Drukāt šo lapu
27.08.2012 17:47

Nosaukti iespējamie cēloņi lidmašīnas avārijai Krimuldā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nosaukti iespējamie cēloņi lidmašīnas avārijai Krimuldā TNGIIB

Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs (TNGIIB) pabeidzis izmeklēt traģisko lidmašīnas avāriju, kas notika pērn oktobrī Krimuldas novadā un kurā bojā gāja uzņēmēji Gundars Vectirāns un Juris Sirmais.

Publiskotajā ziņojumā teikts, ka, veicot gaisa kuģa "Savage Cruiser" lidojumu un aviācijas nelaimes gadījuma analīzi, kā iespējamie nelaimes gadījuma cēloņi tika izskatīti gaisa kuģa dzinēja kļūme lidojuma laikā, neparedzēta pasažiera rīcība, ražotāja prasībām neatbilstoša gaisa kuģa ekspluatācija un laika apstākļu ietekme lidojuma laikā.


Secināts, ka lidojuma laikā pilots no horizontālā lidojuma strauji uzņēma augstumu. Iespējams, manevra laikā gaisa kuģa dzinēja atteices dēļ lidošanas ātrums samazinājās līdz minimumam, lidmašīnas dzinēja vilcējspēks pazuda, un, pakļaujoties smaguma spēkam, tā sāka slīdēt ar spārnu uz leju, lidojot pa spirāli.

Gaisa kuģa sadursmes ar zemi trajektorijas leņķis liecina, ka pilotam praktiski izdevās izvest lidmašīnu no grīstes un atgūt gaisa horizontālo lidojumu. Taču augstums bija nepietiekams manevra pabeigšanai, un bez dzinēja palīdzības uzņemt augstumu nebija iespējams.

"Veiktā manevra izpildes laikā varēja izveidoties negatīva gaisa kuģa pārslodze, un, iespējams, lidmašīnas pasažieris varēja instinktīvi satvert gaisa kuģa vadības rokturi, kas atrodas pasažiera sēdvietas priekšā, un ar to izraisīja lidmašīnas iekrišanu grīstē nelielā lidojuma augstumā. Gaisa kuģa ražotāja vietnē ir ievietota rekomendācija demontēt vadības rokturi pasažiera vietā drošiem lidojumiem ar pasažieriem, taču lidojumu rokasgrāmatā šāda rekomendācija nav iekļauta," teikts ziņojumā.

Kā nelaimes iespējamie cēloņi minēti gaisa kuģa ražotāja uzlidošanas maksimālās masas ierobežojumu pārsniegšana, veicot manevru, kā arī netīša pasažiera iejaukšanās gaisa kuģa vadībā pārslodzes spēku iedarbības dēļ, pilotam veicot manevru. Kā nelaimes gadījuma veicinošais cēlonis nosaukta manevra veikšana ar pasažieri uz gaisa kuģa ar nedemontētu vadības rokturi, neņemot vērā ražotāja rekomendāciju, kā arī nepietiekams augstums lidmašīnas izvešanai no grīstes.

15. oktobrī īsi pēc plkst. 16 pie Turaidas avāriju piedzīvoja Ādažu aviokluba mazā sporta lidmašīna "Savage Cruiser", un katastrofā gāja bojā abas lidmašīnā esošās personas. Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā viņu organismos netika konstatēta alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekme. Avārija notika kukurūzas laukā 200 metru no autoceļa Turaida–Ragana 6. kilometra.