Drukāt šo lapu
08.08.2012 14:13

Salaspils mācītājs: "Šis ir Dieva nams, nevis šķūnis"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Primārais darbs, kas jāpaveic, ir jumta un sienu nosiltināšana. Siltinājuma neesamības dēļ šovasar lūgšanu zālē valda pat 32 grādu karstums. Primārais darbs, kas jāpaveic, ir jumta un sienu nosiltināšana. Siltinājuma neesamības dēļ šovasar lūgšanu zālē valda pat 32 grādu karstums. Krišjānis Grantiņš

Pēc Salaspils Romas katoļu baznīcas prāvesta Gaita Dubulta iniciatīvas dievnama rekonstrukcijas projekta sagatavošanu uzņēmies arhitektūras birojs "Forma".

Uzņēmuma pieredzes bagāžā ir arī lidostas "Rīga" un "Latvijas Bankas" centrālās ēkas rekonstrukcijas plāna izstrāde.

Lai gan Salaspils Romas katoļu baznīca būvēta tikai pirms 16 gadiem, būvprojekta kļūdu un paviršas būvniecības rezultātā baznīca pamatīgi jāremontē. Draudzes prāvests G. Dubults rāda baznīcas iekštelpas un stāsta, ka savu artavu savulaik ielikuši visi garīdznieki, kas kalpojuši Salaspils katoļu baznīcā.


Lai gan interjers izveidots skaists, iekštelpas sedz vien nenosiltināts metāla jumts. G. Dubults rāda arhitektu slēdzienu: jāuzlabo ēkas nesošās konstrukcijas, nepieciešama siltumizolācija ārsienām un jumtam, jāsakārto apkures sistēma, kā arī jānovērš daudz sīku nepilnību.

"Baznīcas būvniecībā izmantotais risinājums rada daudzus "aukstuma tiltus", kad aukstumu labi vadošās tērauda konstrukcijas ārsienās rada kondensātu, kurš veicina nesošo konstrukciju bojāšanos," minēts arhitektu izstrādātajā trūkumu uzskaitījumā. Nosēdusies arī akmens vate, kas sākotnēji aizpildīja tukšumus jumta konstrukcijā. Kritiku pelnījuši arī nepareizi iebūvētie logu bloki, pavirši piestiprinātās palodzes, lāseņi un teknes, slikti un kļūdaini veikta pamatu siltumizolācija.

Remontdarbu summa lēšama no 250 000 līdz 300 000 latu robežās. Tik prāvu līdzekļu draudzei patlaban nav. "Uzskatu, ka labāk ir septiņas reizes nomērīt un vienu reizi nogriezt. Lai arī tas ir dārgāk, dievnamam jākalpo ilgus gadus, nevis vienu vai divus," uzsver mācītājs.

Šī vasara ar karstumu nelutināja, tomēr bijušas dienas, kad termometra stabiņš jau deviņos no rīta uzkāpis līdz plus 32 grādu atzīmei. "Ejot uz misi termometrā vairs neskatījos..." nopūšas G. Dubults. Svārstīgās temperatūras nodara ļaunumu ne vien baznīcas ērģelēm, bet arī ziediem, kas ziemā nereti apsalst un sabojājas jau vienas nakts laikā.

Augustā plānots nomainīt arī daļu nodeldēto baznīcas krēslu. Mācītājs cer, ka uz rudens pusi siltināšanas darbi iekustēsies. "Pietiekami esam saluši un pietiekami karsējušies. Varu apbrīnot cilvēkus, kuri nāk agri no rīta gan salā, gan karstumā visus šos 16 gadus," pauž garīdznieks.

Uzziņa ziedojumiem:
Salaspils Romas katoļu draudze
reģ. nr. 90000470778,
konta nr. LV41UNLA0050000010880

Prāvests Gaitis Dubults uzsver, ka, veicot remontdarbus, ir jādomā ilgtermiņā. Prāvests Gaitis Dubults uzsver, ka, veicot remontdarbus, ir jādomā ilgtermiņā. "Šis ir Dieva nams, nevis šķūnis. Tagad jāremontē tā, lai ilgi nevajadzētu pārtaisīt."


Iepriekš:

Ticības pārbaudījums