Drukāt šo lapu
25.02.2012 09:38

Latvijas zinātnieki par pasaules gala vēstnesi: cilvēki alkst sensāciju

Autors  Karina Bērziņa, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
«No astronomiskā viedokļa teorijai par pasaules galu šogad nav nekāda pamata,» teic ir I. Eglītis. «No astronomiskā viedokļa teorijai par pasaules galu šogad nav nekāda pamata,» teic ir I. Eglītis. LU arhīvs

Zemei tuvojas liela planēta, saukta Nibiru, kuras magnētiskais lauks mainīs zemes polarizāciju, un viss dzīvais ies bojā – līdzīgi ziņojumi lasāmi daudzos plašsaziņas līdzekļos. Vai patiesi šā gada decembrī esam nolemti iznīcībai?

To «Rīgas Apriņķa Avīze» vaicāja pašmāju zinātniekiem.
Saskaņā ar seniem Šumeru tekstiem Saules sistēmā it kā pastāvot vēl viena planēta. Šumeri to dēvējuši par Nibiru (akadiešu valodā – prāmis, tikšanās vieta). Šī planēta esot trīs četras reizes lielāka par Zemi, Sauli apriņķojot reizi 3600 gados. Pastāv pieņēmums, pēc kura cilvēkus radījuši atnācēji no Nibiru jeb Planētas X.

Viena no šādām teorijām ir izklāstīta amerikāņu zinātnieka Zakarijas Sitčina darbā «Lieta par Ādama citplanētieša gēniem». Sitčins apgalvo, ka mūsdienu cilvēks ir radies gēnu inženierijas ceļā, bet mūsu visu «krusttēvi» ir Nibiru planētas iedzīvotāji.

Cita civilizācija «varētu būt»
Baldones astrofizikas observatorijas vadītājs, fizikas zinātņu doktors Ilgmārs Eglītis ir viens no tiem, kas uzskata – kaut kur varētu būt vēl kāda civilizācija, tomēr viņš šaubās, vai cilvēki tos interesē. «Uz Zemes atrodamie resursi ir iegūstami arī uz citām planētām, cilvēci paverdzināt arī diezin vai viņi vēlas. Ja mums ir putekļu sūcēji, kas paši tīra māju, tad iedomājieties, kāda līmeņa roboti varētu būt viņiem!

Cilvēkam turklāt jādod ēst un dzert! Mēs esam kareivīga civilizācija ar ļoti zemu morālo līmeni, tas nozīmē, ka viņiem mūs būtu jāiznīcina, citādi cilvēki tieksies kļūt ne vien par Zemes, bet arī par Visuma valdniekiem. Lai atceramies vien Ādolfu Hitleru vai Napoleonu Bonapartu. Nav vērts tērēt enerģiju, ja citur nav dzīvības un var iegūt tos pašus resursus. Mēs varētu viņus interesēt vien no vēsturiskā viedokļa, paraudzīties, kādi muļķīši paši reiz bijuši,» spriež zinātnieks I. Eglītis. Viņš atzīst, ka uz cilvēces zemo morāles līmeni norādot pat fantastikas žanra kinofilmas, kurās citplanētieši visbiežāk attēloti kā naidīgi noskaņoti iekarotāji, nevis viesi.

Otra saule – izdomājums
Amerikāņu zinātnieks Alans Elfords, Z. Sitčina piekritējs, uzskata, ka 983. gadā pirms mūsu ēras, kad Nibiru nokļuvusi starp Venēru un Zemi tikai nedaudz vairāk nekā 12 miljonu kilometru attālumā, uz Zemes sākās globāli plūdi. Nibiru pievilkšanas spēka dēļ milzīgas ūdens masas esot paceltas atmosfērā, bet pēc tam nolija atpakaļ uz Zemes. Gandrīz visa Zemes civilizācija, arī lielākā daļa augu un dzīvnieku pasaules gāja bojā. Atnācēji, kuri iepriekš zināja par plūdu neizbēgamību, spēra soļus īpaši vērtīgu materiālu saglabāšanai – šim laikam piemērs esot Bībelē aprakstītais Noasa šķirsts.

«Par citplanētiešu iespējamu viesošanos liecina seni zīmējumi alās, arī Bībeles tekstos varam atrast šādas liecības. Tomēr jāteic, ka no astronomiskā viedokļa šai teorijai nav nekāda pamata. Šī planēta nav novērota, un apgalvojumi, ka dienvidu puslodē tā jau redzama pie debesīm kā otra saule, ir izdomājumu un datorgrafikas rezultāts. Cilvēki alkst lētu sensāciju, tad nu izdomājuši šo teoriju,» saērcināts ir I. Eglītis.

Nav izpētes priekšmeta
Jautāts, kā šādas milzu planētas tuvošanās varētu ietekmēt dzīvību uz Zemes, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes Lietišķās ģeoloģijas katedras vadītājs profesors Valdis Segliņš teic: «Mēs nevaram to noteikt, nav izpētes priekšmeta. Latvijā nav veikti pētījumi par tuvojošos planētu iespējamo iedarbību uz Zemi. Mēs varētu runāt vien vispārināti, bet tas jau būtu uz zinātniskās fantastikas robežas, tikpat labi varam apspriest iespējamu marsiešu ierašanos un to ietekmi uz krēslu izvietojumu, piemēram, kādā kafejnīcā.»

Kā vienmēr šādos gadījumos aizvien lielāku izplatību gūst dažādas sazvērestību teorijas, kuru autori apgalvo, ka Nibiru nav redzama, jo to aizsedz Saule, ka tādu valstu kā ASV un Krievijas valdības zina par Nibiru eksistenci, taču slēpj to no tautas, lai neizraisītu masu paniku, ka šogad maiju kalendārs vēsta par pasaules galu... «31. decembrī kalendārs pie sienas arī beidz skaitīt dienas, taču tāpēc jau nav jāuztraucas par pasaules galu,» lasāms NASA vietnē.

Sarunas laikā I. Eglītis vairākkārt uzsver, ka no astronomiskā viedokļa neko ļaunu šis gads nesola. Planētas X parādīšanās tika solīta arī 1999. un 2003. gadā, tāpēc katram pašam esot dota iespējas novērtēt kārtējās pasaules gala teorijas patiesumu.