Drukāt šo lapu
18.04.2018 16:04

Saeimas Izglītības komisija varētu vērtēt iedzīvotāju iniciatīvu saglabāt skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas Izglītības komisija varētu vērtēt iedzīvotāju iniciatīvu saglabāt skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma Saeimas administrācija

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai varētu nodot izvērtēšanai iedzīvotāju iniciatīvu saglabāt esošo regulējumu, kas paredz skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kas veic iedzīvotāju iniciatīvu sākotnējo izvērtēšanu, šodien turpināja diskusijas par šo iniciatīvu. Izglītības komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs (V) sanāksmē atgādināja, ka 19.aprīlī parlaments lems, vai nodot komisijām likumprojektus par skolas gaitu sākumu no sešiem gadiem. Tāpēc arī diskusijas par iedzīvotāju iniciatīvu varētu turpināt Izglītības komisijā, kad tiks vērtēti priekšlikumi regulējuma izmaiņām, piebilda Adamovičs.

Iedzīvotāju iniciatīva saglabāt esošo regulējumu par skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma portālā "Manabalss.lv" savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu.


Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie likumu grozījumi paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma. Reformas ieviešanu paredzēts sākt 2019. gada 1. septembrī. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā, tādējādi atsakoties no sākotnējā priekšlikuma ieviest pārejas periodu.

Pirmsskolas izglītības iestādei, lai īstenotu arī pamatizglītības programmas daļu (1.klasi), ir jāsaņem licence un pēc diviem gadiem jāiegūst akreditācija pamatizglītības programmas īstenošanai. Jāparedz nosacījumi, kas jāizpilda, lai pirmsskolas izglītības iestādi atzītu par atbilstošu pamatizglītības daļas (1.klases) īstenošanai un tā saņemtu akreditāciju.

Likumprojektos par grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kā arī Izglītības likumā noteikti kritēriji, kādos gadījumos bērnam skolas gaitas būtu jāsāk sešos gados.