Drukāt šo lapu
23.05.2015 12:03

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs saka paldies fizikas skolotājiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas skolotājas Solvita Alksne (no kreisās) “eXperimentā” ir piedalījusies sešus gadus, Astrīda Alksne – 12, Ingūna Hokkonena – 17 un Rūta Hermane – 16 gadus. Pierīgas skolotājas Solvita Alksne (no kreisās) “eXperimentā” ir piedalījusies sešus gadus, Astrīda Alksne – 12, Ingūna Hokkonena – 17 un Rūta Hermane – 16 gadus. Einārs Binders

Sestdien plkst. 18 televīzijas kanālā LNT var vērot skolēnu erudīcijas spēles "eXperiments" finālu ar Siguldas Valsts ģimnāzijas komandas piedalīšanos, kas sakrīt arī ar spēles 20 gadu jubileju.

Dienu iepriekš Valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs teica paldies un apliecināja beznosacījumu mīlestību tiem fizikas skolotājiem, kuru audzēkņi gadu garumā piedalījušies šajā konkursā. Viņu vidū bija arī vairāki Pierīgas fizikas skolotāji.

Piektdien VAS "Latvenergo" mītnē Rīgā bija pulcējušies 150 fizikas skolotāji no tām Latvijas skolām, kuru audzēkņi piedalās vai ir piedalījušies erudīcijas spēlē "eXperiments". Cildināti tika arī tie pedagogi, kuru audzēkņi konkursā piedalās tikai dažus gadus, taču vairāk nekā puse no viņiem ar erudīcijas spēli ir saistīti desmit, piecpadsmit gadus un ilgāk. Atbilstoši konkursa stāžam pedagogus sveica grupās "Ierosmes un enerģijas avots", "Sudraba tilts" vai "Zelts".

No Pierīgas pedagogiem "eXperimentā" visilgāk ir piedalījusies Inčukalna pamatskolas fizikas un matemātikas skolotāja Inguna Hokkonena.

Jautāta, kā pieticis pacietības piedalīties 17 gadu garā projektā, skolotāja sacīja: "Man vienkārši vienmēr ir pieticis azarta, lai piedalītos šādos konkursos. Patiesībā varēja būt pat 19 gadu dalības pieredze, taču kādu laiku es biju dekrēta atvaļinājumā.

Tie mani audzēkņi, kas ir piedalījušies šajā erudīcijas konkursā, pēc pamatskolas beigšanas ir devušies tālāk mācīties uz Rīgas 1. vidusskolu un pēc tam Latvijas Universitātes studējuši fiziku. Taču pats galvenais ir bērnos radīt interesi par dabaszinībām. Runājot par apbalvošanas ceremoniju, ir ļoti patīkami, ja kāds par paveikto pasaka paldies. Tas kādreiz ir pat svarīgāk nekā lielas un dārgas balvas," piebilda I. Hokkonena.

Starp apbalvotajiem bija arī skolotāja Astrīda Alksne no Ropažu vidusskolas, kura atcerējās, ka bērni jau kopš pirmajiem konkursa pastāvēšanas gadiem allaž interesējās, vai būs iespēja piedalīties konkursā.

"Savukārt mēs, skolotāji, centāmies komandā iesaistīt ne tikai labos skolēnus, bet arī tos, kuri sevi neprata apliecināt nekur citur. Un daudziem tas bija patiess gandarījums, ja izdevās tikt uz televīziju. Viena lieta bija materiālās balvas, bet televīzija – tas bija pavisam kas cits.

Kad konkursu Latvijas televīzijas pārņēma LNT, tika taisīti arī spēles reklāmas sižeti. Tad televīzija brauca uz Ropažiem, bet skolēni uz televīziju, pirms filmēšanas notika grimēšānās. Tā bija svaiga vēsma mūsu ierastajā ikdienas ritumā. Un tas beidzās ar to, ka daudzi skolēni sacīja: es gribu iemācīties labi risināt fizikas uzdevumus, lai varētu startēt konkursā. Un vienu gadu iznāca atrisināt pavisam 400 uzdevumus, lai savāktu vairāk punktus un tiktu uz televīziju. Viegli nebija.

Nākamais pārbaudījumu slieksnis bija laikā, kad apritē ienāca datori. Tad dažkārt radās grūtības ar uzdevumu nosūtīšanu izvērtēšanai. Bet arī ar to tikām galā."

Astrīdas Alksnes meita skolotāja Solvita Alksne, kuras pieredze līdzdalībai "eXperimentā" nav tik bagāta, atcerējās radošos uzdevumus, kādi par fiziku radīja daudz lielāku interesi nekā tas būtu bijis iespējams parastā mācību stundā.

"Mēs varējām iztēloties, piemēram, kādi būs Ziemassvētku vecīšu, policistu, skursteņslauķu vai citu profesiju pārstāvju tehnoloģijām bagātināti tērpi pēc divdesmit gadiem. Gandarījums ir tas, ka bērni, kas piedalījās konkursos, vēlāk studēja Latvijas augstskolās tehniskās zinātnes. Iespējams, ka tieši gatavošanās konkursam daudziem radīja pašapziņu, ka viņi spēj izdarīt kaut ko vairāk un labāk, jo atcerēsimies, ka "eXperimenta" devīzi: "Zināt ir stilīgi!"

Koncerns "Latvenergo" jau 20 gadus rīko erudīcijas konkursu 8. un 9. klašu "eXperiments". Tā mērķis ir izglītot skolēnus par drošu un efektīvu elektroenerģijas lietošanu sadzīvē, kā arī veicināt jauniešu profesionālo orientāciju, mudinot padziļināti apgūt fiziku.

Sākotnēji "eXperiments" bija pazīstams kā "Vatiņš", "Voltiņš" un "Kam gaišāka galva?". Laikam ritot, mainījies konkursa nosaukums, bet nemainīga palikusi dalībnieku erudīcija, azarts un vēlme iegūt jaunas zināšanas, uzsver konkursa rīkotāji.