Drukāt šo lapu
18.11.2013 10:18

FOTO: Latviski un mazliet neparasti – svētku maltītes Pierīgā

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Mīlu!" var pateikt arī ar ēdienu – "Port Hotel" restorāna, "Kalnakroga" un "re.restorant" šefpavāri svētkiem sarūpējuši īpašu maltīti. "Mīlu!" var pateikt arī ar ēdienu – "Port Hotel" restorāna, "Kalnakroga" un "re.restorant" šefpavāri svētkiem sarūpējuši īpašu maltīti. Krišjānis Grantiņš

18. novembrī daudzas ģimenes un mūsu valsts viesi pusdienas un vakariņas labprāt ieturēs ārpus mājām. Veidojot valsts dzimšanas dienai veltītu ēdienkarti, Pierīgas restorānu, viesnīcu un krodziņu šefpavāri izvēlējušies labāko no mūsu virtuves, ko katrs iecerējis gatavot ar savu rokrakstu.

Burtnieku ezera zandarts ar stundu vārītām paipalu oliņām
Siguldas restorāns "re.restorant" savus apmeklētājus sasildīs ar sātīgo latviešu gaļas kāpostu zupu. Pavārs to gatavos ārā – pie restorāna – lielā katlā uz ugunskura. Pēc tam apmeklēji varēs nobaudīt arī īpaši svētkiem gatavotas uzkodas.

Krāsnī ceptas bietes tiks pasniegtas kopā ar kazas sieru, rukolas lapiņām, grauzdētiem lazdu riekstiem un citronzāles mērci. Bet mazsālīta Burtnieku ezera zandarta fileja būs servēta ar skābu krējumu, mārrutkiem, lociņiem, lēni vārītu paipalu olu un rupjmaizes grauzdiņiem. Šķiet neticami, ka mazā paipalu oliņa tiks vārīta veselu stundu speciālā katlā un ļoti zemā temperatūrā, lai saglabātu pilnīgi visas tajā esošās vērtīgās vielas un raksturīgo garšu.

"Tā ir mūsu restorāna specifika – ēdienus gatavojam no vietējiem, ekoloģiski audzētajiem produktiem, maksimāli saglabājot visu, ko daba tajos ielikusi," stāsta restorāna izpilddirektore Ingrīda Reigo. "Šim nolūkam izmantojam modernas slow food virtuves tehnoloģijas – katlus un kaltes, kas ļauj saglabāt katra produkta izteiksmīgo smaržu, garšu, un ēdiens ir ļoti veselīgs un sātīgs. Katram apmeklētājam uzservētā porcija būs miniatūrs mākslas darbs, kurā spilgti izpaudīsies mūsu šefpavāra Pāvela Skopkas radošais talants."

Sklandrauša pēctece – burkānkūka ar krēmsieru
Svētku noskaņām bagātas pusdienas, vakariņas, kā arī naktsmājas no tālienes iebraukušajiem viesiem piedāvās "Port Hotel" Ādažos. Restorāna šefpavārs Uldis Krebs valsts dzimšanas dienai ir sagatavojis ēdienkarti, kurā tradicionālā latviešu virtuve savīsies ar mūsdienīgo.

"Ābolu un biešu krēmzupa ļaus latviskus produktus nobaudīt mazliet neparastā kombinācijā," atklāj šefpavārs. "Domājot par otro ēdienu, ņēmu vērā populāro teicienu – latvietim cūku neviens neatņems. Tāpēc gatavosim klasisko cūkgaļas cepeti sinepju un medus marinādē, ko pasniegsim ar sautētiem kāpostiem un kartupeļiem. Desertā būs iespēja nobaudīt burkānu kūku ar krēmsieru, ko varētu saukt par sklandrauša pēcteci. Šo kārumu pasniegsim ar no rudens āboliem vārītu biezu marmelādi."

Cūkgaļas "Ērmanītis" ar cepurīti
Ķekavas "Kalnakroga" saimniekiem Vinetai un Andrim Garozām šie ir dubulti svētki, jo reizē ar valsts jubileju viņi svin arī sava krodziņa trešo dzimšanas dienu.
Savu ballīti viens no trim šī gada labākajiem ceļmalas krodziņiem svinēja 17. novembrī.

"Tā kā mūsu krodziņā latvisko ēdienkarti var nobaudīt ik dienas, 18. novembrī mēs piedāvāsim apmeklētāju visvairāk iemīļotos ēdienus," stāsta saimniece V. Garoza. "Savus viesus cienāsim ar ceptu foreli no Tomes, ko pasniegsim bagātīgā dārzeņu porcijas ielokā, un cūkgaļas karbonādi "Ērmanītis", kam uzlikta siera cepurīte ar sīpoliem un papriku. Arī desertā pasniegsim mūsu virtuves klasiku – rupjmaizes kārtojumu glāzēs. Tos, kuri būs ļoti nosaluši, sasildīsim arī ar "Melnā balzama" kokteili."

Latvijai – 95