Drukāt šo lapu
23.07.2015 15:19

Portugāles parlaments apstiprina stingrākus noteikumus abortu izdarīšanai

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Portugāles parlaments apstiprina stingrākus noteikumus abortu izdarīšanai theportugalnews.com

Portugāles parlaments trešdien apstiprinājis stingrākus noteikumus abortu izdarīšanai, tostarp nosakot, ka sievietēm pašām jāmaksā par grūtniecības pārtraukšanu.

Neskatoties uz opozīcijas likumdevēju pretestību un sieviešu tiesību aizstāvju protestiem, valdošā centriski labējā koalīcija apstiprināja maksas noteikšanu par abortu izdarīšanu.

Parlaments arī apstiprināja citas izmaiņas likumā, kas regulē abortu izdarīšanu, tostarp nosakot, ka sievietēm pirms grūtniecības pārtraukšanas jākonsultējas ar psihologu, sociālo darbinieku un ģimenes plānošanas speciālistu.

"Likumprojekta pēdējā sesija tika izmantota (..), lai pazemotu portugāļu sievietes," sacīja viena no Zaļo partijas likumdevējām.

Savukārt sociāldemokrātu politiķis Karloss Abreu Amorims uzsvēra, ka runa nav par tiesību atņemšanu sievietēm izdarīt abortu, bet par apstākļu uzlabošanu, kuros sievietēm nākas pieņemt šo grūto lēmumu.

Portugālē, kur vairums iedzīvotāju ir katoļi, abortu izdarīšana joprojām ir pretrunīgi vērtēts jautājums.

Kopš 2007. gada Portugālē sievietes drīkst izdarīt abortu līdz desmitajai grūtniecības nedēļai, un līdz šim to apmaksāja valsts.

Pirms tam par aborta izdarīšanu sievietēm varēja tikt piespriests līdz par trim gadiem ilgs cietumsods. Izņēmumi tika pieļauti izvarošanas gadījumos un situācijās, kad apdraudēta mātes vai bērna veselība.