Drukāt šo lapu
25.07.2018 09:19

VMD ģenerāldirektors: Tik karstā un sausā laikā mežs ir kā pulvermuca un visbiežāk cieš iedzīvotāju paviršības dēļ

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VMD ģenerāldirektors: Tik karstā un sausā laikā mežs ir kā pulvermuca un visbiežāk cieš iedzīvotāju paviršības dēļ arhīvs

Ļoti karstā un ilglaicīgi sausā laikā mežs ir kā liela pulvermuca, tāpēc tas visbiežāk cieš iedzīvotāju paviršības un neuzmanības dēļ, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Andis Krēsliņš.

Uz jautājumu, vai Valdgales kūdras ugunsgrēks ir aizdedzies ļaunprātīgas rīcības rezultātā, Krēsliņš atbildēja, ka tā noteikti nav, lai gan tie meža ugunsgrēki, kas izcēlušies blakus Valdgales ugunsnelaimei, iespējams, ir bijuši ļaunprātīgi aizdedzināti. Taču viņš piebilda, ka to noteikti pārbaudīs policija, jo par minētajiem notikumiem ir ierosināti kriminālprocesi.

"Tomēr es gribētu vērst uzmanību uz faktu, ka pārsvarā meža ugunsgrēki izcēlušies iedzīvotāju paviršības un neuzmanības dēļ. Tāpēc jebkuram, kurš nolēmis doties atpūsties meža tuvumā ir rūpīgi jāizvērtē, kas tiek ņemts līdzi, lai netiktu atstāti pat niecīgākie priekšmeti, kas tik sausā un karstā laikā var veicināt aizdegšanos," sacīja Krēsliņš.

Viņš atgādināja, ka šādos laika apstākļos meži nav pasargāti, lai gan jau pēdējās dienās ir bijuši 26 izsaukumi, kuri saistīti ar meža ugunsgrēku. Savukārt sarunā atskatoties pagātnē, Krēsliņš piebilda, ka platības ziņā Valdgales ugunsgrēks nav lielākais, jo līdz šim lielākais platības ziņā tika dzēsts pirms pāris gadiem Slīterē.

Jau ziņots, ka Valdgales kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbos šodien iesaistīsies viens Baltkrievijas helikopters, žurnālistus informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Viņš stāstīja, ka Baltkrievijas papildspēki ugunsgrēka dzēšanā tiks piesaistīti, ņemot vērā starp abām valstīm noslēgto civilās aizsardzības līgumu sadarbībā par palīdzības sniegšanu.

Patlaban ugunsgrēka platība aplēsta virs 1000 hektāriem, bet ministrs uzvēra, ka minētā platība nav izdegusi pilnībā, jo ir arī uguns neskartas teritorijas.
Ugunsdzēsībai paredzētu helihopteru un to apkalpi no Baltkrievijas valdība nolēma pieprasīt, pamatojoties uz 2002.gadā noslēgto Latvijas un Baltkrievijas valdības vienošanos par sadarbību katastrofu, dabas stihiju, citu ārkārtēju situāciju novēršanā.

Par atbildīgo institūciju starptautiskas palīdzības pieprasīšanas, akceptēšanas un saņemšanas koordinēšanā noteikta Iekšlietu ministrija.

Tāpat valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) finansējumu, kas nepārsniedz 150 000 eiro, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar starptautisko palīdzību no Baltkrievijas.

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17.jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu atbalstīt starptautiskas palīdzības lūgšanu plašā ugunsgrēka dzēšanai. Lai nodrošinātu nepārtrauktu ugunsgrēka dzēšanu no gaisa, VUGD pirmdien ir ievietojis Kopējā ārkārtas situāciju komunikācijas un informācijas sistēmā lūgumu pēc trīs helikopteriem.