Drukāt šo lapu
07.11.2012 13:15

Direktore: Minimālā stundu skaita noteikšana skolēniem par labu nenāks

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Saulkrastu vidusskolas direktore ļoti skeptiski vērtē Izglītības ministrijas ieceri noteikt tikai minimālo stundu skaitu katrā mācību priekšmetā.

Pa starpu daudzām citām izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa (Reformu partija) iecerēm nozares reformēšanai apstiprināšanai tiek virzīts noteikumu projekts par to, ka ministrija noteiks tikai minimālo stundu skaitu mācību priekšmetiem to programmu paraugos, tā atstājot izglītības iestāžu ziņā to, kuram priekšmetam piešķirt un kuram ne papildu stundas.

Pret šādu uz reformām kārā ministra ieceri kategoriski iebilst Saulkrastu vidusskolas direktore Velta Kalnakārkle. Viņa uzskata, ka tas tikai kaitēs jauniešiem, kuri bieži vien pat 12. klases vidū maina savas domas par to, kur vēlas studēt un kādus centralizētos eksāmenus tiem jākārto. "Ir situācijas, kad tikai dažus mēnešus pirms pārbaudījumiem viņi pārdomā, tad mēs rakstām ministrijai vēstuli par šīm izmaiņām, taču, ja jaunietim konkrētajā priekšmetā būs bijis tikai minimālais stundu skaits, vai viņš tad spēs nokārtot šo eksāmenu, jo prasības jau visiem ir vienas," savu viedokli izklāsta skolas direktore.

V. Kalnakārkle zina teikt, ka līdzīgas aktivitātes esot jau sevi pierādījušas kā neefektīvas: "Bija laiks, kad skolas varēja izvēlēties – mācīt vai nemācīt vidusskolā eksaktos priekšmetus, un daudzi jaunieši, protams, izvēlējās nemācīties ķīmiju, fiziku un bioloģiju. Bet ko tas nozīmē? Viņi pēcāk nevar iestāties universitātēs, kur zināšanas tajos priekšmetos ir vajadzīgas. Protams, šie priekšmeti ir grūti, un skolēni labāk tos neizvēlas, bet kur pēcāk viņi var iestāties?"

Iznākums šādai iespējai izvēlēties esot jau zināms un praksē pierādījies – 12. klašu beidzēji stājoties tikai tur, kur nav matemātikas un dabaszinātnes. "Un tad tika spriests par to, kā mudināt jauniešus studēt inženierzinātnes. Bet kā viņi to var darīt, ja nav mācījušies ķīmiju, fiziku un matemātiku?" sašutumu neslēpj Saulkrastu vidusskolas direktore.

Viņa cer, ka arī citi skolu direktori iebildīs pret šo ministrijas ieceri un tā spēkā tomēr nestāsies. "Ja to tomēr pieņems, mēs tāpat to centīsimies neņemt vērā, zinot to, ka jaunieši ne vienmēr zina, kur grib studēt," tā V. Kalnakārkle.

Ar jaunajiem noteikumiem var iepazīties šeit.