Drukāt šo lapu
11.11.2013 07:26

Artis Robežnieks: "Šajā dienā runāt par mīlestību un mūžīgo nav nekas pretdabisks"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Artis Robežnieks aicina tos vīrus, kas varonīgi stāvēja par Latviju, Lāčplēša dienā ikvienam pieminēt arī savā ģimenē. Artis Robežnieks aicina tos vīrus, kas varonīgi stāvēja par Latviju, Lāčplēša dienā ikvienam pieminēt arī savā ģimenē. www.la.lv

Godinot 1919. gadā Latvijas Brīvības cīņās kritušos karavīrus, šodien, 11. novembrī, valstī norisināsies Lāčplēša dienas pasākumi.

Pirmdienas pievakarē drošsirdīgos cīnītājus godās arī Lēdurgas pagastā, kur izskanēs Dailes teātra dziedošā aktiera Arta Robežnieka koncerts "Es un šis laiks".

Aktieris stāsta, ka ideja par muzikālu programmu ar Friča Bārdas vārdiem radusies pirms vairākiem gadiem, kad atzīmēta izcilā latviešu rakstnieka 100 gadu jubileja. "Jāatzīst, līdz tam Friča Bārdas dzeju nebiju daudz lasījis, tāpēc pašam bija ļoti interesanti to iepazīt," atklāj A. Robežnieks. "Gribējās dzejnieku parādīt nedaudz citādāk – tā, kā es viņu redzu."

Aktieris teic, ka koncertprogramma veidojusies nedaudz citādāk nekā ierasts: "Sākumā bija doma izveidot vairāk muzikālu kompozīciju, kura pamatā būtu komponista Māra Lasmaņa mūzika. Kādu laiku sadarbojāmies, taču sapratu, ka negribu sevi ierobežot tikai ar viena albuma mūziku un interesantāk būtu dažādot muzikālo materiālu." Tāpēc jau drīz tapuši arī jauni skaņdarbi ar F. Bārdas dzeju, kuros aizvien mūziku komponējis M. Lasmanis, taču vairāku dziesmu mūzikas komponists ir Raimonds Pauls un arī pats aktieris.

"Koncertā būšu viens kopā ar savu ģitāri," smaida A. Robežnieks un uzsver, ka šī koncertprogramma stāsta par mūžīgo un skaisto – mīlestību, kas ir visam pamatā. "To varētu saukt par dzīvības koku. Dabas tuvība vijas cauri visam." Aktieris piebilst, ka ļoti vēlējies F. Bārdu, sauktu par romantisko sapņotāju, klausītājiem parādīt mazliet citādi. "F. Bārda ir dzīvi apliecinošs dzejnieks."

Savukārt vaicāts, kā pats izjūt Lāčplēša dienu, A. Robežnieks pauž, ka arī tiem puišiem un vīriem, kas stāvēja par Latviju, savu dzimteni, nekas cilvēcīgs nav bijis svešs. "Lāčplēša dienā varam atcerēties un pieminēt tos vīrus, kuri gāja un drosmīgi cīnījās par Latviju, tāpēc šajā dienā runāt par mīlestību un mūžīgo nav nekas pretdabisks," pārdomās dalās aktieris. Tāpat svarīgi mūsu varonīgos karavīrus būtu atcerēties un pieminēt arī ģimenēs.

Koncerts "Es un šis laiks" notiks pirmdien, 11. novembrī, pulksten 18 Krimuldas novada Lēdurgas pagasta kultūras namā. Varoņu piemiņas pasākumi Lēdurgā paredzēti visas dienas garumā: plkst. 14 kultūras nama lielajā zālē plānota svinīga tikšanās ar Zemessardzes 27. kājnieku bataljona komandieri Rolandu Moļņiku, rotas komandieri Gintu Ķepiņu, zemessargiem un jaunsargiem, plkst. 15 ikviens aicināts sildīties ar tēju no armijas virtuves pie kultūras nama, savukārt 15.30 kultūras nama foajē notiks kaujas ieroču demonstrējumi. Jau plkst. 16 kultūras nama lielajā zālē ikviens aicināts apgūt karavīru dziesmas kopā ar folkloras kopu "Putni", kā arī locīt sarkanbaltsarkanās lentītes. Vēlā pēcpusdienā plkst. 17, godinot latviešu cīnītājus, svinīgs piemiņas brīdis un gaismas sienas veidošana pie Garlība Merķeļa pieminekļa. Ikviens aicināts paņemt līdzi svecīti.

Latvijai – 95