Drukāt šo lapu
18.09.2016 12:38

Vija Vāvere: Allažnieki dzīvo skaistākajā vietā Latvijā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Vija Vāvere savas pirmās fotoizstādes atklāšanā. Viņas fotogrāfijas ne reizi vien ir bijušas redzamas arī “Rīgas un Apriņķa Avīzē” un portālā “Apriņķis.lv”. Vija Vāvere savas pirmās fotoizstādes atklāšanā. Viņas fotogrāfijas ne reizi vien ir bijušas redzamas arī “Rīgas un Apriņķa Avīzē” un portālā “Apriņķis.lv”. Ģirts Kondrāts

Nedēļas nogalē Rīgā Itas Kozakevičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas namā tika atklāta allažnieces Vijas Vāveres pirmā fotoizstāde "Latvija. Ar mīlestību." Vija Vāvere ir dzimusi rīdziniece, bet mūža lielākā daļa viņai pagājusi Allažos. Nu jau septiņus gadus viņa šeit ir pagasta pārvaldes vadītāja.

Pirmais fotoaparāts Vijas rokā nonāca pirms gadiem 20, un fotografēšana iepatikās. Sākumā viņa iemūžināja sadzīviskus brīžus no pagasta dzīves, vēlāk iepatikās fotografēt dabu. Tagad gan viņa, kā pati saka, esot kļuvusi no fotografēšanas atkarīga. Arī vietējie ļaudis, zinot, ka Vija tikpat kā nešķiras no fotoaparāta, bieži vien zvanot un sakot: brauc ātri, pie mums dīķī nolaidies gārnis vai pa dārzu dzīvojas līdz šim neredzēts putns. Un vēl viņi atzīst, ka nemaz neesot zinājuši, cik Allaži ir skaista vieta. Taču allažnieki, kā to atzina viens, otrs no izstādes atklāšanas apmeklētājiem, to esot sapratuši tikai tagad, kad ieraudzījuši Vijas fotogrāfijas.

Sociālajos tīklos V. Vāveres fotogrāfijās iemūžinātās dabas ainavas ieraudzījis arī Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas priekšsēdētājs Rafi Haradžanjans un uzaicinājis savas bildes izstādīt asociācijas namā Rīgā. Pēc zināma pārdomu laika Vija piedāvājumam piekritusi, lai gan tikai tagad esot tā īsti sapratusi, ko nozīmē gatavoties izstādei.

Par palīdzību viņa saka paldies visiem atbalstītājiem un savam dēlam. Biedrība piedāvājusi telpas un bilžu rāmjus, bet pārējais bijis pašas ziņā. "Taču Nacionālo kultūras biedrību nams ir ļoti piemērot vieta izstādei, jo skaistā daba tuvplānā labi papildina šīs ēkas būtību un saturu, jo te pulcējas cilvēki, kas Latviju uzskata par savām mājām," uzsver V. Vāvere.

Izstādē redzamās fotogrāfijas, kā stāsta autore, pamatā ir tapušas Allažos un trīsdesmit kilometru rādiusā ap tiem apmēram pēdējo divu gadu laikā, lai gan ir arī dažas autorei pašai mīļas fotogrāfijas, kas tapušas agrāk. Pēdējās fotogrāfijas uzņemtas tikai pirms pāris nedēļām labības kulšanas laikā.

Pati izstāde, kā skaidro V. Vāvere, ir fotostāsts par vietējo dabu gada garumā – sākot ar puteni ziemā un piesnigušu Gaujas senleju Siguldā, tad putniem, kas pavasarī atgriezušies no siltajām zemēm un vardi, kas pasmaidīja pretī dīķmalā, varavīksni un miglainu rītu vasarā, līdz beidzot ar alni uz meža stigas rudenī, ko iztraucējuši mednieki.

"Vienīgais, ko es varu sacīt cilvēkiem, kas skatīsies manas fotogrāfijas: tik ilgi no rīta neguliet, jo tad jūs neredzēsiet, cik vasaras rītos skaisti lec saule, kā ceļas migla virs ūdeņiem. Arī Latvijas saulrieti ir ne mazāk krāšņi kā Spānijā. Tie ir mirkļi, kas citreiz mums paskrien garām, bet citreiz tiem vienkārši nepievēršam uzmanību," teic Vija. Tiesa, fotografējot meža zvērus, gan esot vajadzīgas divas lietas – liela pacietība un veiksme.

Jāpiebilst, ka visas V. Vāveres fotogrāfijas ir tapušas, izmantojot vienkāršu amatieru fotokameru. "Ja reizēm nākas kaut ko nožēlot, tad tās ir reizes, kad fotoaparāts palicis mājas. Dzīvā daba mums visapkārt ir tik skaista un interesanta, ka atliek tikai ķert mirkļus," saka V. Vāvere.

Izstāde "Latvija. Ar mīlestību" būs aplūkojama vienu mēnesi. "Zvaniet pie mūsu nama durvīm un tās tiks atvērtas, un nokļūsiet uz skaisto Vijas izstādi," sacīja nama saimnieks R. Haradžanjans.