Drukāt šo lapu
26.08.2012 16:36

Pierīgā atdzimst skolas formas?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolas formas Ādažu vidusskolā. Skolas formas Ādažu vidusskolā. www.adazuvidusskola.lv

Aptaujājot skolas, noskaidrojām, kādā apģērbā bērni no rītiem ieradīsies uz mācību stundām Pierīgas novados.

Arvien populārākas kļūst skolas formas, bet priekšroku skolās joprojām lielākoties dod brīvi izvēlētam apģērbam.

Viedokli, ka skolai piemērotākais apģērbs ir vienota forma, portālam "Apriņķis.lv" pauda daudzi skolu direktori, mācību pārziņi un bērnu vecāki. Bērnam skolas forma ļauj ietaupīt laiku, jo no rīta var apģērbties ātrāk, un skolotājiem nav jādiskutē ar gotu un citu jauniešu vidū populāru stilu faniem par to, ka skola nav ne izklaides klubs, ne modes skate.

Pirmklasniekiem – lepnums
Stundu laikā vienots apģērbs palīdzot koncentrēties tam, ko skolotājs stāsta pie tāfeles, jo acis neklīst pa solu rindām, pētot, ko kurš klasesbiedrs ir uzvilcis un kā viņam tas piestāv. Arī bērni atzinīgi izsakās par skolas formām. Aptaujā, kas veikta Ulbrokas vidusskolā, skolēni kā vienu svarīgākajiem ieguvumiem minējuši to, ka skolas forma visus padara par savējiem un līdzvērtīgiem apģērba ziņā, tāpēc klasesbiedri cits citu vērtē kā personības, nevis pēc apģērba.

Skolas forma bērnus dara arī atpazīstamus, jo uzreiz var pateikt, ka vienādi ģērbti bērni mācās vienā skolā. Īpaši ar formu lepojoties pirmklasnieki, jo katram pretimnācējam ir skaidrs, ka viņi jau ir skolēni. Mazāko bērnu lepnums par formu ir iemesls, kādēļ mācību iestādēs formas vispirms ievieš pirmajās klasēs un sākumskolā.

Tā šoruden būs arī Saulkrastu un Olaines 2. vidusskolā. Vairākus gadus formas nēsā sākumskolas audzēkņi Salaspils 1. un 2. vidusskolā, Ādažu un Ulbrokas vidusskolās un pamatskolas skolēni Mārupes vidusskolā. Vecāko klašu skolēni šajās skolās formas var iegādāties un nēsāt pēc izvēles.

Vecāki nevarot atļauties
Neraugoties uz pieaugošo pozitīvo attieksmi pret skolas formām, daudzos Pierīgas novados formu jautājums šoruden tomēr nav aktuāls. Galvenais iemesls esot vecāku finansiālās iespējas. Lai nopirktu formas pamatelementus – meitenei vesti un svārkus vai sarafānu, bet zēnam vesti un bikses, nepieciešami 35–40 lati. Taču vajadzīga ir arī blūze vai T krekls un žakete vai siltāka jaka. Ja ģimenē ir divi bērni, skolas apģērbam vien vajagot vairāk nekā simt latu.

Tomēr ne visās skolās nauda ir vienīgais iegansts. "Kad ar vecākiem apspriedām jautājumu par skolas formu ieviešanu, kā pretarguments vienotam apģērbam izskanēja viedoklis, ka forma ierobežo bērnu radošumu," stāsta Garkalnes vidusskolas direktors Laimnesis Bruģis. Savukārt Ulbrokas vidusskolas direktora vietniece izglītības jautājumos Anta Trukšāne dalījās pieredzē, ka šo jautājumu risina ar pašu bērnu palīdzību, aicinot viņus piedalīties skolas formu dizaina konkursā. Apkopojot rezultātus, izstrādāti un uzšūti vairāki formas varianti, un 1. septembrī skolā pat notikšot modes skate, lai 5. un vecāko klašu skolēni var izvēlēsiet sev pieņemamāko modeli.

Labprāt uzvilktu arī pedagogi

Lai no brīvā skolas apģērba pakāpeniski pārietu uz vienotu formu, vairākās Pierīgas novada skolās obligāts ir tikai viens skolas formas elements – trikotāžas auduma veste ar skolas logo, kas vidēji izmaksā 14 latus. To apliecina arī Ķekavas privātās skolas "Gaismas tilts 97" pieredze, jo no šī gada septembra meitenes pie vestēm nēsās arī skolas svārciņus. Skolas direktora vietniece mācību darbā Sandra Legzdiņa piebilda, ka tādas vestes kā bērniem vēlētos nēsāt arī pedagogi.

Līdzīgu vēlmi izteica arī Carnikavas pamatskolas direktors Sergejs Čevers: "Mūsu 1. klašu skolēniem vestes šogad dāvinās pašvaldība, 2. klašu bērniem tās ir no pagājušā gada, bet pārējie vestes var pasūtīt. Arī pats esmu nolēmis pasūtīt sev vesti, jo ikdienā tajā staigāt pa skolu būtu ērtāk nekā žaketē."

Formas spožums un posts
"Mūsu skolā formu nav," stāsta Baldones vidusskolas direktore Dzintra Knohenfelde. "Vecāki bērnus ģērbj, kā vēlas. Tiem, kuriem ir ļoti grūti ar finansēm, palīdz pat baznīca. Pati esmu ņēmusi bērnu pie rokas un aizvedusi uz dievnamu, kad tur pienāk humānā palīdzība."

Turaidas vidusskolas direktora vietniece izglītības jomā Gunta Zommere pastāstīja, ka pirms pāris gadiem bija doma ieviest formu – zaļas trikotāžas jaciņas ar oranžu apkaklīti un aprocēm. Skola tās jau iegādājās, taču bija grūtības atgūt līdzekļus no vecākiem. "Esmu daudz ceļojusi pa Eiropu, kur bērni valkā skolas formas, citur formu neuzskata par luksusa lietu," pārdomās dalās Gunta Zommere. "Skolas forma disciplinē un bērniem patīk, jo redzu, ka skolēni, kuriem zaļās jaciņas ir, turpina nēsāt arī pēc sākumskolas."

"Mūsu audzēkņi uz skolu nāk brīvā apģērbā, bet atbilstoši prasībām skolas noteikumos. Tas vecākiem ļauj brīvāk rīkoties ar ģimenes budžetu, iegādājoties apģērbu savām atvasēm," atzīst Ropažu vidusskolas direktore Māra Priede. "Radoši savu ģērbšanās stilu bērni var izpaust neoficiālos skolas pasākumos."

"Mūsu skolā diskusiju par skolas apģērbu nav," atzīst Zaķumuižas pamatskolas direktors Igors Grigorjevs. "Vecāki zina, ka bērniem uz skolu jānāk lietišķā stila apģērbā, un ievēro šo prasību, tāpēc nekādu problēmu nav." Formu ieviešanas jautājums Zaķumuižas pamatskolā neesot aktuāls.