Drukāt šo lapu
17.04.2016 22:11

FOTO: VARAM darbinieki, stādot mežu, aizsāk Lielās talkas nedēļu (papildināta)

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kaspars Gerhards: Pērn, kad sakopām Balto kāpu, bija līdzi vecākais dēls. Šoreiz man līdzi ir jaunākais dēls Jēkabs ar saviem klasesbiedriem. Viņš jau laikus sagatavojās meža stādīšanai un zina, ko darīt ar lāpstu. Kaspars Gerhards: Pērn, kad sakopām Balto kāpu, bija līdzi vecākais dēls. Šoreiz man līdzi ir jaunākais dēls Jēkabs ar saviem klasesbiedriem. Viņš jau laikus sagatavojās meža stādīšanai un zina, ko darīt ar lāpstu. Einārs Binders

Nedēļas nogalē, aizsākot Lielās talkas aktivitātes Latvijā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards ar ģimeni un ministrijas kolēģiem, Dabas aizsardzības pārvaldes darbiniekiem un Rīgas pamatskolas "Rīdze" skolēniem Straupes pusē stādīja mežu.

Uz Spilves mežu Braslas upes tuvumā bija atbraukuši vairāk nekā 120 visdažādākā vecuma talcinieku, kas dažu stundu laikā iestādīja 6000 skuju kokus apmēram divu hektāru platībā.


Darīt labus darbus ir mūsu tradīcija

Pirms diviem gadiem Straupes apkaimē, izmantojot viltotu ciršanas biļeti, tika nocirsti 2,4 hektāri aizsargājama meža. Vainīgie tika atrasti, un notiek tiesu darbi, bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards ar kolēģiem un domubiedriem un jauno paaudzi nocirsto priežu un egļu vietā iestādīja jaunas.

Sestdienas priekšpusdienā, gaidot meža stādīšanas sākumu, "Apriņķis.lv" satika pasākuma ierosinātāju K. Gerhardu.

"Latvijas iedzīvotājiem ir laba tradīcija pavasarī sanākt kopā un izdarīt kādu labu darbu dabā – vai nu kaut ko sakopt vai atjaunot. Tāpēc arī šoreiz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas cilvēki kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes un VAS "Elektroniskie sakari" direkcijas darbiniekiem kopā ar ģimenēm kopā atbraucām uz Braslas upes krastiem, lai Gaujas Nacionālā parka teritorijā savulaik dažu negodprātīgu cilvēku iznīcināta meža vietā, iestādītu jaunu.

Tas ir uz nākotni vērsts darbs, kas ļaus mums tuvoties lielākam mērķim – palīdzēt kļūt Latvijai par pašu zaļāko valsti pasaulē. Taču, vai tā būs, ir atkarīgs no mums pašiem, proti – pašiem jāseko, kā uzvedamies dabā, kādus lēmumus pieņemam iepērkoties, ko ikdienā darām ar sadzīves atkritumiem," sacīja ministrs.

Nozagtā vietā būs jauns mežs

Straupes puses Spilves meža stāsts, kā to skaidroja Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektore Sandra Bērziņa, aizsākās pirms diviem gadiem.

"2014. gada pavasarī tika konstatēts, ka Gaujas Nacionālajā parkā Straupes tuvumā nelikumīgi bija nocirsti 2,4 hektāri meža, iegūstot apmēram 500 kubikmetrus koksnes. Kopumā zagļu guvums bija 867 koki, kas sasnieguši apmēram 150 gadu vecumu.

Valstij nodarītais zaudējums tika aprēķināts vairāk nekā 34 000 eiro apmērā, bet vides postījumi novērtēti vairāk nekā 388 000 eiro apmērā," uzsvēra S. Bērziņa, piebilstot, ka viena lieta ir nozagto koku tirgus cena, taču videi nodarītais zaudējums ietver gan nocirsto koku apjomu, gan koku sugu un vecumu – tātad nocirstā meža pievienoto vērtību. Pret cirtējiem – tie ir divi cilvēki – ir iesākta tiesvedība, un, skaidrs, ka viņi saņems atbilstošu sodu.

"Mežs, kas tiek stādīts pašlaik, mērķtiecīgi tiks veidots tā, lai tas veidotos par dabisko meža biotopu – ziemeļu puslodē izplatīto skujkoku jeb boreālo mežu. Nekādas saimnieciskās darbības koksnes iegūšanai te netiks veiktas, un ar laiku atjaunotais mežs pilnvērtīgi funkcionēs pats bez cilvēka iejaukšanās. Un kur tad mēs vēl labāk varam parūpēties par dabisko vidi, ja ne tieši valsts īpašumā esošajās teritorijās," uzvēra S. Bērziņa.

Arī Dabas aizsardzības pārvaldes mežsaimniecības vadītājs Normunds Ignatovs, kurš sestdien meža stādītājiem stāstīja un rādīja, kā pareizi jārīkojas ar lāpstu un kā nekļūdīties ieveidojot zemē jaunos egļu un priežu stādiņus, uzsvēra, ka šāda meža stādīšanas talka ir vienreizējs pasākums, lai aizlīdzinātu pirms diviem gadiem mežam cirstās rētas.

Tā ir iespēja būt kopā visai ģimenei

Rīgas pamatskolas "Rīdze" direktore un 6.b klases audzinātāja Antra Žukovska uz Straupi bija atbraukusi kopā ar savu audzināmo klasi un bērnu vecākiem. Daži bija līdzi paņēmuši arī savus brāļus un māsas.

"Šoreiz iniciatīva nāca no mana audzēkņa Jēkaba Gerharda mammas Vitas un tēta. Mēs esam gandarīti, ka varam piedalīties šādā meža stādīšanas pasākumā un kaut ko izdarīt dabas labā. Bērniem tā būs laba pieredze, jo mēs visi zinām un redzam, kā mežā aug koki, bet ne katrs pilsētas bērns zina, ka tos var arī iestādīt.

Es pati esmu talkojusi, bet pirmo reizi piedalos mežu stādīšanā. Līdz šim mana pieredze aprobežojās ar ābeļu un plūmju stādīšanu piemājas dārzā. Dzīvoju Carnikavā, un šķiet, ka arī mums, Piejūras parkā, netrūktu vietu ko sakopt un kur iestādīt jaunas priedes.

Taču pats galvenais, ka meža stādīšana ir ļoti ģimenisks pasākums, kas ir daudz labāk nekā tad, ja bērni būtu atbraukuši kopā ar pāris skolotajām," sacīja pamatskolas "Rīdze" direktore.

(papildināts viss teksts)