Drukāt šo lapu
11.01.2018 16:15

Bijušā bērnunama "Līkumi" vadītājs atzīts par aizdomās turamo iespējamā vardarbībā pret bērniem un atstādināts no amata

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušā bērnunama "Līkumi" vadītājs atzīts par aizdomās turamo iespējamā vardarbībā pret bērniem un atstādināts no amata salasnovads.lv

No ceturtdienas bijušā bērnunama "Līkumi", tagad ģimenes atbalsta centra "Saulstari" vadītājam Jurim Boķim aizliegts ieņemt amatu, jo viņš tiek turēts aizdomās par iespējamo vardarbību pret bērniem, informēja Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aivars Egle.

Lieta par iespējamo vardarbību ierosināta jau 2015. gadā un sākotnēji to izmeklēja Valts policijas (VP) Jēkabpils iecirknī, bet uzraudzību nodrošināja Jēkabpils rajona prokuratūra. Taču lietā pieļauta nepamatota novilcināšana, nenotika mērķtiecīga izmeklēšana, tāpēc lieta pagājušā gada beigās nodota VP Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) Kriminālpolicijas birojam un par uzraugošo prokuroru noteikts Egle.

"Uzskatu, ka divu gadu [izmeklēšanas] termiņš bija pietiekams, lai lieta jau būtu tiesā," izmeklēšanas novilcināšanu komentēja prokurors. Viņš pašlaik negrasās meklēt par novilcināšanu vainīgas personas, jo svarīgākais ir izmeklēt pašu lietu.

Pašlaik par aizdomās turamo lietā atzīts Boķis, krimināllieta ir ierosināta pēc diviem Krimināllikuma pantiem. Viņš tiek turēts aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas saistītas ar vardarbību, kā arī par valsts amatpersonas bezdarbību. Par pirmo pārkāpumu var draudēt brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, bet par bezdarbību - līdz trim gadiem -, taču iespējami arī citi sodi.

Ceturtdien Boķim piemēroti trīs drošības līdzekļi - aizliegums ieņemt noteiktu amatu, pamest valsti un pienākums uzturēties dzīvesvietā.

Pašlaik lietā ir identificēti vairāki cietušie, taču, iespējams, cietušo bērnu skaits vēl var augt.

Egle atteicās prognozēt, kad lieta varētu nonākt tiesā, jo vēl nav saņemti visu nepieciešamo ekspertīžu rezultāti, tāpat jāiztaujā liecinieki.

VP ZRP kriminālprocesu nekomentēja, tāpat arī to, vai lieta novilcināta apzināti.


Bāreņu nams "Līkumi" par ģimenes atbalsta centru "Saulstari" pārdēvēts 2016. gada septembr.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2015. gadā Tiesībsarga birojs sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi".

Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

"Tā situācija ir diezgan traģiska, īpaši, ja darbinieku liecība ir viena, bet medicīnas ieraksts liecina pavisam ko citu," sacīja Jansons.