Drukāt šo lapu
30.03.2012 11:20

Spuņciema skolas projekts – laika zoba varā

Autors  Imants Liepa, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Babītes novada Spuņciema nomalē atrodas grandioza nepabeigta celtne – drūma liecība 90. gadu sākuma procesiem valstī.

 

Ēka savulaik celta kā vidusskola, taču tās logos svilpo vējš. Īpašums "Gaismas" nav apjozts ar žogu, tāpēc tas viegli pieejams ikvienam, kuru vilina grausti. Iespaidīgo dzelteno ķieģeļu ēku, kurai pat ir māla dakstiņu jumts, laika zobs nav saudzējis, tās iekšienē izgāzušies kāpņu posmi, savukārt lietus izvagojis celtnes sienas.

Visiem žēl, ka skolas būvniecība apstājās, RAA sacīja Spuņciema iedzīvotāji. Kā uzzinājām Babītes novada Salas pagasta pārvaldē, celtnē jau ilgus gadus vajadzēja skanēt bērnu čalām. Bijusi ieplānota arī lielas sporta zāles būvēšana.

90. gados īpašums nonācis privātīpašnieku rokās. Kādu laiku gaisā virmojusi ideja skolas ēkā izveidot sanatorijas tipa viesnīcu (kā nekā blakus Babītes ezers, netālu Lielupe un Jūrmala). "Pademolēta, bet atjaunošanas vērta," tā ēku raksturo iedzīvotāji, kas joprojām tic grausta pārdzimšanai jaunā veidolā.

Īpašums 2006. gadā ticis ieķīlāts, taču ēkas īpašnieki nav spējuši norēķināties ar banku, tāpēc 2010. gada novembrī ieradušies tiesu izpildītāji, un ēku pārņēmusi Ogres komercbanka, kas pati atrodas likvidācijas procesā. Visticamāk, drīzumā ēkai atkal būs jauni saimnieki.