Drukāt šo lapu
01.06.2018 14:22

"Baznīcu naktī" varēs iepazīt vairāk nekā 170 dievnamu visā Latvijā, tostarp Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Baznīcu naktī" varēs iepazīt vairāk nekā 170 dievnamu visā Latvijā, tostarp Pierīgā publicitātes

No Rūjienas līdz Subatei, no Ludzas līdz Nīcai – 1. jūnijā jau piekto gadu dievnami visā Latvijā vienosies kultūras notikumā "Baznīcu nakts". Šoreiz piedalīsies 170 baznīcas, tostarp Pierīgā, piedāvājot gan izglītojošu, gan muzikālu un izklaidējošu pasākumu programmu.

Vakars sāksies pulksten 17.50 ar baznīcu zvanu skaņām, ko turpinās ekskursijas, lekcijas, radošās darbnīcas bērniem, kopīga tēvreizes lūgšana un, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, kopīga valsts himnas dziedāšana. Informācija par visiem dievnamiem, kas pieteikuši dalību, un to programmas atrodamas vietnē www.baznicunakts.lv.

Visvairāk dalībnieku arī šogad būs Vidzemē – 55 baznīcas, Zemgalē un Sēlijā – 27 baznīcas, Kurzemē 37 baznīcas, Latgalē – 17 baznīcas. Rīgā un Rīgas apkārtnē atvērtas būs 34 baznīcas, informē projekta "Baznīcu nakts" komunikācijas vadītāja Inese Knipše.

"Šogad Baznīcu nakts norisinās Latvijas valsts simtgades zīmē. Tādēļ ikvienu dievnamu esam aicinājuši rotāt ar Latvijas valsts karogu un vakarā pēc tēvreizes lūgšanas, kurai vienoti pulcēsimies pulksten 21.00, kopīgi dziedāt arī Latvijas valsts himnu. Mūsu himna ir īpaša, tā ir unikāla savā būtībā, jo ir lūgšana, kuru dziedot katru reizi varam lūgt Dieva palīdzību, svētību un labklājību savai zemei un tautai," notikuma norisi Latvijas simtgadē raksturo rīkotāju pārstāvis Jurģis Klotiņš.

Pierīgā "Baznīcu naktī" varēs baudīt daudzveidīgu koncertu un aktivitāšu programmu. Baltezera baznīcā Ādažu novadā pasākums sāksies ar zvanu skaņām un svētbrīdi – muzicēs draudzes ansamblis "Zari" un ērģelniece Līga Dejus. Programmā: R. Dubra "Kungs, apžēlojies", R. Dubra "Svēts, svētīgs", J. Lūsēns "Mazu brīdi pirms", L. Prindule "Debesis ir tuvu klāt" un citi skaņdarbi. Bērni varēs rosīties radošajā darbnīcā, kur būs iespēja izveidot un izgreznot gaismas lukturi.

Vēlāk uzstāsies NBS orķestra kameransamblis "Jautrais septets" un Liepājas Simfoniskā orķestra flautiste Egija Sproģe-Orehova. Mūziķi paši veidojuši aranžējumus populāriem mūzikas šedevriem, jo ansambļa sastāvs ir neparasts – trompete, saksofons, vibrafons, tuba vai basģitāra, zvaniņi un divi sitaminstrumentālisti. Gaidāma arī Sandras Balodes fotogrāfiju izstādes "Tepat" atklāšana un sarunas ar mācītāju un draudzes locekļiem pie sadraudzības galda. Pēc tam varēs baudīt koncertu "Sirds mūzika čella skaņās" čellistes Ievas Šķenderes izpildījumā. 

Babītes
novadā Piņķu Sv. Jāņa Evanģēliski luteriskajā baznīcā pēc zvanu skaņām un vakara lūgšanas mazākajiem apmeklētājiem būs iespēja radoši izpausties bērnu stūrītī, pie baznīcas ieejas varēs arī pacienāties pie sadraudzības galda. Pēc tam skanēs kora "Atskaņa" un obojista Indra Egles koncerts. Varēs arī piedalīties ekskursijā "Iepazīsti baznīcu!" un pusnaktī nodoties meditācijai.

Baldones
Sv. Miķeļa Evaņģēliski luteriskajā baznīcā gaidāma baznīcas apskate, slavēšana, mācītāja Arņa Eltermaņa uzruna, kā arī brīvdabas kino "Ko vēlas Dievs?", informē "Baznīcu nakts" organizatori.

Carnikavas Evaņģēliski luteriskās baznīcas pagaidu mītnē "Laivu māja" pēc ievada lūgšanas un zvanu skaņām būs iespēja iesaistīties rokdarbu studijā un zīmēšanas darbnīcā. Varēs arī apskatīt Ādažu draudzes svētdienas skolas bērnu zīmējumu izstādi, fotoizstādi par Carnikavas (Siguļu) baznīcu. Neizpaliks arī draudzīgas sarunas ar Ādažu draudzes locekļiem un mācītāju Ivaru Jēkabsonu. Tāpat būs videofilma par Carnikavas (Siguļu) baznīcu, viktorīna "Ko Tu zini par Bībeli?" un muzikāli priekšnesumi, tostarp Tezē dziedājumi.

Savukārt Ikšķiles Evaņģēliski luteriskajā baznīcā gaidāms valsts akadēmiskā kora "Latvija" koncerts, Jāņa Hartmaņa vadīta saruna par Ikšķili pirms 100 gadiem, mazo mākslinieku koncerts "Jautrās vijolītes", lasījumi "Dievs Imanta Ziedoņa dzejā" un Didža Rijnieka korāļu impresijas. Varēs dzirdēt arī Ikšķiles sieviešu kori "Soare", Bībeles lasījumus un vijoļmūziku.

Krimuldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā un "Mācītāja mājā" arī gaidāmi vairāki "Baznīcu nakts" pasākumi: notiks stikla mākslinieču Bārbalas Gulbes un Ramonas Pēkšēnas izstādes atklāšana, būs stāstījums par Krimuldas baznīcu un draudzi un muzikāls sveiciens jauktā kora "Laudate Charismata" izpildījumā, kā arī iespēja piedalīties atvērtā Bībeles studijā, ko vadīs draudzes mācītājs Austris Juris Rāviņš. Tāpat varēs doties ekskursijā un ieklausīties stāstījumā par Krimuldas "Mācītāja māju" un tās apkārtni. Būs bērnu kino (kinozālē), radošās darbnīcas "Ceļinieku namiņā", sieviešu kora "Undīne" u.c. mākslinieku koncerts, bet noslēgumā – gaismas gājiens pa Kubeseles taku un muzikāla kopā būšana pie ugunskura, vēsta organizatori.

Doles-Ķekavas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā būs iespēja apskatīt izstādi "Baznīca vēsturiskajos foto", altārpiederumu izstādi un uzkāpt baznīcas tornī. Būs arī Ķekavas Mūzikas skolas audzēkņu koncerts un Ķekavas sieviešu kora "Daugaviete" koncerts. Toties Katlakalna Evanģēliski luteriskajā baznīcā skanēs ērģeļmūzikas koncerts – programmā J. S Baha, V. Bendorfa, Š. M. Vidora un citu autoru skaņdarbi –, varēs doties ekskursijā pa baznīcu un dārzu, noklausīties prof. R. Feldmaņa sprediķa ierakstu un nobaudīt zupu pēc viņa receptes. Tāpat gaidāms Latvijas Zemessardzes kora "Stars" koncerts, gongu balsis, gaismas ceļš uz draudzes skolu, kur strādājis dzejnieks Fricis Bārda, kā arī tezē lūgšanas kopā ar mācītāju Māri Ziemeli, draudzes mūziķiem un sieviešu kori "Magones".

Arī Mālpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā varēs baudīt muzikālus priekšnesumus: uzstāsies Apes novada kamerkoris "Gaujiena", Mālpils ansambļi "Buone parte" un "Vokālā bilance", kā arī viesi no Rīgas Svētā Pāvila draudzes. Tāpat baznīcas dārzā tiks iekurināts ugunskurs un tiks vārīta zupa.

Ropažu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā 1. jūnija vakarā gaidāms Ropažu mūzikas un mākslas skolas bērnu koncerts un dokumentālā filma "Sekotāji", pirms filmas būs tikšanās ar producenti Elvitu Ruku un sarunas par filmu. Savukārt pēc noskatīšanās varēs izjautāt filmas režisoru Andi Mizišu.

Salaspils Mārtiņa Lutera Evaņģēliski luteriskajā baznīcā "Baznīcu nakts" sāksies ar zvana skaņām, tāpat katram apmeklētājam būs iespēja aprunāties pie cienasta un tējas vai kafijas tases ar draudzes locekļiem, iepazīt un aplūkot baznīcu. Ikviens, jo īpaši ģimenes ar bērniem, varēs piedalīties radošajās darbnīcās un radīt gaismas elementus. Ar latviešu komponistu garīgās mūzikas koncertu uzstāsies Salaspils kultūras nama "Rīgava" jauktais koris "Elpa", būs arī lekcija, kuras laikā ikviens varēs uzzināt, kāda ir bijusi loma kristietības ienākšanai Salaspils vēsturē. Lekciju vadīs Salaspils M. Lutera draudzes evaņģēlists A. Reiters. Savukārt pēc vienotās lūgšanas kristīgo mūziķu apvienība "Lux Sonus" sniegs iespēju baudīt Anitas Brīdakas un citu latviešu komponistu radītas garīgās dziesmas.

Tāpat Saulkrastu novadā varēs baudīt garīgus koncertus un vienoties lūgšanā. Pēterupes Evaņģēliski luteriskajā baznīcā būs iespēja noklausīties Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skolas un draudzes bērnu koncertu, kurā skanēs klasiskā mūzika un dziesmas no baznīcas dziesmu grāmatas. Paredzēts arī klusuma laiks, kad lūgties, padomāt un baudīt dievnama atmosfēru. Pēc tam uzstāsies Rīgas gospeļkoris un pianists Toms Mikāls ar dziesmām no pašu repertuāra. Gaidāms arī Līgas Priedes un vokālā ansambļa "Saule" koncerts, kurā varēs dzirdēt tautasdziesmas un klasiskās mūzikas skaņdarbus.

Siguldas Romas katoļu baznīcā 1. jūnija vakarā skanēs priestera uzruna, draudzes mājā varēs aplūkot Siguldas mākslas skolas audzēkņu darbu izstādi "Ko man nozīmē Kristus?", kā arī notiks radošā darbnīca bērniem. Pasākuma laikā būs iespēja uzklausīt draudzes locekļu liecības un uzdod savus jautājumus, bet noslēgumā – saņemt gandarīšanas sakramentu, informē rīkotāji.

"Baznīcu nakti" īpašu dara ne tikai vakara noskaņa dievnamos, bet jo vairāk cilvēki, kuri rada un līdzdarbojas. Notikumu veido kopumā vismaz 300 brīvprātīgo dažādās baznīcās visā Latvijā. Mūziķu, koru dziedātāju, mākslinieku un lektoru skaits kopā ir mērāms vairākos simtos, norāda I. Knipše.

Šis ir kultūras notikums, kas ielūdz uz satikšanos ar Latvijas baznīcām – mākslas un arhitektūras skaistumu, garīgo mūziku un pārdomām klusumā un lūgšanā. Arī uz nesteidzīgu atpūtu ar tējas krūzi un sarunām.

"Baznīcu nakts" Latvijā notiek kopš 2014. gada, vienojot gandrīz 200 dievnamu visā Latvijā. 2017. gadā pasākumu apmeklēja aptuveni 30 000 cilvēku, vēsta organizatoru pārstāve.