13.08.2018 12:05

Aptauja: Latvijā 40% jauniešu plāno saistīt dzīvi ar uzņēmējdarbību

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: Latvijā 40% jauniešu plāno saistīt dzīvi ar uzņēmējdarbību pixabay.com

Latvijā 40% jauniešu plāno saistīt dzīvi ar uzņēmējdarbību, kas ir biežāk nekā Lietuvā un Igaunijā, pavēstīja "SEB bankas" komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Tostarp viņa informēja, ka atbilstoši aptaujas datiem plāni nākotnē sākt savu biznesu ir 36% Latvijas jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem, savukārt 4% jau šobrīd nodarbojas ar uzņēmējdarbību. Tajā pašā laikā Lietuvā uzņēmējdarbībai plāno pievērsties 30%, bet Igaunijā - 24% jauniešu.

Aptaujā secināts, ka apmēram 60% jauniešu, kuri vēlas attīstīt savu biznesu, ir vecumā no 23 līdz 25 gadiem, gandrīz puse no viņiem strādā, bet trešā daļa apvieno darbu ar mācībām. Lielākā daļa, proti, apmēram 65% jauniešu sagaida, ka, pateicoties biznesa plānu realizācijai, pēc pieciem gadiem viņu ienākumi "uz rokas" pārsniegs 1500 eiro mēnesī.

Kontusa minēja, ka jomas, kurās Latvijas jaunieši vēlētos sākt biznesu, ir ļoti dažādas. Visvairāk minētās jomas ir informācijas tehnoloģijas (IT), finanšu tehnoloģijas, dažādi pakalpojumi, tirdzniecība, skaistumkopšana, būvniecība, ēdināšanas pakalpojumi, kā arī ražošana, tostarp dažādi rokdarbi.

Pēc aptaujas datiem, gandrīz 70% no jauniešiem, kuri vēlas pievērsties uzņēmējdarbībai, mācību laikā ir izmantojuši iespēju iziet praksi pie darba devējiem.

Aptauja veikta 2018.gada jūnijā internetā. Tajā piedalījās 1090 respondentu no Latvijas, 1700 respondentu - no Lietuvas un 512 respondenti no Igaunijas vecumā no 18 līdz 25 gadiem.