Drukāt šo lapu
31.03.2016 16:41

Ķekavieši domā par Nāves salai veltītu Ginesa rekordu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavieši domā par Nāves salai veltītu Ginesa rekordu Einārs Binders

12. jūnijā Daugavā iepretī Nāves salai no kanoe laivām un kajakiem tiks veidots brīvi peldošs plosts. Ja Daugavā vienlaikus 30 sekundes peldēs vismaz 3151 laiva ar vismaz vienu cilvēku katrā, tiks sasniegts Ginesa rekords.

Vēl februārī Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centra vadītājs Juris Žilko paziņoja, ka tiek plānota Latvijā nebijusi akcija ar mērķi savākt līdzekļus Nāves salas pieminekļa ansambļa labiekārtošanai. Kā šonedēļ portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja J. Žilko, notiek darbs, lai 12. jūnija pasākums izdotos godam.


Uz Ginesa rekorda pasākumu jūnija otrajā svētdienā tiek aicināti cilvēki ar savām laivām, bet tie, kam tādu nav, jau laikus varēs peldlīdzekli rezervēt. Ar gumijas laivām šoreiz piedalīties nevarēs, taču visi pasākuma dalībnieki tiks nodrošināti ar vietu kanoe laivā vai kajakā. Tā kā nav zināms, vai Latvijā ir tik daudz šādu laivu, lai pietiktu visiem gribētājiem, notiek sarunas ar Igaunijas un Lietuvas laivu iznomātājiem.

Ķekavas tūrisma koordinācijas centra vadītājs teica, ka pašlaik nav precīzi zināms, cik maksās biļete dalībai pasākumā. Cena par vietu īrētā laivā varētu būt ap desmit eiro ar aprēķinu, ka biļetes cena segs izdevumus par laivas nomu, glābšanas vesti, airi, kā arī diplomu vai aproci, kas tiks izsniegta dalībniekiem par piemiņu no brauciena, un vēl pāri paliktu arī pietiekami daudz naudas, kas tiks izlietota Nāves salas pieminekļa ansambļa labiekārtošanai un atsevišķu Nāves salas infrastruktūras elementu izveidošanai. Privāto laivu īpašniekiem dalības nauda drīzāk būs simboliska. Biļešu tirdzniecība varētu sākties aprīļa pirmajā pusē "Biļešu paradīzes" interneta veikalā.

Šobrīd, kā sacīja J. Žilko, noslēdzas sarunas ar Daugmales Daugavas kreisā krasta pļavu īpašniekiem, uz kuru zemes atradīsies laivu ostas.

"Sākotnēji bija domāts, ka ar laivām izveidos noslēgtu apli apkārt Nāves salai, taču, izvērtējot gan laika apstākļus, gan to, ka šāds pasākums pie mums notiek pirmo reizi, gan arī prasību, ka 30 sekundes visām laivām, kas veidos plostu, jābūt ciešā saskarē bortam pret bortu, 3,5 kilometrus garu laivu ķēdi būtu sarežģīti izveidot. Tāpēc visas laivas sabrauks vienkopus iepretī Nāves salai".

J. Žilko skaidroja, ka Ginesa rekorda reģistrācija notiks pēc īpaša apraksta: vispirms visiem dalībnieku peldlīdzekļiem būs jāizbrauc cauri īpašam kontrolpunktam, un, ja laivu skaits būs no trim līdz četriem tūkstošiem, tas varētu notikt pāris stundu laikā. Kad visas laivas būs ieņēmušas savas vietas un izveidojušas plostu, tas tiks nofilmēts.