Drukāt šo lapu
01.09.2017 10:16

Sveicam Zinību dienā!

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sveicam Zinību dienā! arhīvs

1. septembris – viena no skaistākajām dienām gadā. Gandrīz ikkatrā mājā šis rīts ir bijis satraukuma pilns – kāds jāpavada uz pirmo skolas dienu mūžā, kāds – uz izlaiduma klasi, kāds spers pirmos soļus bērnudārza grupiņā, bet vēl kāds dosies uz augstskolu. Tie ir priecīgi brīži gan bērniem, gan vecākiem, gan vecvecākiem.

Varētu pat teikt, ka 1. septembris ietekmē ikvienu – ielās palielinās satiksmes un gājēju plūsma (lielākā daļa aizsegusies ar ziedu pušķiem vai gladiolu "zobeniem"), kafejnīcas pārpildās ar ģimenēm, izklaides vietas – ar jauniešiem, veikali ar pircējiem, kas gādā maltīti svētku vakariņām...

Lai gan pirmajā skolas dienā mācības vēl nesākas, tas ir atskaites punkts kaut kam jaunam – jaunām apņemšanām par labākām sekmēm, jaunu mērķu izvirzīšanai, lēmuma pieņemšanai par tālākajām studiju gaitām. Šī diena ir svētki pirms jaunā darba cēliena, kas sākas ar cerībām un apņemšanos sasniegt iecerēto.

Pierīgā šis mācību gads arī sākas ar priecīgu ziņu – netiek slēgta neviena skola vai bērnudārzs. Gluži otrādi – atveras jauni bērnudārzi Carnikavas un Siguldas novados, tikko izremontētās klasēs mācības sāk Ropažu vidusskolas un Allažu pamatskolas skolēni. Arī citviet Pierīgā mācību iestādes ieguvušas jaunu veidolu un renovētas telpas.

Vēl mūs iepriecināja labā ziņa par to, ka valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos grozījumus valsts pārbaudījumu norises kārtībā un noteikumos par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību, nosakot, ka 9. un 12. klašu skolēniem eksāmena kārtošanas valoda ir latviešu valoda. Beidzot!

Nedaudz statistikas. Jaunajā mācību gadā durvis ver 776 vispārējās izglītības iestādes, kurās kopumā 1.–12. klasēs mācīsies 214 414 bērni, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) statistikas prognoze 2017./2018. mācību gadam.

Šogad uz skolu pirmo reizi dosies 18 744 pirmklasnieki, kas ir par 3000 mazāk nekā pērn. 38 054 jaunieši apgūs vispārējo vidējo izglītību skolu 10.–12. klasēs. No vispārējā izglītībā iesaistītajiem aptuveni 9000 izglītojamo apgūs vakara un neklātienes izglītības programmas.

Izglītības kvalitātes valsts dienests, apkopojot pašvaldību sniegto informāciju, secinājis, ka, sākoties jaunajam mācību gadam, astoņās pašvaldībās aizvien trūkst skolotāju. Ārpus Rīgas visvairāk šobrīd tiek meklēti mājturības un tehnoloģiju, bioloģijas, pirmsskolas izglītības, angļu valodas un matemātikas skolotāji, kā arī sociālie pedagogi, psihologi un direktoru vietnieki. Savukārt Rīgā lielākais vakanču skaits ir pirmsskolas izglītībā, bet trūkst arī vairāk nekā 40 latviešu valodas un vairāk nekā 30 angļu valodas skolotāju.

Lai veiksmīgs, jaunām atklāsmēm un panākumiem bagāts jaunais mācību gads!