Drukāt šo lapu
23.07.2013 09:27

FOTO, VIDEO: Inčukalna gudrona dīķos, iespējams, var veidoties zarīna gāze

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalna gudrona dīķa izsūknēšanas darbi sākās jau pērnā gada vasarā. Inčukalna gudrona dīķa izsūknēšanas darbi sākās jau pērnā gada vasarā. Krišjānis Grantiņš

Padomju laikā izveidotajā bīstamo ķīmisko atkritumu glabātuvē – gudrona dīķos Inčukalna novadā – piesārņojums esot daudz bīstamāks, nekā līdz šim tika uzskatīts, apgalvo dīķu tīrītājs. Tur pat esot iespējams izveidoties ārkārtīgi bīstamajai zarīna gāzei.

Uzņēmuma "Skonto būve" pārstāvis Juris Pētersons telekanālam TV3 pastāstījis, ka dīķī ir sastopamas tādas bīstamas vielas kā tetrhlora ogleklis un trihlora etāns, kas dažādos savienojumos var radīt pat paralizējošo gāzi zarīnu, kuru izmanto teroraktos un karadarbībā. Viss liecinot par to, ka padomju laikā dīķos esot izgāzti ne tikai parfimērijas un naftas, bet arī daudz bīstamāki atkritumi. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji gan šo "Skonto būves" apgalvojumu sauc par "nekompetentu cilvēku muļķībām" un mierina, ka 35 kilometru attālumā no Rīgas robežas nevar veidoties zarīna gāze.

Uzņēmuma "Skonto būve", kas ir ģenerāluzņēmējs Eiropas reģionālā attīstības fonda līdzfinansētajā projektā par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju, un ministrijas konflikts esot izveidojies tādēļ, ka "Skonto būvei" neveicas ar dīķu sanāciju un tā vēlas par to saņemt vairāk naudas un pagarināt projekta īstenošanas laiku. Tādēļ tiekot izdomātas visādas atrunas, lai mainītu sanācijas īstenošanas laiku un palielinātu budžetu, uzskata ministrijā.

Pagaidām no Eiropas Savienības līdzfinansētā projekta, kurā ES apsolījusi ieguldīt 14,26 miljonus latu, ir veikta tikai desmitā daļa, un, ja 2015. gadā projekts netiks pabeigts, tad pastāv bažas, ka Latvijā ES naudu var iet gar degunu. VARAM pārstāvis TV3 "Ziņām" norādīja, ka ministrija pagaidām neredz iemeslu piekāpties uzņēmuma mudinājumam palielināt projekta īstenošanai atvēlēto finansējumu. Tikmēr pie gudrona dīķa sanācijas strādājošie biedē, ka sērskābā gudrona dīķi ir lielākais dabas piesārņojums Baltijā un melnā atkritumu masa sasniegusi gruntsūdeņus, un ir nopietnas bažas, ka piesārņojums nokļūs līdz Gaujai.

Plašāk – TV3 "Ziņu" videosižetā:




Iepriekš:
Sprūdžs cer uz būtisku paātrinājumu gudrona dīķu projekta realizācijā
Lūgs ekspertu viedokli par daudzmiljonu projektu Inčukalna gudrona dīķu tīrīšanā
Inčukalna gudrona dīķu likvidēšana varētu sadārdzināties, ieilgt vai pat apstāties
Brocēnos sākta Inčukalna sērskābā gudrona dedzināšana
Mērs: gudrona dīķim pa virsu vajadzētu stādīt priedes
Tīra gudrona dīķi, Inčukalnu pārņem smaka