Drukāt šo lapu
29.07.2016 11:44

Mellenes, gailenes un kartupeļi Pierīgas tirdziņos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Maigas kundze Ādažu tirgū tirgošanos ar mellenēm drīzāk uzskata par atbilstošu laika pavadīšanas veidu. “Spara man vēl pietiek, un kāpēc tad kaut ko nedarīt?” Pēc mellenēm viņa sola tirgot ābolus. Maigas kundze Ādažu tirgū tirgošanos ar mellenēm drīzāk uzskata par atbilstošu laika pavadīšanas veidu. “Spara man vēl pietiek, un kāpēc tad kaut ko nedarīt?” Pēc mellenēm viņa sola tirgot ābolus. Einārs Binders

Pierīgā zemeņu bums ir pierimis un stabili iesākusies melleņu un gaileņu sezona, blakus ogu spainīšiem parādījušās jaunā medus burciņas. Bet par to vislabāk var pārliecināties, apmeklējot galvaspilsētai tuvējo novadu centru tirdziņus Ādažos, Carnikavā, Baldonē, Saulkrastos un citur.

Melleņu cenas nepārkāpj četru eiro robežu


Darbdienās Pierīgas apdzīvoto vietu tirdziņi ir patukši. Pircēju pamaz, un arī pārdevēju skaitīšanai daudz vairāk par vienas rokas pirkstiem nevajag. Ja vajadzētu izveidot darbdienu "vidējā" melleņu tirgotāja portretu, tās visbiežāk būtu kundzes pensijas gados, retāk – gados jaunāki cilvēki. Mellenes parasti ir salasītas turpat tuvējos mežos un ar rokām. Uz jautājumu, vai mellenes tiek lasītas ar rokām vai tā saukto ogu lasāmo kombainu, vislabākā atbilde ir ar ogu sulu zili iekrāsotās plaukstas un roku pirksti.

Iemesli, kāpēc kundzes devušās mellenēs, ir dažādi – vienai mājās esot garlaicīgi un, sēžot pie televizora, sāpot kauli, tāpēc gribas izkustēties, citai ļoti svarīgi ir nopelnīt kādu eiro pie pensijas.

Lielākoties ogas vienā dienā tiek salasītas, nākamajā dienā nestas uz tirgu. Visā Pierīgā melleņu cenas ir puslīdz vienādas – četri eiro no rīta, bet uz vakarpusi varot nokristies līdz 3,5 eiro. Tas gan esot mazliet vairāk nekā tirgū Rīgā, taču pārdevējas šādu cenu uzskata par atbilstošu ieguldītajam darbam, stāsta Carnikavas tirgū sastaptā melleņu pārdevēja Zoja.

Labs lasītājs ar rokām salasot apmēram divus litrus melleņu stundā. Ir dienas, kad var pārdot tikai trīs četrus litru. No peļņas uz katru litru jāatrēķina nost arī 18 centi, cik parasti maksā plastmasas trauciņš, kurā ogas tiek safasētas. Vienam otram melleņu pārdevējam uz letes blakus mellenēm ir arī pa gaileņu spainītim. Arī par tām tiek prasīts no 3,5 līdz 4 eiro.

Ādažu tirdziņā sastaptā Maigas kundze stāsta, ka dienā mežā pavadot kādas piecas stundas un parasti salasot vismaz trīs litrus melleņu, bet daudz kas esot atkarīgs arī no tā, cik ogām bagātu laukumu izdodas atrast. Viņa ogojot Kadagas mežos. Daudz vairāk par vienā dienā salasīto katru dienu pārdot nemaz nesanākot.

Kāds pārdevējs uz Ādažu tirdziņu atvedis industriāli audzētas krūmmellenes. No mežā augušajām ogām tās atšķiras gan ar garšu, gan cenu, proti, litrs krūmmelleņu maksā 6,5 eiro litrā. Uz jautājumu, vai tāda cena nav par augstu, viņš atbild, ka neņemas par to spriest, jo esot tikai pārdevējs. Pārējās dārza ogas, piemēram, baltās un sarkanās jāņogas un ērkšķogas, maksā eiro par litru.

Visvairāk pērk kartupeļus

Zemnieks Valdis, kurš pa ceļam no Neretas uz Rīgu pie radiem ar savu busiņu mēdz piestāt Carnikavas tirdziņā, meža veltes netirgo, bet teic, ka pašlaik pircējiem vislielākā interese ir par kartupeļiem. To cena turas robežās no 50 līdz 70 centiem par kilogramu. Pērk arī gurķus un cūku pupas. Tomātus pērk mazāk. "Prastie", kā saka Valdis, maksā 1,5 eiro kilogramā, smalkāku šķirņu tomāti, kuru audzēšanai vajadzīgi labāki apstākļi un ilgāks laiks, aptuveni 3,5 eiro kilogramā.

"Ir tāda sajūta, ka cilvēki vēl gaida, kad cenas kritīsies. Taču tas tā ne vienmēr notiek. Piemēram, aizpērn, kad sākās gurķu konservēšanas laiks, sāka staigāt migla un gurķi vairs neauga, tāpēc to cena sakāpa uz augšu," viņš skaidro.

Beku bums pierimis

Vēl Ādažos sanāk parunāties ar sēņu pārdevēju, kurš, pirms nākt uz tirdziņu, parasti izstaigā Ādažu mežus uz Sējas pusi. Arī pie viņa gailenes maksā līdz četriem eiro par litru. Turpat blakus gailenēm redzama arī krietna beku kaudzīte. Pārdevējs gan piebilst, ka bekas, ar ko šogad sākusies sēņu sezona, nu vairs tik daudz neaugot, bet sola visu kaudzi atdot par 12 eiro. "Žāvēšanai būs labas," viņš teic, likdams saprast, ka par cenu var arī nedaudz pakaulēties.