Drukāt šo lapu
19.11.2013 12:25

Murgs turpinās – daudzbērnu ģimenei no Lēdmanes pieprasa vēl divus tūkstošus

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Nemitīgie tiesas procesi un bankas brīdinājuma vēstules pamatīgi ietekmējušas arī Jura Lepera veselības stāvokli. Ģimenes galva piedzīvojis insultu, kā rezultātā no strādīga, spēcīga vīrieša kļuvis par otrās grupas invalīdu. Juris teic, ka joprojām uz pasta kastīti nākot vēstules, kas adresētas viņa mirušajam dēlam. Tas liekot domāt – kāds ik mirkli viņam vēlas atgādināt dēla bojāeju. Nemitīgie tiesas procesi un bankas brīdinājuma vēstules pamatīgi ietekmējušas arī Jura Lepera veselības stāvokli. Ģimenes galva piedzīvojis insultu, kā rezultātā no strādīga, spēcīga vīrieša kļuvis par otrās grupas invalīdu. Juris teic, ka joprojām uz pasta kastīti nākot vēstules, kas adresētas viņa mirušajam dēlam. Tas liekot domāt – kāds ik mirkli viņam vēlas atgādināt dēla bojāeju. ekrānuzņēmums no video

Pagājuši jau seši gadi, kopš daudzbērnu ģimene no Lēdmanes cīnās ar krāpnieka Mārtiņa Dages nekrietnās rīcības sekām. "GE Money Bank" iecerējusi atņemt ģimenei viņu vienīgo pajumti – dzīvokli "Lobeslīči".

Kaut arī dzīvokļa izsoles process noklusis, nedienas nav beigušās.

Par to, cik svarīgi ir līdzcilvēki, šķiet ar katru dienu vairāk pārliecinājusies daudzbērnu ģimene no Lēdmanes, jo, tikai pateicoties saziedotajiem līdzekļiem, uz laiku atlikta ģimenes īpašuma izsole.

Jau vēstīts, ka Leperu ģimene no Lēdmanes Lielvārdes novadā, kļūstot par krāpnieka upuri, piedzīvojusi patiesi skaudrus brīžus. Savulaik Jura Lepera nu jau mirušā dēla visa mājas būvēšanai ņemtā kredīta nauda tika izkrāpta. Uz bankā izsniegtas pilnvaras pamata naudu no Jura dēla bankas konta izņēmis būvnieks Mārtiņš Dage. Bet kredītsaistības jebkurā gadījumā jāsedz galviniekam – tēvam. Pat ja nevienu santīmu no bankas izsniegtās summas ne tēvs, ne dēls nav redzējis.

"GE Money Bank" grasījās ģimenei atņemt tās vienīgo pajumti – dzīvokli "Lobeslīči". 38 kvadrātmetru plašais dzīvoklis tika pieteikts izsolei, kas bija paredzēta šā gada maijā.

Taču ar līdzcilvēku un pašvaldības atbalstu dzīvokļa izsole tomēr atlikta, un Leperu ģimene aizvien vada dienas savās mājās. Tomēr ikdienas bailes par to, ka īpašums kuru katru brīdi varētu tikt atņemts, neizgaist.

Atbalsta visi pagasta ļaudis

Lai apturētu ģimenes vienīgās pajumtes izsoli, cīnījās Lēdmanes pagasta pārvalde. "Mēs vācām ziedojumus un lūdzām banku apturēt dzīvokļa izsoli. "GE Money Bank" piekrita, ja tiktu samaksāti 2000 latu līdz šā gada 31. septembrim," stāsta Lēdmanes pagasta pārvaldes bāriņtiesas priekšsēdētāja Inese Zaporožeca.

Diemžēl nepieciešamie līdzekļi savākti tomēr netika, un bankā līdz noteiktajam datumam tika iemaksāta vien daļa naudiņas, kas izsoles procesu apturējusi līdz nenoteiktam brīdim.

Lai gan "GE Money Bank" Latvijā vairs savus pakalpojumus nepiedāvā, Leperu ģimenes lietu pārņēmusi kāda ārvalstu komersanta kompānija – "PlusPlus Baltic OU" filiāle Latvijā. Lēdmanes pagasta pārvaldē zina stāstīt, ka pagaidām esot noruna – ja 2000 latu tiks iemaksāti, tiks dzēsta piedziņas summa, un ģimenes īpašums izsolīts netikšot. "GE Money Bank" pirms lietas nodošanas "PlusPlus Baltic OU" paguvusi nākt klajā ar vēl vienu uzstādījumu, proti, bez jau gandrīz iemaksātajiem 2000 latiem par dzīvokli Leperu ģimenei būšot jāiemaksā vēl 2000 latu līdz 2020. gadam, ik mēnesi maksājot 25 latus. Tas nepieciešams, lai būtu iespējams dzēst visu parāda kredīta summu, stāsta I. Zaporožeca.

Naudu pieprasa otrās grupas invalīdam

Vietējā pagasta pārvalde nezaudē cerību un turpina cīnīties Leperu ģimenes interesēs. "Jau 24. novembrī rīkosim labdarības koncertu baznīcā, Ziemassvētku ieskaņās, tad arī ceram savākt atlikušo naudiņu, kas ir 387 lati. Ceram, ka, izpildot solījumu un bankā iemaksājot divus tūkstošus, arī banka turēs doto vārdu un īpašumu neizsolīs," atzīst I. Zaporožeca. Turklāt pagasta pārvaldes pārstāve stāsta, ka "PlusPlus Baltic OU" atbildīgā persona par šo lietu esot bijusi ļoti atsaucīga un devusi papildu laiku naudiņas savākšanai.

Lēdmanes pagasta pārvaldē atzīst: ir skumji, ja valstī vairākus tūkstošus var norakstīt valsts interesēm, taču, kad par krāpnieka upuri kļuvusi daudzbērnu ģimene, nauda tiks izspiesta pat no otrās grupas invalīda.

Murgs turpināsies līdz 2020. gadam
Portālam "Kasjauns.lv" izdevās sazināties arī ar Juri Leperu. "Ir šausmīgi, ka kaut kas tāds jāpiedzīvo, ņemot vērā, ka nekādu naudu no bankas ģimene nav ņēmusi, bet tikusi vienkārši apkrāpta," ar rūgtumu teic daudzbērnu ģimenes galva. J. Lepers izsaka lielu pateicību visiem tiem cilvēkiem, kuri saziedojuši naudiņu mājas izsoles apturēšanai, un arī par labdarības koncerta norisi esot informēts.

"Man ir kauns un negods, jūtos ļoti vainīgs, ka pilnīgi svešiem cilvēkiem ir jāiesaistās citu cilvēku problēmās. Vēl šausmīgāk ir tas, ka visa šī nelaime, kas mani piemeklējusi pēdējo sešu gadu laikā, skar arī manus bērnus, jo, lai samaksātu ik mēnesi 25 latus, tā nomaksājot otru summas daļu, nāksies vienu no bērniem izņemt no tehnikuma." Juris Lepers izsaka milzu pateicību visiem, kas jau saziedojuši līdzekļus, un savām rokām uzpinis arī klūgu groziņus: lai izrādītu pateicību, tos dāvināšot labdarības koncerta dalībniekiem.

Vīrietis atzīst, ka nekas cits jau neatliekot, kā parakstīt vienošanos un 80 mēnešu garumā, līdz 2020. gadam, maksāt bankai 25 latus ik mēnesi: "Ar bankām ir tā – jo vairāk tām dos, jo vairāk no tevis izspiedīs. Protams, gribētu, lai viss šis murgs beidzas, bet samaksāt uzreiz vēl divus tūkstošus nav iespējas. Man ir invaliditātes pensija, un no tās tad katru mēnesi arī nāksies samaksāt šos 25 latus."

Nemitīgie tiesas procesi un bankas brīdinājuma vēstules pamatīgi ietekmējušas arī Jura Lepera veselības stāvokli. Kā ziņo Lielvārdes novada ziņu izdevums, J. Lepers piedzīvojis insultu, kā rezultātā no strādīga, spēcīga vīrieša kļuvis par otrās grupas invalīdu. Juris teic, ka joprojām uz pasta kastīti nākot vēstules, kas adresētas viņa mirušajam dēlam. Tas liekot domāt – kāds ik mirkli viņam vēlas atgādināt dēla bojāeju.

Ja samaksās uzreiz, lietu izbeigs jau tūlīt
Sazinoties ar ārvalstu komersanta "PlusPlus Baltic OU" filiāli Latvijā, izdevās noskaidrot, ka lieta joprojām tiekot izskatīta, taču īpašums izsolīts, visticamāk, netikšot. Uzņēmuma pārstāvis stāsta, ka vienošanās paredz to, ka ģimenei jāsamaksā 4000 latu, bet, tā kā gandrīz puse summas jau iemaksāta no saziedotajiem līdzekļiem, dzīvokļa izsole nenotikšot. Arī otrus divus tūkstošus esot iespēja samaksāt uzreiz, tādā gadījumā lieta tikšot izbeigta, taču, nākot pretī ģimenei, kura šādu summu uzreiz samaksāt nespēj, tikšot izveidots maksājumu grafiks līdz 2020. gadam, lai katru mēnesi Leperu ģimenei vajadzētu iemaksāt 25 latus.

Izsolīs daudzbērnu ģimenes mājokli: LTV "Panorāmas" video sižets šā gada maijā: