Drukāt šo lapu
26.05.2015 16:02

Ekspedīcija "Mana jūra 2015" būs arī Carnikavā un Saulkrastos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ekspedīcija "Mana jūra 2015" būs arī Carnikavā un Saulkrastos Pēteris Sproģis, www.facebook.com/tirajuravieno

Jau ceturto gadu pēc kārtas Vides izglītības fonds īstenos kampaņu "Mana jūra". Ekspedīcija sākas otrdien, 26. maijā, Nidā pie Lietuvas robežas un noslēgsies 28. jūnijā Ainažos. Pierīgā ekspedīcijas posmi Jūrmalā, Buļļusalā un no Rīgas līdz Saulkrastiem risināsies no 17. līdz 20. jūnijam.

Tas nav vienkāršs pārgājiens

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Vides izglītības fonda ekspedīcijas "Mana jūra 2015" publicitātes koordinatore Elīna Kolāte, kampaņa, kas veltīta Baltijas jūrai, nav vienkāršs tūristu pārgājiens, kura laikā ekspedīcijas dalībniekiem ir iespēja kājām mērot 500 kilometrus gar jūru visā Latvijas jūras robežas garumā no Nidas līdz Ainažiem, bet gan vesels pasākumu kopums. Ekspedīcijas laikā norisināsies dažādas lekcijas, zaļās nodarbības, viesošanās piejūras lauku sētās, koncerti, peldvietu pludmaļu monitorings un tā sauktās Mazās talkas.

Piemēram, atkritumu monitorings pludmalē nozīmē simt metru gara liedaga apsekošana no ūdens līnijas līdz vietai, kur sākas kāpu apaugums. Ja šajā zonā tiek atrasts līdz 100 plastmasas pudeļu, tad vides stāvoklis ir labs, ja no 100 līdz 200 pudelēm, tad stāvoklis ir vidējs, ja virs 200, tad tas liecina par piesārņotu vidi un pludmales apsaimniekošanas problēmām. Taču, kā piemetināja Vides izglītības fonda speciālisti, par piesārņojumu liecina arī pludmales smiltīs atstātie izsmēķi, jo tiek uzskatīts, ka viens šāds izsmēķis piesārņo vienu kvadrātmetru dabas. Pludmalē atrastie atkritumi tiek uzskaitīti un dati vēlāk kalpo par pamatu secinājumiem, cik tīrs ir Baltijas jūras krasts.

Savukārt Mazā talka ir brīvprātīga atkritumu savākšana kāpās. Tas ir kā atgādinājums pašiem ekspedīcijas "Mana jūra 2015" dalībniekiem, ka pēc sevis vajag atstāt tīrāku vidi, nekā tā bija pirms kampaņas.

Pieteikties vajadzētu savlaicīgi

Kā skaidroja ekspedīcijas rīkotāji Vides izglītības fondā, vairāku gadu laikā uzkrātā pieredze liecina, ka dalībnieku vecums šajā pasākumā nav ierobežots. Ir pirmsskolas vecuma bērni, kuri kopā ar vecākiem ir veikuši vairāk nekā 20 kilometrus garus pārgājiena posmus, bet visu piekrasti ir izstaigājuši cilvēki krietni pēc 70 gadu vecuma. Turklāt organizatori piebilst, ka tie, kas domā, ka ar kājām vien pieveikt pārgājiena posmus būs par grūtu, vietās, kur tas iespējams, var braukt ar velosipēdu.

Pērn kopumā pārgājienā un pasākumos klāt bija līdz 600 dalībnieku, bet kopumā visus 500 piekrastes kilometrus vairāku gadu laikā ir nogājuši 15 ekspedīcijas dalībnieki.

Lekcijas, nodarbības un koncerti, kas notiek ekspedīcijas laikā, ir bez maksas, taču pati dalība pārgājienā maksā trīs eiro dienā, jo paredz arī nakšņošanas iespējas, veģetāras maltītes un nokļūšanu no sabiedriskā transporta līdz pārgājiena vietai un otrādi. Turklāt, ejot gar jūru, nav jānes smagas somas, bet tikai tas, kas nepieciešams vienai dienai. Pārējās mantas no apmetnes līdz apmetnei tiek nogādātas ar kravas busiņu. "Ikviens interesents ir aicināts sapakot lietusmēteli un pretapdeguma krēmu, lai pievienotos jebkuram ekspedīcijas posmam vai pasākumam. Turklāt ļaudis runā, ka "Mana jūra" ir jaunā Indija – tā palīdz ne tikai atrast sevi, bet arī sākt jaunu dzīvi," teic organizatori.

Tātad ekspedīcijā obligāti nav jāpiedalās visos posmos, bet ir iespēja būt klāt vienu vai dažas dienas – posmos, kas pašam šķiet interesantākie un noderīgākie. Rīkotāji gan atgādina, ka viens vai divi cilvēki, aizpildot kampaņas "Mana jūra" anketu, var pieteikties pēdējā brīdī, taču, piemēram, 30 cilvēku grupai, kura plāno piedalīties pasākumā vairāku dienu garumā, gan vajadzētu pieteikties savlaicīgi. Taču galvenais, ko rīkotāji sagaida no nākamajiem ekspedīcijas dalībniekiem, ir sirsnīga attieksme pret apkārtējiem.

Ekspedīcija Pierīgā sāksies 19. jūnijā ar 17 kilometru garu pārgājienu no Rīgas līdz Gaujas ietekai jūrā pie Carnikavas un turpināsies ar 15 kilometru garu pārgājienu līdz Saulkrastiem. Kā zināja sacīt organizatori, jau pirms ekspedīcijas sākuma veikt ceļu no Carnikavas līdz Saulkrastiem bija pieteikušies deviņi cilvēki.