Drukāt šo lapu
11.11.2013 23:07

FOTO: Lāčplēša dienas lāpu gājiens Babītē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Lāčplēša dienas lāpu gājiens Babītē Krišjānis Grantiņš

11. novembrī, kad Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, kad piemin Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku, arī Babītes novadā notika tradicionālais lāpu gājiens un citi atceres un piemiņas pasākumi.

Gājiena maršruts veda no Babītes vidusskolas līdz piemineklim Piņķu kaujas karavīriem, un tajā piedalījās skolēni, novada domes pārstāvji, Zemessardzes Studentu bataljons, Latvijas Nacionālo karavīru biedrības priekšsēdētājs Edgars Skreija un novada iedzīvotāji.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Latvijas Brīvības cīņas ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas-Krievijas miera līgums. Šo dienu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Latvijai – 95