Drukāt šo lapu
07.07.2014 13:33

Atbildīgie dienesti: Par pludmalē izskalotu dzīvnieku mirstīgajām atliekām nav jāuztraucas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ja tiek pamanīts miris dzīvnieks, par to jāziņo vietējai pašvaldības policijai, kas savukārt sazināsies ar uzņēmumu, kas savāks mirstīgās atliekas. Piemēram, Ķekavas novada dzīvnieku patversme "Mežavairogi" apkalpo 30 Latvijas novadu pašvaldības, novēršot problēmas ne tikai ar piekrastē izskalotu jūras iemītnieku mirstīgajām atliekām, bet arī ar sabrauktajiem dzīvniekiem uz pašvaldību autoceļiem. Ja tiek pamanīts miris dzīvnieks, par to jāziņo vietējai pašvaldības policijai, kas savukārt sazināsies ar uzņēmumu, kas savāks mirstīgās atliekas. Piemēram, Ķekavas novada dzīvnieku patversme "Mežavairogi" apkalpo 30 Latvijas novadu pašvaldības, novēršot problēmas ne tikai ar piekrastē izskalotu jūras iemītnieku mirstīgajām atliekām, bet arī ar sabrauktajiem dzīvniekiem uz pašvaldību autoceļiem. Krišjānis Grantiņš

Pagājušajā nedēļā jūras krastā Zvejniekciemā tika izskalotas roņa mirstīgās atliekas, kas tur atradās vairākas dienas.

Satraukumu par mirušā dzīvnieka ķermeni, kas jau bija sācis sadalīties, pauda atpūtnieki, kuri arī nobažījušies, vai tādā ūdenī, kurā peld līķis, cilvēkam nav kaitīgi atrasties.

Saulkrastu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Grasmane pastāstīja, ka par konkrēto gadījumu Zvejniekciema pludmalē policija ir informēta un viss, lai šo problēmu atrisinātu, jau ir izdarīts. Proti, līķis esot aizvākts.

Jautāta, kā būtu jārīkojas iedzīvotājiem, redzot pludmalē izskalotas kāda jūras iemītnieka mirstīgās atliekas, viņa norāda, ka šādos gadījumos jāzvana pašvaldības policijai un jāziņo par notikušo, un to var darīt jebkurā diennakts stundā.

Pēc šāda un tamlīdzīgu gadījumu konstatēšanas pašvaldības policija savukārt sazinās ar Ķekavas novada dzīvnieku patversmi "Mežavairogi", ar ko pašvaldībai noslēgts līgums par mirušo dzīvnieku savākšanu. Tas tiekot izdarīts vienas līdz divu stundu laikā pēc fakta konstatēšanas.

"Mežavairogu" pārstāve Danuta Priede pastāstīja, ka dzīvnieku mirstīgās atliekas tiek savāktas un nodotas Lietuvas uzņēmumam SIA "Reneta", kas tās utilizē. Viņa arī uzsver, ka gadījumos, kad iedzīvotāji redz dzīvnieka līķi, pirmā institūcija, pie kuras jāvēršas, ir pašvaldības policija, kas palīdzēs atrisināt radušos problēmu. "Mežavairogi" kopumā apkalpo 30 Latvijas novadus, ieskaitot Saulkrastus, novēršot problēmas ne tikai ar piekrastē izskalotu jūras iemītnieku mirstīgajām atliekām, bet arī ar sabrauktajiem dzīvniekiem uz pašvaldību autoceļiem.

Par ūdens tīrību un higiēnisko prasību ievērošanu, baudot ūdens priekus tuvumā esošam dzīvnieka līķim, Saulkrastu novada pašvaldības policija portālam "Apriņķis.lv" norādīja, ka cilvēku uztraukumam nav pamata, jo, lai arī šādi gadījumi nav retums, tie tiek operatīvi novērsti. Tāpat, pateicoties regulārajām pārbaudēm, arī uz ūdens kvalitāti būtiskas sekas netiek atstātas, un cilvēku veselībai nekādu kaitējumu nerada.

Speciālisti piebilst, ka izskalotas roņu mirstīgās atliekas Latvijas jūras piekrastē parādās periodiski atkarībā no vēja virziena.

Gadījumos, kad Saulkrastu novada jūras krastā tiek pamanītas kāda dzīvnieka mirstīgās atliekas, iedzīvotājiem jāsazinās ar Saulkrastu pašvaldības policiju pa tālruni 67142525, kura, sadarbojoties ar atbildīgajām personām, problēmu novērsīs.