Drukāt šo lapu
09.07.2015 12:10

Sīrijas bēgļu skaits pārsniedzis četrus miljonus

Autors  LETA/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sīrijas bēgļu skaits pārsniedzis četrus miljonus www.unhcr.org

Sīrijas bēgļu skaits pārsniedzis četrus miljonus, ceturtdien paziņojusi ANO Bēgļu aģentūra. Pēdējo desmit mēnešu laikā bēgļu skaits palielinājies par veselu miljonu.

Turklāt vēl 7,6 miljoni sīriešu ir kļuvuši par bēgļiem paši savā valstī. Pilsoņkara dēļ viņi bijuši spiesti pamest savas mājas, bet palikuši Sīrijā un nav devušies uz citām valstīm, liecina ANO dati.

"Tie ir iedzīvotāji, kam nepieciešams pasaules atbalsts, bet tā vietā viņi dzīvo šausmīgos apstākļos un grimst dziļāk nabadzībā," sacīja ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Antoniu Guterišs.

ANO Bēgļu aģentūra kritizēja citas valstis par atbalsta nesniegšanu tām valstīm, kas uzņēmušas vairumu Sīrijas bēgļu, tādejādi uzņemoties lielu slogu savam budžetam, darba tirgum un sabiedrisko pakalpojumu sektoram.

Aģentūra norādīja, ka bēgļi, lai izdzīvotu, spiesti ubagot, nostrādināt savus bērnus vai izprecināt tos.

Guterrišs sacīja, ka situācijas pasliktināšanās Sīrijā pamudina bēgļus doties tālāk uz Eiropu, tomēr vairums paliek reģionā.

Turcija uzņēmusi jau aptuveni 1,8 miljonus sīriešu, Libāna uzņēmusi 1,2 miljonus, Jordānija 630 000, Irāka 250 000, Ēģipte 130 000 un citas Ziemeļāfrikas valstis - 24 000.

ANO aplēsēs par sīriešu bēgļu kopskaitu - vairāk nekā 4 013 000 - nav iekļauti tie 270 000 bēgļu, kas lūguši patvērumu Eiropas valstīs.