Drukāt šo lapu
21.12.2012 12:38

"Kamēr nāve mūs šķirs…" 2. turpinājums

Autors  gudribassakums.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Tā kā pasaules gals diemžēl vēl nav pienācis un jādomā, kā gudri aizvadīt mums atvēlēto laiku, turpinām piedāvāt jūsu uzmanībai socioloģisko pētījumu atzinumus, kas uzskatāmi parāda, kādas ir kopdzīves pirms laulībām negatīvās sekas.

Lūdzu, dalieties šajā informācijā ar tiem, kuriem tas šobrīd ir aktuāli! (Izmantotie dati ņemti no ASV veiktajiem pētījumiem, dažādu pētījumu pieejas un dati variē, tomēr pētījumu rezultāti norāda uz vienu un to pašu – kopdzīve pirms laulībām samazina gan laulības, gan laimīgas laulības iespēju.)

9. Kopdzīve pirms laulībām bieži ir kā "izdevīguma laulības" vai "saderības laulības", nevis uzticības un pienākuma laulības.

"Izdevīguma laulības" var izbeigt, kad tās vairs nav izdevīgas. Patiesa laulība ir uz visu dzīvi, tas nozīmē "gan priekos, gan bēdās", "kamēr nāve mūs šķirs". Ja ir tikai vienošanās dzīvot kopā bez atbildības un apņemšanās, no šādas kopdzīves viegli atteikties. Likumīgā laulībā vīrs un sieva turas kopā, lai vai kas, nevis aizlaižas pie pirmajām grūtībām. Turklāt laulība tiek noslēgta Dieva un cilvēku priekšā, un, ja nepieciešams, ar viņu palīdzību tiek laimīgi vadīta arī grūtībās. Izdevīguma vai saderības attiecības, no otras puses, ir tikai vienošanas starp diviem cilvēkiem, un darbojās tikai tik ilgi, kamēr abas puses ir apmierinātas.


10. Ar pirmslaulību seksa palīdzību laulībā var tikt "ievilināti" cilvēki, kuri nemaz nav saderīgi kopdzīvei.

Sekss var padarīt "aklu". Savukārt patiesa mīlestība var izturēt laika pārbaudi arī bez fiziskas intimitātes. Ja cilvēki stājas seksuālās attiecībās, tad viņu vērtējums vairs nav objektīvs. Tas ir kā blēdīties attiecībā uz laika pārbaudi jūsu mīlestībai. Vienīgais veids, kā objektīvi iepazīt cilvēku un izvērtēt vai viņš/viņa ir mums piemēroti, ir atturēties no erotiskas, seksuālas mīlestības. Pretējā gadījumā var sanākt apprecēt mirāžu, nevis personu, kuru patiesi pazīstam. Kad mirāža pazūd un ieraugām realitāti, arī tas, kas saturēja attiecības, izgaist.

11. Tiem, kuri piekopj pirmslaulību kopdzīvi, ir virspusējas un ievērojami vājākas attiecības.

DeMars un Leslie pētījumi parādīja, ka pāriem, kuri dzīvo kopā ārpus laulības, attiecības ir nestabilākas. Daudz vieglāk ir stāties seksuālās attiecībās, nekā spēt ilgstoši un saskanīgi sadzīvot. Labas un noturīgas attiecības ir daudz vairāk nekā tikai fiziskā tuvība. (Cik laika vidēji pavadām vienās un cik otrās). Skaistums ir daudz kas vairāk nekā tikai ārējais izskats. Dziļās attiecībās pastāv arī prāta un gara saderība, bet to izkopšana prasa laiku.

Fiziskā pievilcība nav pietiekoša, lai uzturētu ilgtermiņa attiecības. Schoen un Weinick pētījums parādīja, ka cilvēki, kuri domā par kopdzīvi, sagaida, ka pavadīs kopā ar partneri kādu [?] laiku. Cilvēki, kuri domā par laulību, sagaida, ka pavadīs kopā ar partneri visu dzīvi. Tieši šādi iepriekšēji uzstādījumi nosaka pirmslaulības kopdzīves īslaicīgo raksturu un, no otras puses, palīdz uzturēt un kopt mūžu ilgas laulības.

12. Tiem, kuri dzīvo kopā pirms laulībām, trūkst prasmju risināt konfliktsituācijas.

Viņi konfliktus biežāk mēģina risināt ar mīlināšanās (bučiņu, vai apskāvienu palīdzību), nevis tos pārrunājot un atrisinot pēc būtības. Īpašības, kuras nepieciešamas, lai saturētu attiecības kā uzticība, godīgums, atklātība, dziļa draudzība, garīga tuvība, prasa laiku, lai tās attīstītu. Ja attiecības fokusējas tikai uz fizisko aspektu, tās ir kā mēģinājums apiet pašu būtiskāko. Šādas attiecības ir kā smiltīs būvēts nams, kuram nav pamatu, tādēļ sabrukšanas risks ir pārlieku liels.

13. Tie, kas dzīvo kopā pirms laulībām, bieži vien ieliek pamatu neuzticībai un savstarpējas cieņas trūkumam.

Mīlestība laulībā ir balstīta drošībā, ka jūsu mīlestība ir ekskluzīva. Tā ir tikai starp vīru un sievu, un tur nav neviena cita. Pirmslaulību attiecībās vienmēr aktuāls ir jautājums: "Ja mūsu attiecības nevienam neuzliek nekādas saistības, varbūt šīs nav ne pirmās, ne pēdējās šāda veida attiecības? Gan man, gan viņam/viņai."

Dzīvojot ar šādu jautājumu, aizdomas par attiecību pastāvīgumu un bailes par nākotni var tikai pieaugt un cieņa pret otru personu samazināties. Pārliecība par partnera uzticību ir būtiski nepieciešams elements veselīgā laulībā, drošība, ka varam būt pilnīgi mierīgi, ka varam atbrīvoties un būt, kas mēs katrs esam, bez bailēm, ka kaut kas varētu otru vienkārši aizbaidīt projām. Šādu drošību un pārliecību ārpus laulību attiecībās ir ļoti grūti iemantot. Tādējādi pirmslaulību sekss ielej pamatus partneru salīdzināšanai, aizdomām un neuzticībai. Patiesa uzticēšanās un drošība izaug un krāšņi uzplaukst mūžu ilgas laulības kontekstā.

14. Tie, kuri dzīvo kopā pirms laulībām, neizbauda labāko seksu.

Jā, vislabākais sekss ir tieši laulībā. Pāri, kuri atturas no seksa pirms laulībām, pēc tam 30-45 % gadījumos ir apmierinātāki ar seksuālo dzīvi nekā tie, kuri piekopuši pirms laulību seksu. Duvall un Landis pētījums parādīja, ka arī sekss pirms laulībām bieži vien nav apmierinošs. Sekss ir daudz augstvērtīgāks, pāriem atrodoties laulību attiecībās. Turklāt laulībā dzīvojošajiem seksuālā dzīve vidēji ir aktīvāka nekā ārpus laulības attiecībās dzīvojošajiem. Ja seksuālo attiecību intensitāte kādā grupā bija līdzīga laulātajiem un ārpus laulības kopdzīvē, tad laulībā dzīvojošie vīrieši un sievietes šajā grupā bija vidēji apmierinātāki ar savu seksuālo dzīvi. Tas tādēļ, ka laulātie viens otru ir labāk iepazinuši, turklāt emocionālais ieguldījums attiecībās vēl vairāk pastiprina pozitīvos pārdzīvojumus arī seksuālajā dzīvē.

Mičiganas ģimenes foruma pētījums parādīja, ka no tiem, kuri nebija dzīvojuši pirmslaulības attiecībās, 49 % novērtēja viņu laulību ar "10", pretēji 36 % starp tiem, kuri iepriekš bija dzīvojuši pirmslaulību attiecībās. Ģimenes pētījumu padomes aptauja parādīja, ka starp pāriem, kuriem nebija bijušas pirmslaulību seksuālās attiecības, 72 % atzina ka ir ļoti apmierināti ar seksuālo dzīvi laulībā, savukārt starp pāriem, kuri bija piekopuši pirmslaulību seksu, ļoti apmierināts ar seksuālo dzīvi bija tikai 41 %. Ilgstošās uzticīgās laulības attiecībās seksuālais apmierinājums ar laiku pieaug. Fryling pētījums ļāva secināt, ka augstākais seksuālais baudījums tiek sasniegts pēc 10-20 gadu kopdzīves. Labs sekss sākas mūsu galvās, tas atkarīgs no sava partnera dziļas pazīšanas.

Pirmās publikācijas daļas un raksti par šo tēmu.

Un arī šis vēl nav viss. Vēl viena daļa sekos. Beigās piedāvāsim kopsavilkumu par tēmu "Kāpēc nedzīvot pirmslaulības attiecībās?".