Drukāt šo lapu
04.08.2018 10:29

Policija aicina, baudot vasaru, uzmanīties no kabatzagļiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Policija aicina, baudot vasaru, uzmanīties no kabatzagļiem arhīvs

Mūzikas festivāli, sporta pasākumi, gadatirdziņi un citi izklaides pasākumi rit pilnā sparā. Valsts policija mudina iedzīvotājus, dodoties izklaidēties, pasargāt sevi no kabatzagļiem. Eiropas Noziedzības novēršanas tīkls (EUCPN) ir uzsācis īpašu Eiropas mēroga kampaņu pret kabatzādzībām masu pasākumos.

Kabatzādzības ir viens no senākajiem noziegumiem pasaulē. Upuri ne tikai zaudē materiālās vērtības, bet bieži vien arī pārdzīvo par sentimentālo zaudējumu un saskaras ar laika patēriņu, aizvietojot nozagto. Turklāt kabatzādzību izplatība veicina nedrošības sajūtu. Šī iemesla dēļ 25 Eiropas valstis, sadarbojoties ar Eiropas Noziedzības novēršas tīklu (EUCPN) un Eiropas Policijas biroju (Eiropolu), ir apvienojušas spēkus, uzsākot kampaņu #SargiSavasKabatas.

Kā atzīmē Valsts policijā, Latvijā kabatzādzību tendences ir līdzīgas kā citviet Eiropā. Garnadži savu upuri izvēlas no neuzmanīgāko vidus un visbiežāk noziegumu izdara ļaužu pilnā vietā – sabiedriskajā transportā, to pieturvietās, tirgū, stacijā. Vasara garnadžiem ir labvēlīga ar kupli apmeklētājiem masu pasākumiem – gadatirdziņiem, mūzikas festivāliem un sporta pasākumiem, kur iedzīvotāji mēdz būt izklaidīgāki nekā ikdienā un vērtīgās mantas (visbiežāk – makus un mobilos telefonus) novieto zagļiem viegli pieejamā vietā, piemēram, bikšu vai svārku aizmugurējā kabatā vai somas ārējā kabatā.

Statistika rāda, ka vairāk nekā puse šāda veida noziegumu tiek izdarīts galvaspilsētā, kur ir lieli ļaužu pūļi. Rīgas reģionā 2016. gadā tika reģistrētas 75 kabatzādzības, gadu vēlāk – 77 kabatzādzības, savukārt šā gada pirmajos sešos mēnešos – 52 kabatzādzības.

Lai cīnītos ar šo noziegumu veidu, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kabatzādzību apkarošanas grupa ik dienu strādā zagļu iecienītākajās vietās. Policisti ierastos zagļus jau atpazīst sejā un zina šādu personu rīcības psiholoģiju, tāpēc var tos identificēt vēl pirms nozieguma izdarīšanas. Citos reģionos, ņemot vērā mazāku iedzīvotāju skaitu, kabatzādzības ikdienā ir mazāk izteikta problēma, taču jāatceras, ka līdz ar publisku pasākumu sezonu, kabatzādzību problēma var aktualizēties.

Lai nekļūtu par kabatzagļa upuri, Valsts policija aicina atcerēties dažus vienkāršus ieteikumus:
- sabiedriskās vietās būt īpaši modram un vērīgam;
- makus, telefonus un citas vērtīgas mantas glabāt iekškabatās;
- vērtīgas mantas nelikt mugursomā;
- rokassomas un plecu somas nēsāt priekšpusē un pēc iespējas tās pieturēt;
- bez nepieciešamības nenēsāt līdzi daudz skaidras naudas un dot priekšroku norēķiniem ar kredītkarti;
- neplātīties ar vērtīgajām mantām – naudu vai dārglietām;
- ceļojot naudu sadalīt pa vairākām kabatām vai somām;
- aizsargā savu mobilo tālruni ar PIN kodu.