Drukāt šo lapu
27.09.2017 16:33

Pierīgas novadi meklē goda novadniekus un labākos uzņēmējus

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
2015. gadā titulu “Goda ādažnieks” saņēma tēlniece Ēvi Upeniece 2015. gadā titulu “Goda ādažnieks” saņēma tēlniece Ēvi Upeniece arhīvs

Tuvojoties valsts svētkiem – Latvijas dzimšanas dienai –, Pierīgas novadi tradicionāli izsludinājuši Goda pilsoņa, Goda novadnieka, kā arī novada labāko uzņēmēju pieteikšanu. Lai noskaidrotu, kā sokas ar meklējumiem un kāda ir aktivitāte, aptaujājām vairākus Pierīgas novadus.

Stopiņos pamazām sākas rosība

"Darbs, kas rada prieku sev un citiem, dod pievienoto vērtību novadam, Latvijai; kāds nejaušs atklājums, kas pārvērties nozīmīgā pienesumā sabiedrībai; kāds no sirds dāvāts prieks līdzcilvēkiem, par atlīdzību nemaz neiedomājoties. To visu varam novērtēt kā ieguldījumu mūsu novada izaugsmē un attīstībā," teikts Stopiņu novada interneta vietnē.

Novada sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa stāsta, ka atzinība "Stopiņu novada Goda pilsonis" iedibināta 2012. gadā, lai godinātu novadniekus – gan Latvijas, gan ārvalstu pilsoņus – par īpašiem nopelniem novada labā, darbojoties visdažādākajās – valsts, pašvaldības, kultūras, izglītības utt. – sfērās.

"Līdz šim mums bijuši tikai patīkami pārsteigumi, meklējot kandidātus, un allaž izvirzītāji ir sīki un smalki aprakstījuši, kādēļ apbalvojumam izvirza tieši šo vai citu personu," saka Inese, piebilstot, ka parasti tiekot pieteiktas ne vairāk kā desmit kandidatūras, savukārt to, kuram piešķirt novada Goda pilsoņa titulu, izvēlas komisija, kurā darbojas domes un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī uzņēmēji.

"17. novembrī Ulbrokas kultūras namā tiek rīkots svinīgais pasākums, kurā Goda pilsonis saņem gan īpašu apliecību, gan nozīmīti," vēl piebilst Inese, novada iedzīvotājiem atgādinot, ka Goda pilsoņa kandidatūru var pieteikt gan elektroniski, gan aizpildot speciālas anketas, un tas izdarāms līdz 10. oktobrim. "Pagaidām neviena kandidatūra nav pieteikta, lai gan rosība jau jūtama."

Ādažos novērtē līdzcilvēku paveikto

Pieteikumus titula "Goda ādažnieks" piešķiršanai novada domē var iesniegt līdz 31. oktobrim, un, kā ar smaidu teic domes sabiedrisko attiecību vadītāja Monika Griezne, pieteikšanu ādažnieki, tāpat kā studenti eksāmenus un rakstu darbu nodošanu, atliekot līdz pēdējam brīdim.

"Taču pats svarīgākais ir tas, ka cilvēki novērtē tieši savu līdzcilvēku paveikto un to, ka darbs tiek darīts no sirds. Šo goda titulu saņēmis gan policists, kurš meties degošā mājā, lai glābtu cilvēkus, gan sētnieks, kurš savu darbu paveic tik labi, ka, godinot viņu balvas saņemšanas ceremonijā, cilvēki cēlās kājās – tāpat kā sveicot bērnu dakterīti, kura visu mūžu veltījusi bērnu ārstēšanai un kurai nepieciešamības gadījumā varēja zvanīt vienmēr, arī naktīs. Balvu pērn saņēma "Dzīvo sapņu dārza" radītājs Jānis Kaļiņičs," pastāsta Monika Griezne, uzsverot: "Kas gan būtu Ādaži bez ādažniekiem – labestīgiem, gudriem, radošiem, izpalīdzīgiem, strādīgiem, uzņēmīgiem, idejām bagātiem, īstiem sirds cilvēkiem, kas otram pasniedz roku grūtā brīdī?"

Atgādināsim, ka titulu "Goda ādažnieks" 2015. gadā saņēma tēlniece Ēvi Upeniece, bet pērn – komponists Gunārs Freidenfelds, kurš aktīvi turpina darboties Ādažu Kultūras centrā.

Mārupē pirmoreiz godinās Gada uzņēmēju

Novadam šķiet svarīgi atbalstīt un piesaistīt tieši vietējos uzņēmējus, tādēļ Mārupes novads šogad pirmo reizi meklēs Gada uzņēmēju (par šo titulu ikviens novada interneta vietnē aicināts balsot sešās kategorijās: novada meistars, novada mecenāts, novada eksportētājs un inovācija utt.), tādā veidā motivējot uzņēmējus atrasties tieši Mārupes novadā, pastāsta novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde.

"Šādā formātā uzņēmēju godināšanas pasākums šogad notiks pirmo reizi. Līdz šim esam pasnieguši pateicības rakstus labākajiem sadarbības partneriem – piemēram, tiem, kuri ziedojuši materiālus izglītības iestādēm, iestādījuši kokus u.tml., bet tagad uzņēmēju loku mēģināsim aptvert mazliet plašāk un skatīties no aspektiem, kas nav tik cieši saistīti ar pašvaldību, bet globālāk – raugoties, kādu labumu viņi dod sabiedrībai," skaidro I. Žunde, piebilstot, ka vēl nedēļu – līdz 2. oktobrim – tiek rīkota aptauja, kurā iedzīvotāji var izteikt savu viedokli par šo jauno nomināciju.

Tāpat kā citos novados, arī Mārupē uzvarētāju godināšana notiks dienu pirms valsts svētkiem – 17. novembrī – Uzņēmēju dienu ietvaros, un uz šiem pasākumiem, tostarp semināru, ir iespēja pieteikties ikvienam novada uzņēmējam.

Inčukalnā ir svarīgs ikviens

Kā uzsver Inčukalna novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pozņaks, balsojums par šā gada Goda novadnieku turpināsies līdz 30. septembrim, un balsot iespējams, gan aizpildot anketu, gan iesniedzot parakstu lapu Inčukalna novada domē, Vangažu pilsētas pārvaldē, Vangažu kultūras namā, Inčukalna tautas namā, dienas centrā "Gauja", dienas centrā "Vangaži".

"Mūsu novadā dzīvo daudz cilvēku, ar kuru darbiem un dzīves gājumu mēs visi varam lepoties, jo tieši viņi ir veidojuši Inčukalna novadu tādu, kāds tas ir. Tieši viņi ir palīdzējuši citiem ar savu pašaizliedzīgo darbu, darbojoties sportā, kultūrā, uzņēmējdarbībā, izglītībā..." uzskaita M. Pozņaks, uzsverot, ka Inčukalna Goda novadnieku pulkā ir gan mākslas jomas pārstāvji un izcili bijušie sportisti, gan pedagogi un bijušie skolu direktori, mācītāji, aktīvi pensionāri un mazākumtautību kopienu vadītāji, kā arī uzņēmēji un citi cilvēki, kas paveikuši ievērojamu darbu novada iedzīvotāju labā.

"Mums viņi visi ir mīļi, tāpēc nevēlamies izcelt kādu vienu atsevišķu titula ieguvēju," viņš norāda, atgādinot, ka šī tradīcija – apbalvot labākos – Vangažos pastāv jau kopš 1999. gada, bet Inčukalnā – kopš 2004. gada.

"Ja jūs vaicājat par pārsteigumiem, tādu mums nav, taču mums ir laba tradīcija reizi gadā sapulcēt visus Goda novadniekus uz jauku un sirsnīgu pasākumu, un šogad augusta vidū tikāmies Igates pilī, pieminot arī tos Goda novadniekus, kuru vairs nav mūsu vidū," piebilst Mārtiņš Pozņaks.