Drukāt šo lapu
13.12.2012 07:29

Pierīgā skolēni lems paši par pavasara brīvlaika datumiem

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Valdība šīs nedēļas vidū lēma par to, ka skolas turpmāk pašas varēs lemt, kad divpadsmitklasnieki varēs doties pavasara brīvlaikā – pirms vai pēc centralizētā valsts eksāmena angļu valodā. Pierīgas skolās to izlemšot skolēni.

"Šo lēmumu vērtēju ļoti pozitīvi, jo tā ir iespēja pašiem skolēniem un skolotājiem labāk saprast, vai viņi labāk grib atpūsties pirms vai pēc tā," teic Baldones vidusskolas direktore Dzintra Knohenfelde. Viņasprāt, 12. klasniekiem noderīgāk būtu, ja brīvā nedēļu būtu pirms centralizētā eksāmena angļu valodā, jo varbūt kādam tā būs iespēja pēdējā mirklī uzlabot savas zināšanas un prasmes. Taču to, kā tas notiks 2013. gadā, Baldones vidusskolā izlems skolotāji un paši 12. klašu skolēni.


Pēc demokrātijas labākajiem principiem jautājums par to, kad pavasara semestrī izmantot brīvo nedēļu, tiks izlemts arī Siguldas Valsts ģimnāzijā. Kā stāsta direktora vietniece izglītības jomā Ina Krūmiņa, tā kā šī iespēja skolām pašām izvēlēties, kad 12. klasniekiem dot brīvu, tika dota tikai šajā nedēļā, pagaidām neesot skaidrs, kura nedēļa tā būs, bet to, vai tā būs marta beigās vai aprīļa sākumā, izlems paši skolēni. "Es gan domāju, ka skolēni gribēs izmantot šo brīvo nedēļu, lai kārtīgāk sagatavotos angļu valodas eksāmenam," pārliecināta I. Krūmiņa. 

Jānorāda, ka jaunie noteikumi paredz, ka skolām tiks piedāvāts izvēlēties starp diviem periodiem - rīkot pavasara brīvdienas laika posmā no 2013. gada 19. līdz 25. martam vai no 2. līdz 8. aprīlim, liecina grozījumi Ministru kabineta noteikumos par 2012./2013. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku.

Šādas izmaiņas brīvdienu laikos nepieciešamas, jo plānots, ka 12. klašu skolēniem pavasara brīvdienu laikā notiks angļu valodas centralizētais eksāmens, kas tiek kārtots laikā no 2013. gada 26. līdz 28. martam.

Noteikumu grozījumos tiek skaidrots, ka angļu valodas eksāmena pārcelšanu uz agrāku laiku ļaus par nedēļu ātrāk izsniegt sertifikātus ar eksāmena vērtējumu. Izglītības un zinātnes ministrija arī norāda, ka eksāmena kārtošana jau agrā pavasarī ļautu gan samazināt kārtojamo eksāmenu skaitu, gan arī atslogot parasti pārblīvēto eksāmenu norises grafiku vasaras sākumā, vēsta aģentūra LETA.