Drukāt šo lapu
14.08.2015 14:07

Ministrs: Francijai līguma laušana par "Mistral" izmaksās miljardu eiro

Autors  BNS/Interfax
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ministrs: Francijai līguma laušana par "Mistral" izmaksās miljardu eiro www.defenseindustrydaily.com

Francijai līguma laušana ar Krieviju par "Mistral" klases helikopteru bāzes kuģu piegādi izmaksās vienu miljardu eiro, piektdien paziņoja Francijas finanšu ministrs Mišels Sapēns.

Ministrs noliedza satīriskā izdevuma "Canard enchaine" šonedēļ izteiktu apgalvojumu, ka šī līguma laušana Francijai izmaksās divus miljardus eiro.

"Piegādes līguma nepildīšana neizmaksās divus miljardus eiro, [tā izmaksās] vienu miljardu eiro. "Canard enchaine" reizēm var kļūdīties," ministrs paziņoja radiostacijas "France Inter" pārraidē.

Francijas prezidents Fransuā Olands un Krievijas prezidents Vladimirs Putins šomēnes vienojās, ka līgums par šo kuģu piegādi tiek lauzts un Krievija saņems kompensāciju.

2011.gadā parakstītais 1,2 miljardu eiro vērtais līgums par "Mistral" tipa desantkuģiem paredzēja, ka pirmais kuģis ar nosaukumu "Vladivostok" tiktu piegādāts Krievijai pērn oktobrī vai novembrī, bet otrais ar nosaukumu "Sevastopoļ" tiktu piegādāts šogad. Šis līgums glāba no atlaišanas tūkstošiem kuģubūves uzņēmuma DCNS Sennazēras kuģubūvētavas strādnieku.

Pirmā kuģa piegāde pērn novembrī tika atlikta uz nenoteiktu laiku saistībā ar Krievijas dalību Ukrainas konfliktā. Apmēram 400 Krievijas militārie jūrnieki, kuri izgāja apmācības uz šī kuģa, decembrī atgriezās Krievijā.

Krievija aprīlī brīdināja, ka pieprasīs dārgu kompensāciju no Francijas, ja šo kuģu piegāde tiks atcelta.

Līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas NATO dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis, kas bažījas par kuģu nonākšanas Krievijas bruņojumā negatīvo ietekmi uz to drošības situāciju.