Drukāt šo lapu
15.05.2018 12:11

Vējone: Bērnu tiesību aizsardzības jomā ir daudz labu lēmumu, kas nekļūst par īstenību

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vējone: Bērnu tiesību aizsardzības jomā ir daudz labu lēmumu, kas nekļūst par īstenību Valsts prezidenta kanceleja

Bērnu tiesību aizsardzības jomā Latvijā ir daudz labu lēmumu un normatīvo aktu, kas praksē diemžēl nekļūst par īstenību, šādu viedokli otrdien konferencē "Latvijai – 100, Bērnu tiesību aizsardzības likumam – 20" pauda Latvijas audžuģimeņu patronese, Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone.

Vējone atzina, ka viņai sāp sirds par audžuģimenēm, kas ir izdegušas nepietiekama atbalsta un noguruma dēļ. "Daudz runājam, daudz pētām, izstrādājam dažādas koncepcijas. Patiesībā mēs jau visu pareizi zinām. Mēs zinām, kā vajadzētu būt, zinām, kā tas būtu jādara un jāievieš, bet diemžēl praksē tas nekļūst par īstenību. Acīmredzot mums vēl jāpārliecina pašiem sevi, ka ir vērts ieguldīt ģimenēs un bērnos," teica Vējone un piebilda, ka šādu darbu rezultāts būtu daudzas laimīgas dzīves.

Prezidenta kundze mudināja meklēt veidus, kā pastiept atbalstošu roku ģimenēm un audžuģimenēm, to darot, pirms nosodīt, kritizēt un kontrolēt. "Vairākus gadus runājam, ka bērnunami un "sistēmas bērni" jāatstāj pagātnē. Tāpēc jāpieliek vislielākās pūles, lai audžuģimeņu skaits palielinātos, lai palielinātos aizbildņu un adoptētāju skaits. Jāpieliek arī pūles, lai viņus atbalstītu," teica Valsts prezidenta kunde.

Vējone aicināja ierēdņus neradīt "kārtējos noteikumus, kurus ielikt attiecīgās ministrijas atvilktnē un par ko pašiem būtu iespēja atskaitīties". "Centrā ir jābūt bērnam. Latvijas simtgadē neliksim ielāpu uz ielāpa, lai kļūtu tikai kaut drusciņ labāk. Vajadzētu radīt nozīmīgas un paliekošas izmaiņas," pauda Vējone. Izrāviens ģimeņu un bērnu politikā ir sasniedzams tikai ar smagu darbu, kas jāveic visu laiku, akcentēja Vējone.

Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V) uzsvēra, ka katram bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē, bet ir labi redzams, ka ne katram bērnam paveicas ar savu ģimeni. "Bērns ir centrā, bērna tiesības ir centrā, bet mēs labi zinām, cik grūti tas ir īstenojams dzīvē," teica Ploka, atzīstot, ka Latvija ir ceļa sākumā. "Nebūs ne ātru, ne vieglu risinājumu. Tikai mēs visi kopā varam nodrošināt, ka katrs bērns uzaug ģimenē un ir mīlēts un gaidīts," secināja Ploka.