Drukāt šo lapu
19.10.2013 11:38

Ģimene ir valsts pamats

Autors  Ieva Brante; www.ir.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šonedēļ kā projekta un kustības "PAR ģimeni" iniciatore piedalījos diskusijā par nereģistrētām attiecībām.

Lai gan sākotnēji vienojāmies runāt par nereģistrētām attiecībām starp vīrieti un sievieti, tomēr diskusija tika novirzīta uz tēmu par viendzimuma attiecībām, jo diskusiju finansēja Eiropas Padomes LGBT projekts. Tāpēc šāda atkāpe bija pašsaprotama un paredzama, neraugoties uz vienošanos.

Projekts "PAR ģimeni" tiek veidots ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību ģimenei kā visa pamatvērtībai, kā arī veicināt atbalstu uzskatam, ka ģimenei būtu jābūt balstītai laulībā. Jautājums par ģimenes institūta aizsardzību ir ļoti aktuāls, jo mūsdienu pasaulē nevis attīstība, bet pārmaiņas ir modes lieta. Un ģimenes institūts tiek aizstāts ar partnerattiecībām, bet laulība ar kopdzīvi pēc fakta.

Satversmē nav noteikts, kas ir ģimene, tāpēc šo jēdzienu interpretē dažādi, arī attiecinot uz viendzimuma attiecībām. Šādas interpretācijas liek aizdomāties, vai Satversmi nepieciešams papildināt ar jēdziena "ģimene" definīciju, tādā veidā izslēdzot jebkādas manipulācijas ar šo vārdu. No vienas puses, šādai iniciatīvai varētu arī piekrist. No otras – Satversmē nav norādīts, kas ir vīrietis un kas ir sieviete. Un pēc diskusijas politika.lv sapratu, ka LGBT ir strīds arī par to.

Piemēram, man centās iestāstīt, ka neesmu sieviete un pati varu izvēlēties sev atbilstošu dzimumu. Mani izsmēja par komentāru, ka par vīrieti un sievieti mūs radījusi daba. Tad rodas jautājums – varbūt Satversmē jānosaka arī tādas lietas, kas ir vīrietis un sieviete? Ir dīvaini, ka rodas diskusijas par pašsaprotamām lietām: kas ir ģimene, vīrietis, sieviete – lietām, kurām būtu jābūt ieliktām jau šūpulī.

Uzskatu, ka ir jāveicina sabiedrības izpratne par ģimeni un laulību. Par tradicionālās jeb dabiskās ģimenes nozīmi valsts pastāvēšanā. Jo, tikai saprotot un izprotot tradicionālās ģimenes nozīmīgumu un laulības vērtību, mēs – visa sabiedrība – varēsim tās aizsargāt un pasargāt no mūsdienu "modernā trakuma". Arī bez īpaša likuma.

Nesen runāju ar savu kolēģi, kura man pastāstīja lielisku piemēru, kā paskaidrot ģimenes nozīmīgumu valsts pastāvēšanā. Ja, piemēram, uz neapdzīvotas salas izsēdinātu piecus vīriešus un piecas sievietes, tad, atgriežoties uz šīs salas pēc pieciem gadiem, mēs ieraudzīsim tur izveidojušās dabiskas ģimenes. Tas būs divu iemeslu dēļ: pirmkārt, vīrieša un sievietes dabiskā dziņa veidot pārus un vairoties, un, otrkārt, cilvēka dabiskā dziņa dzīvot sabiedrībā, un ģimene ir pirmā elementārā sabiedrības struktūra. Uz salas neizveidosies politiskās partijas, arodbiedrības vai reliģiskās draudzes. Tur būs izveidojušās dabiskas ģimenes. Augot un plaukstot ģimenēm, izveidosies arī valsts.

Visi pārējie veidojumi ir un paliks tikai veidojumi. Mēs nevaram šos veidojumus saukt par ģimenēm, jo ģimene nevar būt bez pretēja dzimuma pārstāvja līdzdalības. Kā "skaļais klusums", tā arī "viendzimuma ģimene" vai "viendzimuma laulība" – ir oksimorons, t. i., pretējo vārdu savienojums – lieta, kas vienkārši nepastāv un nevar pastāvēt.

Neaicinu vērsties pret citādi orientētiem cilvēkiem un respektēju viņu tiesības veidot savas attiecības, izvēloties sev partnerus. Ar šo skaidrojumu aicinu nejaukt ģimenes jēdzienus un saprast, cik svarīga ir dabiska ģimene mūsu pastāvēšanā.

Cilvēces attīstības pamatā ir dabiska ģimene. Tikai augot un plaukstot ģimenēm, augs un plauks mūsu valsts. Dabiska ģimene ir valsts pamats. Graujot dabiskas ģimenes, mēs graujam mūsu valsti.

Paldies par asu viedokļu apmaiņu politika.lv diskusijā ar LGBT. Diskusija apliecināja, ka diemžēl ar LGBT cilvēkiem normāla, kultūras rāmjos paliekoša diskusija nav iespējama. Esmu pateicīga par šīm ugunskristībām, jo diskusija ir vairojusi un stiprinājusi manu pārliecību, ka ģimene ir īpaši sargājama un projekts "PAR ģimeni" ir ārkārtīgi nepieciešams.

Demogrāfija: ģimene, laulība, dzīvības svētums