Drukāt šo lapu
05.12.2012 09:57

Nepilnības bērnudārza ēdienkartē PVD konstatējis jau septembrī

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nepilnības bērnudārza ēdienkartē PVD konstatējis jau septembrī www.zemesdraugi.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) 9. novembrī, pēc bērnudārza "Vāverīte" vecāku pārstāvja Ērika Laimes-Babra iniciatīvas, veica ārkārtas pārbaudi.

Tajā pārkāpumus ēdienkartē nekonstatēja. Pirmsskolas virtuves piedāvājumu vērtēja arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes vadošā pētniece uztura jautājumos speciāliste Irisa Mūrniece, taču viņas atzinums krasi atšķīrās no PVD. Izrādās – iemesls tam ir atšķirīgie  periodi, par kuriem veikta vērtēšana.

I. Mūrniece vērtējusi galvenokārt septembra, arī oktobra ēdienkartes, taču PVD – jau uzlaboto ēdienkarti – no 5. līdz 9. novembrim. PVD bērnudārzā viesojies jau 12. septembrī. Speciālisti konstatējuši nepilnības un norādījuši uz tām, tādēļ pēc diviem mēnešiem, kad veica ārkārtas pārbaudi, tās, saprotams, jau bija novērstas. Septembrī veiktās pārbaudes atzinums lielā mērā sakrīt ar I. Mūrnieces vērtējumu – konstatētas būtiskas neatbilstības Ministru kabineta noteikumiem par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem. PVD pārbaudē septembrī konstatētas tādas neatbilstības kā tas, ka netika norādīta ēdienu enerģētiskā un uzturvērtība, nedēļas ēdienkartē bija nepietiekams svaigu dārzeņu, liesas gaļas un zivju daudzums.

Ēdienkartē nebija iekļauts otrais ēdiens vai arī bija tikai otrais ēdiens, netika kontrolēts pievienotā sāls daudzums u. c. PVD deva laiku nepilnības novērst, kas bērnudārzā līdz nākamajām PVD pārbaudēm arī ticis izdarīts.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis skaidrojis, ka dienesta uzdevums ir uzraudzīt, vai uzņēmumi savā darbībā ievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības. Noteikumi par uztura normām nosaka konkrētas prasības ēdienkartes sastādīšanai, kas tomēr neaptver visus ar veselīgu uzturu saistītus jautājumus. I. Mūrniece ēdienkartes ir vērtējusi vispusīgāk, ietverot arī tos veselīga uztura principus, kas nav ietverti noteikumos. Piemēram, atsevišķu ēdienu uzturvērtību.

Vai bērnudārza ēdiens var sabojāt veselību?