Drukāt šo lapu
09.02.2018 14:23

Kučinskis: Pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā veicinās piederības sajūtu un konkurētspēju

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kučinskis: Pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā veicinās piederības sajūtu un konkurētspēju Valsts kanceleja

Pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā veicinās piederības sajūtu un konkurētspēju, piektdien preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš pauda viedokli, ka "šis solis ir jāsper", jo tādējādi tiks veicināta piederības sajūta valstij un konkurētspēja. "Šis nav jautājums par diskrimināciju, bet gan valsts valodas politika ir jāstiprina, jo valoda ir vienojošais elements. Tagad no tā nevajadzētu atkāpties, jo tas ir likumsakarīgs solis tiesiskuma stiprināšanā," pauda premjers.


Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās likumu grozījumus, kas paredz no 2019. gada 1. septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Iepriekš valdībā atbalstītie grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā paredz iekļaut nosacījumus, kas jāsasniedz, lai nodrošinātu pāreju uz mācībām latviešu valodā, pārmaiņas noslēdzot 2021./2022. mācību gadā.

Pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, 2018./2019. mācību gadā tiks sākta jauno izglītības vadlīniju ieviešana, kas paredz būtiski palielināt latviešu valodas lomu mācīšanās procesā, nodrošinot mazākumtautību bērnu sekmīgu integrāciju sākumskolā.

Pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā plānots sākt 2019./2020. mācību gadā - tad ir paredzēts sākt pāreju no esošajiem pieciem mazākumtautību izglītības modeļiem uz jauniem trim mazākumtautību izglītības modeļiem pamatizglītībā. Šajā pašā gadā tiks sākta secīga pāreja uz jaunu bilingvālās izglītības modeli 7.-9. klasēs, paredzot, ka ne mazāk kā 80% no mācību satura tiek mācīti valsts valodā, ieskaitot svešvalodas. Tāpat 2019./2020. mācību gadā valsts pārbaudījumi 9. klasēm notiks tikai latviešu valodā,

No 2020./2021. mācību gada vispārējās izglītības iestādēs 10. un 11. klasē visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks pasniegti latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Gadu vēlāk - no 2021./2022. mācību gada visā vidusskolas posmā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks mācīti latviešu valodā, tāpat saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).