Drukāt šo lapu
05.04.2017 16:36

Milēniuma bērnu vecāki – X paaudze

Autors  “Kodols”, pēc BBC, Value Options
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Milēniuma bērnu vecāki – X paaudze pixabay.com

Turpinot aizsākto tēmu par paaudžu atšķirībām, šoreiz noskaidrosim, kas ir tā dēvētā X paaudze. Par X paaudzi dēvē cilvēkus, kuri dzimuši no 1965. līdz 1980. gadam.

Termina aizsākumi meklējami 1991. gadā, kad Duglass Kouplends (Douglas Coupland) sarakstīja grāmatu "X paaudze: stāsti paātrinājuma kultūrai" ("Generation X: Tales for an Accelerated Culture"). X paaudzi veidojuši tādi politiskie notikumi kā Vjetnamas karš, Berlīnes mūra krišana, Aukstā kara beigas, Mārgaretas Tečeres valdīšanas laiks Lielbritānijā un citi.


Ģimene

Diemžēl X paaudzes vecāki – pēckara paaudze – bija tā, kurā bija ļoti augsts šķirto laulību skaits. Līdz ar to arī X paaudzē šķiršanās tiek uzskatīta teju par normu. Vecums, kad X paaudzes cilvēki stājas laulībā, ir aptuveni 30 gadu. Savu bērnu audzināšanā X paaudze apvieno tradicionālismu un pragmatismu. Cenšoties nepieļaut vecāku kļūdas, X paaudzē populārs ir modelis, kad viens no vecākiem nestrādā algotu darbu vai strādā nepilnu slodzi un pievēršas bērnu audzināšanai.

Darbs

Darbā X paaudzes cilvēki tendēti uz produktivitāti, darba kvalitāti un augstu rezultātu sasniegšanu. Tajā pašā laikā viņiem svarīga ir autonomija un iespēja sabalansēt darbu ar atpūtu, tādēļ X paaudzes cilvēki bieži izvēlas strādāt elastīgu darba laiku. Daudzi vēlas nestandarta darba laiku arī tāpēc, lai turpinātu mūžizglītību. Pieredzējuši pāreju no analogajām uz digitālajām tehnoloģijām, viņi ir kompetenti dažādās tehnoloģijās un labprāt tās izmanto darbā. Tā kā šiem cilvēkiem raksturīga pragmatiska domāšana, X paaudze ir līdere finansiālu uzkrājumu veidošanā.

Veselība

Depresija un trauksmes sajūta ir vieni no izplatītākajiem veselības traucējumiem X paaudzē. Lielais šķirto laulību skaits laikā, kad X paaudze vēl bija bērni un pusaudži, ir atstājis sekas uz X paaudzes veselību. Nereti depresija ir ielaista un netiek ārstēta, jo šī slimība tiek uzskatīta par vājuma pazīmi. Arī ēšanas traucējumi ir bieža parādība X paaudzē, jo par vērtību, uz ko tiekties, tiek uzskatīts ekstrēms tievums. Slaidas ķermeņa līnijas signalizē par panākumiem, sasniegumiem un noteiktu vietu sabiedrībā.

Definīcijas ieviesēja šodienas pārdomas

1991. gadā Duglass Kouplends raksturoja X paaudzi arī kā cinisku un vērstu pret pastāvošo kārtību. Vaicāts, kādu viņš šodien redz X paaudzi, Kouplends atbild: "Viņi apmaksā savu bērnu studiju rēķinus, kā arī rūpējas par saviem vecākiem. Neatliek daudz brīva laika domāt, būt par vai pret pastāvošo iekārtu. Viņi ir pārāk aizņemti, lai nostrādinātu sevi līdz kapam."

Kouplendam ir ko teikt arī par milēniuma paaudzi: "Viss, ko saka par milēniuma paaudzi, savulaik tika teikts arī par X paaudzi. Vienīgā atšķirība – milēniuma paaudzes cilvēki nav spējīgi tikt galā ar nestandarta situācijām." Pēc Kouplenda domām, dati ir jaunais laiks, tādēļ cilvēces attīstība notiks aizvien straujāk un straujāk, ko mēs redzam jau šodien. Taču mums par to nav jāsatraucas.

Kādu nākotnes perspektīvu Kouplends saredz X paaudzei? "Pudele laba vīna, komfortabla gulta, labs Wi-Fi un lai apkārt nav neviena, kas viņiem kristu uz nerviem."

Iepriekš:

Milēniuma paaudze – kas tā tāda?