Drukāt šo lapu
03.08.2014 12:32

Ērkšķogu laika gardumi. Iesaka siguldiete Mārīte Spriņģe

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ērkšķogas ar cukuru labi garšo gan pie pankūkām, gan tortēm. Ērkšķogas ar cukuru labi garšo gan pie pankūkām, gan tortēm. publicitātes

"Man ļoti garšo ērkšķogas! Es tās varētu ēst no rīta līdz vakaram!" ar prieku saka pieredzējusī pavāre Mārīte Spriņģe no Siguldas.

Mārītes Spriņģes dārzā aug ērkšķogas "Kuršu dzintars", kam ir dzeltenas un ļoti saldas ogas, vēl ir krūms ar lielām ogām, kam ir bieza, bieza miza. "Tā kā man ļoti patīk eksperimentēt, es to daru arī ar ērkšķogām. Sākumā pagatavoju nelielu porciju un iedodu saviem vīriešiem pagaršot. Ja atbilde ir: "Hm! Vispār tā nekas!", zinu, ka nākamo jau varu taisīt daudz lielāku. Dažas receptes varu ieteikt pamēģināt arī tām saimniecēm, kuras nezina, ko ar ērkšķogām iesākt," stāsta saimniece.

Sarīvētas ar cukuru

Ērkšķogas notīru un samaļu. Lai nebūtu kauliņu, kas ķeras zobos, iegūto masu izberžu caur rupju sietu. Iegūtajai zeltainajai želejai pielieku mazliet cukura – tikai tik daudz, lai tā ir garšīga. Saleju trauciņos ar vāciņiem un lieku saldētavā. Kad vajag, atlaidinu.

To svaigumu, kas ir šai želejai, ar vārdiem nevar izstāstīt. Tā dievīgi garšo gan pie pankūkām, gan pārziesta tortes kārtām.

Savārītas čatnijā

Vajadzīgie produkti: litrs ērkšķogu, divi ļoti lieli sīpoli, mazliet augu eļļas, pusglāze sarkanvīna, mazliet sāls, cukura, "Tabasco" mērces.

Ērkšķogas notīru un beru katliņā. Pieleju pavisam nedaudz ūdens. Karsēju ogas, līdz tās pārplīst, un noceļu no uguns. Notīrītus sīpolus pārgriežu uz pusēm un katru pusi sagriežu šķēlītēs. Uz pannas uzleju mazliet augu eļļas, lieku sīpolus un maisot karsēju, līdz tie sāk sautēties. Šajā brīdī pieleju sarkanvīnu un karsēju, līdz sīpoli izvārās – masa kļūst tumīga. Tad pannas saturu lieku katliņā pie ērkšķogām, pieberu sāli, mazliet cukura un visu nedaudz pakarsēju, lai ogas ar sīpoliem savārās kopā. Beigās pievienoju pāris pilienu "Tabasco" mērces, kas čatnijam piešķir patīkamu asumiņu.

Pildu burciņās un lieku ledusskapī, kur čatniju var uzglabāt 2–4 nedēļas, taču parasti tas apēdas daudz ātrāk, jo ir ideāla piedeva pie visiem gaļas ēdieniem, pie mīkstajiem sieriem ar balto un zilo pelējumu un siera kūkām. Ja grib uzglabāt ziemai, jāliek mazos trauciņos un saldētavā.

Ar lazdu riekstu pildījumu
Katru ērkšķogu notīru un pārgriežu uz pusēm. No katras pusītes izņemu sēklas. Katrā pusītē ielieku lazdu riekstu ar visu brūno miziņu.

Visas akurāti salieku izkarsētās puslitra burciņās. Pārleju ar cukura sīrupu, ko savāru, 3 litros ūdens izkausējot 1,5 kg cukura. Burciņas lieku karsēt 15 minūtes +85 grādu temperatūrā.

Ziemā tas ir dievīgs kārums, jo ērkšķogas kombinācijā ar lazdu riekstiem veido vienreizēji labu garšu.

Mārīte Spriņģe iesaka: "Čatnijs ir ideāla piedeva pie visiem gaļas ēdieniem, mīkstajiem sieriem ar balto un zilo pelējumu un siera kūkām."/Foto: Anda KrauzeMārīte Spriņģe iesaka: "Čatnijs ir ideāla piedeva pie visiem gaļas ēdieniem, mīkstajiem sieriem ar balto un zilo pelējumu un siera kūkām."/Foto: Anda Krauze