Drukāt šo lapu
21.06.2018 07:45

Jāņu ielīgošana un vasaras saulgriežu svētki Pierīgas novados

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jāņu ielīgošana un vasaras saulgriežu svētki Pierīgas novados delfi.lv

Gatavojoties Jāņiem, Latvijā, tostarp Pierīgā, saulgriežu svētki tiks sagaidīti ar daudzveidīgām aktivitātēm – tiks dziedātas Jāņu dziesmas, pīti vainagi, apgūtas dažādas prasmes radošajās darbnīcās, būs iespēja arī izdancoties un uzzināt ko vairāk par senču tradīcijām.

21. jūnijā plkst. 16.00 pie Siguldas pagasta kultūras nama, Mores pagasta tautas nama un Allažu pagasta pārvaldes notiks starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2018" kolektīvu ielīgošanas pasākums "Jāņi. Ziedēšana". Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā uzstāsies folkloras kopa "Senleja" un citi kolektīvi, bet plkst. 19.00 Turaidas muzejrezervātā vasaras saulgriežu svētki un starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2018" noslēgums.

22. jūnijā plkst. 19.00 Mores pagasta tautas namā notiks ielīgošanas pasākums "Morē līgot gan ir labi!", kurā būs iespēja redzēt Allažu amatierteātra "Aka" iestudējumu "Laikmetu ainiņas". Pēc izrādes katrs interesents varēs mācīties īsta Jāņu siera siešanas gudrībās kopā ar Zentu Biti, bet ar Jāņu tradīcijām visus iepazīstinās Margita Poriete.

Savukārt 21. jūnijā ielīgošana notiks Stopiņu novadā. Plkst. 16.00 tiks zīmētas latvju rakstu zīmes gājēju ceļā no Ulbrokas līdz Līgo parkam, bet plkst. 17.00 Līgo parkā pie tiltiņa, saulgriežu mūzikai skanot, būs aktivitātes un radošas prāta spēles.

21. jūnijā plkst. 19.00 Baldones skvērā norisināsies saulgriežu sadziedāšanās kopā ar kokļu ansambli "Dzītari". Pievienoties aicināts ikviens dziedātgribētājs neatkarīgi no prasmes. Ir arī iespēja ņemt līdzi kādu mūzikas instrumentu (kokli, stabuli, akordeonu, bundziņas u.c.) un muzicēt kopā ar kopu. Dziedātgribētājiem būs pieejamas dziesmu grāmatas.

21. jūnijā no plkst. 19.00 līdz 22.00, gatavojoties vasaras saulgriežiem, Inčukalna novadā pie Vangažu kultūras nama notiks Līgo svētku ieskandināšanas tirdziņš, bet plkst. 19.00 skanēs koncerts "Saulgriežu ugunis", kurā piedalīsies pašdarbības kolektīvi, tiks iedegti ugunskuri un notiks danči kopā ar grupu "5 pipari".

Arī Ikšķiles novadā gaidāma ielīgošana – 21. jūnijā plkst. 20.00 Tīnūžu saliņā svinēs vasaras saulgriežu nakti ar pasākumu "Izgaismo Latviju".

Sējas novadā pie dižozola novadnieki aicināti 21. jūnijā plkst. 20.00. Saulgriežu vakarā ikviens aicināts kopā ar novada pašdarbniekiem izdziedāt un izdejot saules dziesmu maģiju. Turpinot tradīciju, jau no plkst. 11.00 dižozola pakājē tika veidots ziedu paklājs, kura tapšanā aicināti piedalīties novada ļaudis.

Raganā pie Krimuldas kultūras nama ielīgošanas pasākumi gaidāmi 22. jūnijā no plkst. 17.00 – būs lustīgas dziesmas, danči, radošās darbnīcas, muzikāli atraktīvas rotaļas un citas aktivitātes.


22. jūnijā plkst. 20.00 Saulkrastos Saules laukumā jautri un lustīgi svētkus ielīgos kopā ar Saulkrastu mākslinieciskajiem kolektīviem un tiks iemēģināts dejas solis Līgo naktij, dejojot līdz pat pusnaktij.