Drukāt šo lapu
21.06.2018 14:14

Atbalsta administratīvās atbildības palielināšanu par atsevišķiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atbalsta administratīvās atbildības palielināšanu par atsevišķiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem arhīvs

Saeima ceturtdien trešajā lasījumā atbalstīja izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz palielināt administratīvo atbildību par atsevišķiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu, kā arī par tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies, izteiks brīdinājumu vai uzliks naudas sodu no 30 līdz 70 eiro, vēsta Saeimas preses dienests. Tādu pat sodu piemēros motociklu, triciklu, kvadriciklu un mopēdu vadītājiem par aizsargķiveres nelietošanu vai pasažiera vešanu, kuram galvā nav aizsprādzēta aizsargķivere.

Šobrīd par šādu pārkāpumu izsaka brīdinājumu vai piespriež naudas sodu 30 eiro apmērā.

Par tālruņa, ja tas netiek lietots brīvroku režīmā, piezīmjdatora, planšetdatora vai citas viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, piemēros naudas sodu no 25 līdz 100 eiro šobrīd spēkā esošā brīdinājuma vai 15 eiro naudas soda vietā.

Par brīdinājuma signāla došanas kārtības noteikumu pārkāpšanu transportlīdzekļa vadītājam piemēros brīdinājumu vai naudas sodu no 15 līdz 30 eiro. Velosipēda un mopēda vadītājiem sods atstāts nemainīgs – septiņu eiro apmērā.

Par drošas distances vai intervāla neievērošanu izteiks brīdinājumu vai uzliks naudas sodu no 25 līdz 140 eiro šobrīd spēkā esošā brīdinājuma vai 15 eiro naudas soda vietā.

Likuma grozījumi arī paredz palielināt administratīvo atbildību gadījumos, ja tiek pārkāpti noteikumi par bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu. Par to piemēros brīdinājumu vai uzliks naudas sodu no 30 līdz 70 eiro. Šobrīd par šādu pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu 15 eiro apmērā.

Administratīvi sodīs vadītājus arī par tādām agresīvas braukšanas izpausmēm kā apzinātas sānslīdes radīšanu, braukšanu ar mopēdu vai motociklu uz viena riteņa vai triciklu, kvadraciklu uz aizmugurējiem riteņiem uz ceļiem vai citās vietās, kur iespējama satiksme. Sporta un paraugdemonstrējumu pasākumu laikā varēs noteikt izņēmumus.

Tāpat sodīs par apzināti strauju bremzēšanu, ja tā nebūs nepieciešama ceļu satiksmes drošībai. Paredzētais sods būs no 70 līdz 280 eiro.