Drukāt šo lapu
04.09.2017 10:20

Britu skolā – caur rotaļām pie gudrības

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Augusta otrajā pusē durvis vēra pati jaunākā skola Pierīgā – Britu vidusskola Latvijā, kas aicina mācīties pēc Lielbritānijas izglītības principiem. Tā ir jau trešā starptautiskā skola Piņķos. Augusta otrajā pusē durvis vēra pati jaunākā skola Pierīgā – Britu vidusskola Latvijā, kas aicina mācīties pēc Lielbritānijas izglītības principiem. Tā ir jau trešā starptautiskā skola Piņķos. Reinis Brūvelis

Jau augusta otrajā pusē Piņķos sāka darboties "King's College", Britu vidusskola Latvijā, kas piedāvā mācīties pēc Lielbritānijas izglītības standartiem. Tā ir arī pati jaunākā skola Pierīgā, kurai pamatakmens tika iemūrēts 2016. gada 20. maijā. Skolas ēka projektēta Diānas Zalānes arhitektu birojā.

Iepazīstinot ar mācību iestādi, Britu vidusskolas direktore Adele Stenforda "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka "King's College" skolu ķēde dibināta 1969. gadā un pašlaik tajā ir deviņas skolas – Lielbritānijā, Spānijā, Panamā un Latvijā – un top arī Bahreinā. Šajās skolās mācās vairāk nekā 4300 bērnu un strādā 870 pedagogu un apkalpojošā personāla darbinieku.

Britu vidusskolā Latvijā patlaban mācās 72 bērni. Kā ievēroja "Rīgas Apriņķa Avīze", tie ir pirmsskolas vai jaunākā skolas vecuma bērni, kuri apgūst angļu valodu, lasītprasmi, taču laiks tiek atvēlēts arī apkārtējās vides izzināšanai un sporta nodarbībām. Pirmo mācību gadu programma ir balstīta uz mācīšanos caur spēlēm, mudinot izteikties, dalīties ar saviem uzskatiem, klausīties un cienīt citam cita viedokli. Tā kā skolā bērni ir vismaz no pulksten 8.30 līdz 15.25, paredzētas trīs maltītes, kuru laikā, vismaz jaunākajās klasēs, tiek apgūta arī galda kultūra.

Latvijā mazāk ierasts skolu jaunākajās klasēs redzēt pedagogus vīriešus, taču Britu vidusskolā tā ir ikdiena.

Tā kā "King's College" Britu vidusskola ir privāta mācību iestāde, vidējā mācību maksa gadā ir 15 tūkstoši eiro. Turklāt jārēķinās arī ar papildu izdevumiem, piemēram, iegādājoties skolas formastērpu, bez maksas nav arī ārpusstundu pulciņu nodarbības un uzturēšanās skolā pēc pusčetriem pēcpusdienā. Un vēl bērniem jāmācās dzīvot valodu ziņā visai raibā vidē, jo šeit ikvienā klasē ir skolēni, kuru vecāki mājās runā angļu, krievu, franču un citās pasaules valodās.