Drukāt šo lapu
14.11.2012 09:30

Garkalnes novadā avarējusī lidmašīna bijis ļoti jauns modelis; pagaidām neizpratne par negadījuma cēloni

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Garkalnes novadā avarējusī lidmašīna bijis ļoti jauns modelis; pagaidām neizpratne par negadījuma cēloni www.delfi.lv

Vakar Bukultos četrvietīgā lidmašīna nokritusi eksāmena lidojuma laikā, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Galvenais pilots bija eksaminētāja statusā. Tā ir iespējamā augstākā kvalifikācija pilotu hierarhijā. Šim statusam ir augstas prasības, raksta tvnet.lv.

Otrs bojāgājušais bija pretendents uz pilota licenci. Viņš bija izgājis gan teorētisko, gan praktisko apmācību. Viņam bija jānodemonstrē eksaminētājam savas iemaņas. Tādējādi var teikt, ka uz borta bija divi sagatavoti piloti.

Taču tas diemžēl neizslēdz cilvēcisko kļūdu iespējamību.

"Tāds gadījums mūsu praksē ir pirmais. Tas vispār ir ārkārtīgi reti, ka lidojuma pārbaudījumu laikā kaut kas var atgadīties," M. Gorodcovs teica un paskaidroja, ka šādos apstākļos uz borta parasti ir ļoti augsti kvalificēts pilots.

Eksaminētājs bija pieredzējis Igaunijas pilots, kaimiņvalsts pilsonis. Viņam bija derīga eksaminētāja autorizācija. Lidojumu bija akceptējis arī Latvijas atbildīgais dienests. Patlaban notiek intensīva izmeklēšana.

Izmeklētājus dara uzmanīgus veids, kādā lidaparāts ir sadūries ar zemi. Tas bijis strauji pikējošs kritiens. Abu dzinēju vienlaicīga atteikšanās darboties ir praktiski neiespējama. Pilotiem jāspēj savaldīt lidaparāts, ja atsakās darboties viens dzinējs.

Visticamāk, negadījums noticis tajā vingrinājumā, kad simulēta viena dzinēja atteice. Pat ja abi dzinēji atteiktu darbu, lidmašīnai vajadzēja planēt, nevis strauji krist zemē.

Lidmašīna bijusi diezgan jauna. Tā reģistrēta tikai marta beigās. Šis ir jauns lidmašīnas modelis – tirgū no 2008. gada, saražoti tikai aptuveni 100 lidaparātu. Konkrētais lidaparāts bija nolidojis 380 stundas, tas nozīmē, ka to var uzskatīt par praktiski jaunu.

Ņemot vērā, ka tā ir teju jauna lidmašīna, pilotiem un tehniķiem ir ierobežota pieredze darbā ar to. Izmeklētāji cenšas noskaidrot, vai lidmašīna ir pārcietusi visas tā saucamās bērnu slimības. Caur rūpnīcu izdevies noskaidrot, ka trīs no 100 saražotajiem lidaparātiem avarējuši līdzīgos apstākļos – mācību procesa laikā. Instruktoru atsauksmes par šo modeli bijušas labas.

Latvijas Televīzijas video sižets: