Drukāt šo lapu
20.06.2018 10:59

Pēc Saeimas sēdes KNAB darbinieki aiztur Kaimiņu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēc Saeimas sēdes KNAB darbinieki aiztur Kaimiņu LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki trešdien pēc Saeimas sēdes aizturēja parlamentārieti Artusu Kaimiņu (KPV LV). Pēc aizturēšanas deputātam tika nolasītas viņa tiesības. Kaimiņš sniedza intervijas plašsaziņas līdzekļiem, bet KNAB darbinieki tikmēr viņu gaidīja dažus soļus nostāk.

Pēc Kaimiņa improvizētās preses konferences viņam pienāca KNAB darbinieks un uzrādīja žetonu. Tad deputāts KNAB darbinieku pavadībā pameta Saeimas ēku un iesēdās biroja mikroautobusā.

KNAB aģentūrai LETA apliecināja, ka atbilstoši sāktam kriminālprocesam KNAB šodien lūdza Saeimai atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu.

KNAB sniegšot papildu ziņas un skaidrojumu, tiklīdz tas būs iespējams.

KNAB pērn sāka kriminālprocesu par Kaimiņa vadītās partijas "KPV LV", iespējams, nelikumīgu finansēšanu. Kriminālprocess tika izmeklēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par partijas nelikumīgu finansēšanu, par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā un par partiju nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Minētie likuma panti paredz iespēju sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka šī lieta sākta saistībā ar Kaimiņu un viņa "naudas lietām".

Portāla rīcībā bija nonākuši video ar Kaimiņa un viņa partijas valdes locekļa Ata Zakatistova sarunu. Tajā Zakatistovs stāsta "Mēs ar Viesturu turpinām strādāt, jo mums, man arī citas iespējas nav. Ja mēs tagad pārstājam, tad man vispār kāposts nenāk un šitais te, un es tūlītās bankai esmu parādā katru mēnesi par šito...". Partijas valdes loceklis arī stāsta, ka "vienreiz esmu saņēmis 2000 eiro plus [pievienotās vērtības nodokli] PVN. 1400 samaksāju par šo dzīvokli. Nē par dzīvokli atsevišķi tiek piemaksāts... Es saņemu par pakalpojumu 500 eiro no citurienes skaidrā. Par to, lai es turpinātu, varētu strādāt partijā." Atbildot uz jautājumu: "Paga, Ati, fundamentāls jautājums: ja tu nebūtu KPV, ja tev nebūtu ar šo visu nekāda sakara, tev [uzņēmējs Viesturs] Tamužs dotu "divīti"?", Zakatistovs atbild: "Dotu mazāk, jā."

Kaimiņš iepriekš atzina, ka viņš un Zakatistovs savulaik ir snieguši liecības KNAB par publiskotajiem video.

Saeima trešdien atļāva aizturēt Kaimiņu un izdarīt pie viņa kratīšanu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) informēja, ka komisija šodien izskatīja Ģenerālprokuratūras iesniegumu par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas sākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei pie Kaimiņa. Komisija šo lēmumu atbalstīja vienbalsīgi. Sīkāku informāciju Saeimas sēdē Orlovs nesniedza.

Saeima atbalstīja šo komisijas lēmumu. Par lēmumu balsoja 59 deputāti, bet vēl 17 parlamentārieši balsojumā nepiedalījās. Vairākums deputātu, kuri nebalsoja, pārstāv "Saskaņu", tāpat balsojumā nepiedalījās Valdis Skujiņš (ZZS), Romāns Mežeckis, kā arī Ringolds Balodis (VL-TB/LNNK).
Pats Kaimiņš arī bija ieradies uz parlamenta sēdi.

"KPV LV" premjera amata kandidāts advokāts Aldis Gobzems aģentūrai LETA šodien pastāstīja, ka KNAB patlaban veic kratīšanu pie uzņēmēja Viestura Tamuža.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2016.gadā "KPV LV" pameta vairāki biedri. No partijas aizgājušie paziņoja, ka Kaimiņš faktiski nav vadījis partiju un politiskais spēks nav sagatavojies pašvaldību vēlēšanām, kas tobrīd tuvojās. No partijas aizgājušie arī netieši norādīja, ka iebilst pret "nesankcionētām sarunām" ar Viesturu Tamužu.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Ilmārs Poikāns toreiz izteicās, ka Tamuža vārds piesaukts brīdī, kad uzsvērts, ka politiskajam spēkam "vajag kāpostu", un tas esot piemērs partijas vārda izmantošanai savtīgiem mērķiem.

Ar Tamužu aģentūrai LETA patlaban nav izdevies sazināties.

Kaimiņš Saeimā ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Vēlāk viņš dibināja partiju "KPV LV", kas plāno startēt šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Iepriekš Kaimiņš bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.