Drukāt šo lapu
16.06.2015 10:14

Komentārs: Jāiet pasaulē, lai atgrieztos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Skolās sācies izlaidumu laiks. Šajās dienās devīto klašu beidzēji saņem apliecību par pamatskolas izglītības iegūšanu, un tūdaļ pie atestāta par vidējās izglītības programmas apguvi tiks arī vidusskolu absolventi.

Viņiem visiem nu priekšā ir izvēle, ko darīt turpmāk – kādu izglītību iegūt, kādu profesiju izvēlēties. Viss būtu daudz vienkāršāk, ja mēs zinātu, kāda pasaule būs pēc desmit, divdesmit un trīsdesmit gadiem, bet tā gluži nav.

Jau daudzreiz dzirdēts par humanitārās jomas speciālistu pārprodukciju, taču nesen toreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš kādā intervijā paziņoja, ka arī lauksaimniecības nozarē nākotnē ik gadu aptuveni 4000 cilvēku būs lieki. Prezidents prognozēja, ka šie cilvēki, neatraduši citu nodarbošanos, valsti pametīs, un, pastāvot Eiropas Savienībā valdošajai darbaspēka mobilitātei, vienbrīd var nākties secināt, ka tādas valsts kā Latvija vienkārši vairs nav. Tas, protams, ir pats melnākais scenārijs.

Tiesa, vienlaikus viņš piebilda, ka "ja vien ir iespēja, vecākiem jāsūta savi bērni pasaulē, lai viņi pēc tam atgrieztos. Kāpēc 1918. gadā radās Latvija? Tāpēc, ka latvieši bija aizgājuši pasaulē, paņēma tur labāko un aktīvākie atbrauca atpakaļ un izveidoja Latviju. Tagad ir tas pats – ja gribam saglabāt Latviju, latviešiem ir jāiet pasaulē un jāatnes uz šejieni labākais."

Galvaspilsētas tuvums Pierīgas jaunos cilvēkus, visticamāk, pagaidām atturēs no došanās pasaulē uzreiz pēc skolas beigšanas. Taču arī vēlēšanās palikt savā Pierīgas novadā vai pagastā nav akmenī cirsta.

Protams, iepriecina pašvaldību vēlme parādīt saviem jauniešiem, ka viņi ir vajadzīgi arī tepat uz vietas, maksājot vidusskolēniem stipendijas, dodot lietošanā planšetdatoru un tamlīdzīgi. Tas bez šaubām ir nopietns ieguldījums lokālpatriotisma veicināšanā. Bet daudz ko tomēr nosaka arī iespējas mācīties vai strādāt.

Skaidrs, ka pagastā, kur pamatskolu beidz vien desmit bērnu, nekad nebūs iespēju turpināt mācības vietējā vidusskolā, jo patiesībā ir apdraudēta pat pašas pamatskolas pastāvēšana. Arī ar jaunu darbavietu radīšanu novados nav tik vienkārši, jo nupat tik daudz apspriestais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums arī, cik var saprast no maksātspējīgāko pašvaldību vadītāju izteikumiem, uzplaukumu tā īsti neveicinās nedz bagātajām, nedz mazāk turīgajām pašvaldībām.

Tāpēc jauniem cilvēkiem nekas cits var neatlikt, kā ieklausīties prezidenta teiktajā un iet pasaulē, lai atgrieztos ar svaigu pieredzi.