Drukāt šo lapu
24.03.2017 16:05

Baldonieši Zemes stundai veltīs vides spēli

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldonieši Zemes stundai veltīs vides spēli Einārs Binders

Sestdienas vakarā ‒ Zemes stundā ‒ zaļi domājoši cilvēki visā pasaulē uz stundu izslēgs apgaismojumu, lai apliecinātu savu apņemšanos videi draudzīgākai rīcībai ikdienā. Savukārt Baldones novada jauniešu centra vadītājs Renārs Manuilovs šajā dienā novada jauniešus aicina piedalīties vides tematikai veltītā spēlē, kas prasīs gan spēku un izveicību, gan attapību.

Baldones novada jauniešu centrs dibināts pagājušā gada sākumā, bet sevi darbībā pieteica gada nogalē, palīdzot rīkot 11. novembra lāpu gājienu. Jaunatnes centra vadītāju Renāru Manuilovu "Rīgas un Apriņķa Avīze" sastapa novada domes ēkas pagrabstāvā, kur kādreiz atradies policijas iecirknis. Remonts ir galā, bet centra telpu iekārtošana turpinās. Savulaik Renārs ir darbojies Bauskas jauniešu centrā un arī pašlaik ir saistīts ar jaunatnes organizāciju "Jaunatne smaidam", piedalījies valsts un starptautiska mēroga jauniešu projektos.

"Rīgas tuvums neapšaubāmi ietekmē jauniešu dzīvi arī mazajā Baldones novadā, lai gan daļa sevi spēj realizēt arī tepat uz vietas, apmeklējot mākslas un mūzikas skolu, nodarbojoties ar sportu. Šie jaunieši ir nodarbināti visu dienu, taču ir arī tādi, kas sevi tā īsti vēl nav atraduši.


Kad radās doma organizēt novada jauniešu padomi, bez īpašas aicināšanas atsaucās septiņi jaunie baldonieši. Tiesa, uz pirmo sapulci visi, kuri bija pieteikušies, neatnāca, bet gan jau ar laiku sapratīsim, ko visi kopā varam izdarīt, kādos projektos iesaistīties, kādas idejas īstenot," teic R. Manuilovs.

Runājot par Zemes stundai veltītas vides spēles rīkošanu, viņš stāsta, ka jau ticies ar Baldones vidusskolas Ekopadomi, kas pārstāv vairākas aktīvas vidusskolas klases. Ticis nolemts, ka šoreiz lietderīgāka par apgaismojuma izslēgšanu, ko savās mājās var izdarīt katrs pats, būtu vides piedzīvojumu spēles rīkošana Baldonē. Tās būs sacensības, kurās vismaz sešas vai septiņas komandas četru dalībnieku sastāvā pilsētā un tās tuvākajā apkaimē ar karti rokās ierobežotā laikā dabā meklēs desmit kontrolpunktus.

Renārs, kuram jau ir pieredze šādu vides piedzīvojumu spēļu rīkošanā, uzskata, ka Baldones mežainā apkaime šādas spēles rīkošanai ir ļoti piemērota. Būs kontrolpunkti, kurus varēs sasniegt, pārvarot šķēršļus pa virvju ceļu, būs arī tādi, kuros būs jāatrisina uzdevumi, liekot lietā atjautību. Taču gandrīz katrā no kontrolpunktiem atradīsies arī kāds vēstījums par Baldones novada jaunatnes centru un tā misiju.

"Protams, var jauniešus sapulcināt un izstāstīt par Baldones novada vidi, bet pavasarī doties dabā un visu to piedzīvot personiski ir daudz vērtīgāk," uzskata Renārs.

Tradicionāli Zemes stunda notiek marta pēdējā sestdienā. Šogad Latvijā tā sakrīt ar Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu, un, kā uzskata R. Manuilovs, šīs dienas notikumi piešķir arī vēsturiskās atmiņas dimensiju attieksmei pret vidi, kas ir mums visapkārt.

Akcija "Zemes stunda" pasaulē tiek rīkota kopš 2007. gada, uz vienu stundu ‒ no plkst. 20.30 līdz 21.30 pēc vietējā laika ‒ izslēdzot apgaismojumu un maznozīmīgās elektroiekārtas.