Drukāt šo lapu
16.06.2018 18:27

Rīgas domes Izglītības pārvalde: Nav saprotams, kāpēc Rīgā un Pierīgā minimālajam vidusskolēnu skaitam jābūt atšķirīgam

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas domes Izglītības pārvalde: Nav saprotams, kāpēc Rīgā un Pierīgā minimālajam vidusskolēnu skaitam jābūt atšķirīgam arhīvs

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes ekspertiem nav īsti izprotams, kādēļ Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieskatā, Rīgas un Pierīgas pašvaldību vidusskolās skolēnu skaitam klasēs jābūt atšķirīgam.

Šādu viedokli aģentūrai LETA pauda pārvaldes vadītājs Ivars Balamovskis.

Pārvaldes vadītājs sacīja, ka, kamēr norit visu reformu pārejas periodi, Rīgai, kā arī pārējām republikas pilsētām kā minimālais izglītojamo skaits klasē vidējās izglītības posmā ir jānosaka - 22. "Mūsuprāt, viennozīmīgi nav atbalstāms, ka lielajām republikas pilsētām minimālais skolēnu skaits tiek noteikts 25, bet reģionālās nozīmes pilsētām un Pierīgai - 22, jo nav argumentu, kāpēc, piemēram, vidusskolā Mārupē var būt minimālais skolēnu skaits 22, bet nelielā attālumā no šīs skolas Rīgā pie robežas ar Pierīgu, tas ir - 25. Neredzam nekādu atšķirību starp šīm grupām jautājumā par vidusskolu klasēm," saka Balamovskis.

Viņš arī vērš uzmanību, ka Rīgai jau ir vairāku gadu prakse un izdoti iekšējie noteikumi, kas nosaka, ka minimālais izglītojamo skaits, atverot jaunu vidusskolas klasi ir 22 skolēni. Šāds modelis esot sevi attaisnojis un pierādījis, ka finansējuma apjoms ir optimāls kvalitatīvai izglītības programmas īstenošanai.

Pārvaldes ieskatā, palielinātais minimālais izglītojamo skaits klasē var būtiski ietekmēt izglītojamo iespējas vispārējās vidējās izglītības programmu izvēlē, jo lielā daļā Rīgas vidusskolu tiek īstenotas vairākas vidējās izglītības programmas.

Līdz ar to pārvalde piedāvā noteikt, ka uzņemot izglītojamo vispārējās vidējās izglītības programmā, pašvaldības, valsts augstskolas un privātās vispārējās izglītības iestāde nodrošina, ka republikas pilsētas skolā minimāli pieļaujamais izglītojamo skaits klasē ir ne mazāks par 22 vai kopējais izglītojamo skaits 10.-12. klašu grupā ir ne mazāks par 120.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavojusi noteikumu projektu par minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu un kritērijiem maksimāli pieļaujamā izglītojamo skaita noteikšanai klasē un klašu grupā vidējās izglītības pakāpē pašvaldību, valsts augstskolu un privātajās vispārējās izglītības iestādēs.

Noteikumu projektā noteiktais minimālais skaits nav attiecināms uz klašu atvēršanu, bet gan saistīts ar pedagogu darba samaksas finansēšanu.
Deviņās republikas pilsētas pašvaldībās un privātajās vispārējās izglītības iestādēs jābūt 25 skolēniem klasē un 138 skolēniem klašu grupā.

Savukārt Ādažu, Babītes, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Inčukalna, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Salaspils, Saulkrastu un Stopiņu novada un reģionālās nozīmes attīstības centra pilsētas pašvaldības un privātajās vispārējās izglītības iestādēs vajadzēs būt 22 skolēniem klasē un 120 skolēniem klašu grupā.
20 skolēni klasē un 54 skolēni klašu grupā varēs būt valsts augstskolas izglītības iestādē un iepriekš nenosaukto administratīvo teritoriju pašvaldības un privātajās vispārējās izglītības iestādēs.

12 skolēni klasē un 33 skolēni klašu grupā varēs būt tajās pašvaldības un privātajās vispārējās izglītības iestādēs, kurām attālums līdz tuvākajai citai vidusskolai ir 25 kilometri un vairāk. Šāds pats minimālais skaits plānots arī skolām, kas īsteno vispārējās vidējās izglītības programmu, pamatojoties uz Latvijas divpusēju vai daudzpusēju starptautisku līgumu.