Drukāt šo lapu
10.04.2013 15:20

Aicina Saeimas deputātus pievērst uzmanību bāriņtiesu rīcībai, izņemot bērnus no ģimenēm

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Siguldas, Ikšķiles un daudzi citi gadījumi, kad pastāv aizdomas, ka bērna šķiršana no ģimenes nav bijis labākais problēmas risinājums, mudinājis vairākus desmitus cilvēku un organizāciju vērsties pie parlamentāriešiem.

Idejas un vēstules Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājai Ilmai Čepānei autore ir Latvijas Radio žurnāliste Ginta Mūrniece, kura pētījusi situāciju šajā jomā.

"Savā žurnālistes darbā gatavojot materiālus, kuros skartas bērnu tiesības, esmu pārliecinājusies, ka Latvijā spēkā esošā likumdošana un attiecīgi valsts un pašvaldību institūciju rīcība, kas pamatota ar šo likumdošanu, ir pretrunā ANO Konvencijai "Par bērnu tiesībām" un citiem starptautiskiem normatīviem, kurus Latvija ratificējusi un apņēmusies ieviest," raksta G. Mūrniece.

Pieredzējusī žurnāliste uzskata, ka sekas atspoguļojas Labklājības ministrijas statistikā – pēdējos gados strauji palielinās no ģimenēm izņemto, kā arī uz ārzemēm adoptēto bērnu skaits. Labklājības ministrijas padotības iestāde "Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija" pamato ar krīzes sekām, kādēļ vecāki bieži nevar bērniem nodrošināt pienācīgu aprūpi, ģimenēs tiek lietos alkohols, notiek vardarbība pret bērniem utt.

Pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas datiem, 2011. gadā no vecākiem tika šķirti 2300 bērnu, 2010. gadā – 1953, 2009. gadā – 1657, bet 2008. gadā – 1914. Uz šo brīdi no vecākiem šķirti vairāk nekā astoņi tūkstoši bērnu. Pērn uz ārvalstīm – ASV, Itāliju un Franciju – adoptēti 144 bērni, savukārt 2011. gadā – 128. Nedaudz samazinājies Latvijas adoptētāju skaits – pērn 110, 2011. gadā – 128.

"Labklājības ministrija, komentējot šos skaitļus, atsaucas uz "bērnu vislabākajām interesēm", taču, pētot konkrētus gadījumus, kad vecākiem atņemtas aprūpes tiesības, nākas secināt, ka bāriņtiesas neattaisnoti plaši interpretē Bāriņtiesu likuma 23. pantā deleģētās jau tā nepamatoti lielās pilnvaras uz vienpersoniska lēmuma pamata atņemt vecākiem aprūpes tiesības (vai tagad jau apturēt aizgādņa tiesības)," uzsver žurnāliste.

Vēstulē I. Čepānei, viņa pievēršas arī jautājumam par to, ka bāriņtiesām Latvijā ir dota pārāk neierobežota vara, kā arī pastāv pārāk vienkārša sistēma, kā ārzemnieki var adoptēt mūsu bērnus. Tas savukārt negodīgiem bāriņtiesu darbiniekiem paver iespēju gūt peļņu, nododot adopcijā šos bērnus pret samaksu.

Ar vēstules pilnu tekstu iespējams iepazīties šeit

Iepriekš:
Vecāki Ikšķilē atgūst bāriņtiesas atņemto zīdaini

Izmisīga cīņa par bērnu – vai vecāki atgūs savu meitu?