Drukāt šo lapu
27.04.2015 07:44

Skolas direktore: Tikai pasakā "Galdiņ, klājies! " viss notiek pats no sevis

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Salaspils 1. vidusskolas direktore Vera Kalniņa atzīst, ka pašlaik situācija ar bērnu ēdināšanu un ēdienu kvalitāti lielā mērā ir sakārtota. "Kā ļoti pozitīvu uzskatu atbalstu no skolas padomes vecākiem, jo pagājušajā gadā viņi ļoti aktīvi iesaistījās bērnu ēdināšanas pakalpojuma vērošanā un vērtēšanā," stāsta direktore.

"Iepriekšējā gadā mums komplekso pusdienu ēdienkartes mainījās ik pēc divām nedēļām, bet šogad nolēmām, ka jāņem klāt arī trešā, lai būtu vēl lielāka ēdienu dažādība. Sadarbībā ar pakalpojumu sniedzēju SIA "Žaks-2" tas ir veiksmīgi izdarīts.

Patīkami, ka ēdienu pakalpojumu sniedzēji elastīgi reaģē uz mūsu vēlmēm. Tā, vienojāmies, ka mērci, kas ne visiem bērniem garšo, var neliet pāri otrajam ēdienam, bet pasniegt atsevišķā trauciņā. Zupu bērni savā šķīvī iesmeļ no kopējā trauka tik daudz, cik grib.

Brīvajā ēdienkartē kādreiz bija ļoti daudz ēdienu un samērā ilgs bērnu apkalpošanas process, tāpēc patlaban ir atrunāts mazāks ēdienu skaits. Realizējot programmu "Skolas piens", ēdnīcā ir novietots piena automāts, pie kura bērni var pieiet, kad vēlas, un ieliet sev glāzē tik daudz piena, cik grib.

Mūsu skolā mācās 776 audzēkņi, un katram ir gan sava garšas izjūta, gan attieksme pret pusdienām, ko viņš ēd, taču kopumā ēdināšanas process un ēdiena kvalitāte skolā mūs apmierina. Skolotājiem iesaku aiziet ar bērniem uz ēdnīcu un paskatīties, no kā un kā top pusdienas, lai neklīstu runas par to, kā nav. Piemēram, ka kartupeļu biezeni vāra no kartupeļu pulvera. Ja bērni būs redzējuši, kā to gatavo, viņi zinās.

Ja skolas ēdamzālē ienāk tikai uz pusdienām, tad droši vien šķiet, ka viss notiek kā pasakā "Galdiņ, klājies!". Bet, pirms katru dienu galdā var celt trīs ēdienus, ir jāpaveic ļoti liels darbs.

Mūsu skolas medmāsa katru rītu iet un nogaršo pagatavotās pusdienas. Kopā ar medmāsu vērojam, ko bērni ēd un kas viņiem negaršo, tāpēc ēdienkartē dažus ēdienus esam aizstājuši ar citiem. Man liekas, ir labāk, ja ir ierosinājums un diskusija, kuras laikā spriežam, kā labāk, un pēc tam kaut ko pamainām, nekā esam neapmierināti un nekas nemainās.

Pēc skolas nosiltināšanas ēdamzāle ir daudz siltāka un pusdienas vairs neatdziest, bērni tās saņem siltas. Patlaban plānā ir virtuves bloka aprīkojuma nomaiņa, ko pašvaldība plāno paveikt 2017. gadā. Prieks, ka trīspusējā sadarbība starp pašvaldību, ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju "Žaks-2" un skolu ir atvērta ierosinājumiem un risinājumiem, tāpēc pakāpeniski skolēnu ēdināšanā arvien vairāk kas sakārtojas," uzskata direktore.

Pēc stundām, dodoties mājup, satiekam 5. klases skolēnus Danielu, Vinetu, Lauru, Hugo un Dāvi. Viņi labprāt pastāsta, ka ēd kompleksās pusdienas, kas ir par brīvu. Bērni atzīst, ka ļoti garšīgas ir rauga pankūkas ar ievārījumu, uzputenis ar pienu, šokolādes krēms ar zemeņu ķīseli, frikadeļu zupa, karbonādes, cepta vistas fileja, makaroni ar sieru, plovs, ceptas zivis, svaigu augļu salāti ar jogurtu, kakao.

Zēni stāsta, ka savulaik kompleksajā piedāvājumā bijusi soļanka, ko labprāt ēstu arī tagad, bet nu tā jāpērk par naudu un jāstāv rindā, ko ne vienmēr var paspēt.

Jautāti par ēdieniem, kas ne īpaši garšo, bērni stāsta, ka zivju kotlete nav pārāk garšīga, jo ir sausa. Reizēm novārītie kartupeļi esot ūdeņaini. Ir bijis, ka kotlete nav pietiekami izcepta, bet makaroni pārvārīti. Taču kopumā viņi ar ēdienu ir apmierināti un skolā jūtas paēduši.

Dāvis ar Hugo vēl piebilst, ka ļoti labi ir tas, ka pašvaldība pusdienas apmaksā, jo, "pat apēdot visus komplekso pusdienu ēdienus, mums kā augošiem organismiem, pārnākot mājās no skolas, gribas vēl ko ēdamu".

Iepriekš:
Tēma: Skolēni pie pusdienu galda