Drukāt šo lapu
27.12.2012 09:56

Krimuldas ieguldījums attīstības ilgtermiņā – mūžizglītība

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Krimuldas vidusskolas direktore Rita Erdmane stāsta, ka moderni aprīkotajā datorklasē pa dienu notiek mācību stundas, bet vakaros datorkursi pieaugušajiem. Krimuldas vidusskolas direktore Rita Erdmane stāsta, ka moderni aprīkotajā datorklasē pa dienu notiek mācību stundas, bet vakaros datorkursi pieaugušajiem. Krišjānis Grantiņš

Sakoptajā Krimuldas novadā ir trīs skolas, moderns peldbaseins, mūzikas skola, divas mākslas skolas, kultūras nami, sporta centri un laukumi.

Notiek daudz izglītojošu un kultūras pasākumu bērniem un jauniešiem, bet pirmspensijas un pensijas vecuma ļaudis tajos tikpat kā neredz. Kā panākt, lai arī viņi novadu izjūt kā kvalitatīvu dzīves vidi, kurā tuvu mājām var pilnveidot savas prasmes atbilstoši laikmeta prasībām?

Krimuldas vidusskolas direktore Rita Erdmane: "Novada skolās mācām bērnus un mācāmies paši. Esam ieguvuši gan interaktīvās tāfeles, gan jaunus datorus. Datorklasē pa dienu notiek mācību stundas, pēcpusdienā datoru pulciņa nodarbības, bet vakaros šo kabinetu varētu izmantot pieaugušo apmācībai. Šodien jebkurā vecumā ir vajadzīga prasme ātri apgūt jaunas zināšanas, iemaņas, kā arī spēja sadarboties un ātri pieņemt lēmumus. Bez interneta starpniecības tas vairs nav iespējams.

Domāju, ka skolas svarīgākie mērķi ir garantēt universālu un nepārtrauktu pieeju izglītībai, nodrošināt ikvienam pieejamus kvalitatīvus mācību materiālus un informāciju, kā arī piedāvāt mūžizglītības iespējas pieaugušajiem novada iedzīvotājiem iespējami tuvu viņu dzīvesvietai. Pārmaiņu laikā, kurā dzīvojam, cilvēks, kurš izglītojās un pilnveidojās, pats jūtas labi, un ir vērtīgs pagastam, novadam un valstij."

Pašiem nezinot, sākuši mūžizglītību

Sporta pedagoģe Anete Gailīte: "Esmu sporta skolotāja ar 35 gadu stāžu. Šogad sasparojos un sapratu, ka mācīšanās ir jāturpina. Aprunājos ar dāmām manā vecumā. Mūsu bērni ir izauguši, un mums atkal ir iespēja vairāk padomāt par sevi. Negribam savus labākos gadus pavadīt, sēžot uz dīvāna un dzīvojot līdzi seriālu varoņiem. Gribam baudīt pašas savu dzīvi. Bet mūsu novadā pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem īsti nav, ar ko nodarboties. Jūtamies nevajadzīgi un izstumti.


Tā kā cilvēkiem pēc 50 pietrūkst kustību, sanācām kopā un sākām nodarboties ar fiziskām aktivitātēm peldbaseinā un trenažieru zālē, bet pēc tām izkarsējāmies pirtī. Labi izkustējušas, sajutāmies ļoti apmierinātas, un nolēmām, ka derētu atsvaidzināt piemirstās angļu valodas zināšanas. Kolēģe zināja labu skolotāju Aināru Rendoru no Siguldas. Sazvanījāmies, vienojāmies, un kopš septembra mācības notiek pilnā sparā. 30 cilvēki vakaros nākam uz angļu valodu. Izmantojam interaktīvo tāfeli, klausāmies ierakstus, runājam paši un rakstām pārbaudes darbus.

Līdzko izdzirdējām, ka "Lattelecom" piedāvā bezmaksas datorkursus "Pieslēdzies, Latvija!", tūdaļ sazinājāmies ar firmas pārstāvjiem. Skolotāja Dagnija Ozoliņa piekrita ar mums strādāt. Novembra beigās vairāk nekā 70 cilvēku jau bija apguvuši pirmās iemaņas darbā ar datoru, izmantojot iespējas, ko piedāvā internets. Cik cilvēki ir pateicīgi, ka iemācījās lasīt interneta portālus, norēķināties internetbankā, sarunāties skaipā ar radiem un draugiem ārzemēs. Tagad kundzītes nāk klāt un saka: "Var gan ziņas izlasīt, gan rēķinus samaksāt, neizejot no mājām un nemaksājot par apkalpošanu pastā vai bankā." Īpaši šīs priekšrocības izjūt cilvēki, kuriem fiziski ir grūti pārvietoties.

Trešdienu vakaros mēs sanākam kopā Veselīga uztura skoliņā. Maija Fjodorova mūs māca, kā ar pieticīgiem līdzekļiem pagatavot veselīgu uzturu. Nodarbību iespaidā daudzi esam pamainījuši gatavošanas paradumus. Vairs necepam uz pannas tā, ka tauki sprakšķ uz visām pusēm. Vairāk ēdam salātus. Desas nepērkam, bet braucam uz veikaliņu pie vietējās "Zutiņu" fermas un nopērkam svaigu cūkas gaļiņu. Vietējā maiznīca "Flora" cep burvīgu "Raganas" maizīti. Kartupeļus, burkānus un citus dārzeņus iegādājamies no vietējiem zemniekiem. Ēdam mazāk, bet jūtamies paēduši labāk.

Nāk arī vīri, jo vienam holesterīna par daudz, otram cukura līmenis asinīs pacēlies. M. Fjodorova mums stāsta arī par svara kontroli, un katram sniedz individuālas konsultācijas uztura jautājumos.

Veselības izglītības centrā "Krimulda" piedāvājam datorkursus, angļu valodas kursus, Veselīga uztura grupas nodarbības, fiziskās aktivitātes trenažieru zālē un ūdens aerobiku. To visu ļoti vēlamies turpināt, tāpēc lūdzam pašvaldību mūs atbalstīt finansiāli un paredzēt līdzekļus nākamā gada budžetā, lai varam pienācīgi samaksāt pasniedzējiem, kuri patlaban strādā par simbolisku samaksu, un aicinām noņemt no mūsu pleciem īres maksu par telpām, kas atrodas pašvaldības iestādēs."

Iespējas, ko izmantot tūlīt

Pašvaldības Sociālās palīdzības un veselības aizsardzības pastāvīgās komitejas un veselības izglītības centra "Krimulda" pārstāve Vizma Miķelsone: "Lai pa vakariem varētu mācīties vecāki, kuriem ir mazi bērni, jāpadomā par iespējām paralēli piedāvāt kādus pasākumus arī mazuļiem. Skola varētu kļūt par atvērta tipa universitāti, uz kuru nāk izglītoties visa ģimene. Kamēr vecāki apgūst angļu valodu vai datorzinības, bērniem varētu organizēt, piemēram, ārstnieciskās vingrošanas vai jogas nodarbības, jo arī mūsu atvasītes cieš no mazkustīga dzīvesveida. Vakara stundās skolā šim nolūkam telpu pietiek."

Krimuldas Mūzikas un mākslas skolas direktors Aivars Buņķis: "Resursi mums ir, jo novadā ir pedagogi, kuriem nav darba, un ir pensionēti skolotāji, kuri, ja viņus aicinātu, droši vien labprāt gribētu iet sabiedrībā un padalīties savās zināšanās kā ar maziem, tā ar pieaugušiem skolēniem."

SIA "Krimuldas doktorāts" ģimenes ārste Ilze Pētersone: "Novada ģimenēs biežāk sastopamo veselības problēmu iemesli ir mazkustīgs dzīvesveids, stress un nesabalansēts uzturs. Jau bērnudārza mazuļiem ir plakanā pēda, skolas vecumā parādās skolioze un stājas traucējumi, liekā svara problēmas, depresija, bet vecākus ļaudis moka locītavu sāpes, cukura diabēts, sirds un asinsvadu slimības. Labāk par zālēm no depresijas palīdz atbrīvoties kāda mūzikas instrumenta spēle, gleznošana un rokdarbi. Bet izkustēties traucē tas, ka mēs tikpat kā nestaigājam, jo visur – uz bērnudārzu, skolu un darbu braucam – ar mašīnu. Novadam cauri vijas daudz jauku taciņu, pa kurām var pastaigāties, paskriet un nūjot kaut vai brīvdienās. Ja kustības varētu nopirkt tabletēs, tās patlaban būtu vispieprasītākais medikaments pasaulē."

Krimuldas vidusskolas peldbaseina peldēšanas treneris Voldemārs Pūce: "Neviens bērns mūsu vidusskolu nevar pabeigt, ja nav iemācījies peldēt, tā ka vairāk jādomā par pieaugušajiem un vecāka gada gājuma ļaudīm. Pensijas vecumā ir dažādas muguras un locītavu problēmas, kas ierobežo vingrošanas iespējas, bet peldēt seniori var, un ūdens aerobikas nodarbības būtu pat ļoti ieteicamas. Taču baseins maksā naudu. Kādreiz bija veselības grupas, kurās cilvēki uzlaboja savu pašsajūtu par velti. Būtu labi, ja pašvaldība arī šodien varētu atrast līdzekļus šim nolūkam."

Krimuldas kultūras nama vadītāja Līvija Ustupa: "Novadā ir aktīvi cilvēki, kuri piedalās visur, bet mūsu uzdevums ir izkustināt mājās sēdētājus. Piemēram, vidējās paaudzes deju kolektīvā trūkst dejotāju, jo daudzi novada iedzīvotāji strādā Rīgā un mājās atgriežas tikai vēlu vakarā."

Latvijas pensionāru federācijas pārstāvis, Inciema iedzīvotājs Vilnis Surins: "Mūsu novadā pensionāru ir ļoti daudz, bet atbalsts, ko saņemam no pašvaldības, ir ļoti mazs. Divi galvenie jautājumi, kas jārisina, – nauda un transports. Lai pensionāri varētu apmeklēt pasākumus kultūras namā, peldbaseinu vai nodarbības, jāpārvar krietni attālumi un ir jāmaksā gan par transporta biļeti, gan par pašu pasākumu vai nodarbību."

Drīzumā tiks veikta iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu, ko tieši cilvēki vēlas apgūt mūžizglītības nodarbībās. Anete Gailīte norāda – pašvaldība kopā ar Krimuldas vidusskolu jau risina jautājumus par jaunas programmas "Mūžizglītība no bērnības līdz sirmam vecumam" sākšanu. "Finansiālu atbalstu tās sākšanā pašvaldība sniegs no 2013. gada. Novada iedzīvotāji saka paldies par izpratni un finansiālu atbalstu!"

Komentē arī Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš ("Reģionu alianse"): "Gads mūsu novadā ir aizvadīts zem izglītības zīmes. Sākām ar novada izglītības attīstības pamatnostādnēm 2012.–2017. gadam, kas izraisīja milzīgas diskusijas. Prieks par to, ka šis aisbergs ir sakustināts. Īpašu paldies gribu pateikt biedrībai "Veselības izglītības centrs "Krimulda"" un Anetei Gailītei, kura ir aizsākusi ļoti svarīgu iniciatīvu – mūžizglītību.

Mūsdienās vairs nevar kā agrāk – pabeigt skolu, augstskolu un strādāt izvēlētajā profesijā līdz mūža galam. Tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, un mums ir jādod iespēja iedzīvotājiem sekot līdzi laikam, lai Krimuldu var saukt par kvalitatīvu un komfortablu dzīves vidi, kurā iespējams pilnveidot izglītību, sākot no bērnības līdz sirmam vecumam.

Ceru, ka mūžizglītības pasākumi notiks skolās. Pašreizējos apstākļos tas ir vienīgais loģiskais risinājums, kā, izmantojot esošos resursus, pieaugušajiem dot iespēju vakaros nākt un mācīties. Tas ir lietderīgi arī no saimnieciskā viedokļa, jo skolēniem stundas un nodarbības notiek līdz pēcpusdienai, bet ēkas ir jāapkurina arī pēc tam. Vakara stundās klašu telpas varētu izmantot pieaugušie."