Drukāt šo lapu
01.07.2015 07:41

Eirogrupa nepagarina Grieķijas glābšanas programmas termiņu; sarunas turpināsies

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eirogrupa nepagarina Grieķijas glābšanas programmas termiņu; sarunas turpināsies www.maltatoday.com.mt

Eirozonas finanšu ministri otrdien atteikušies pagarināt Grieķijas glābšanas programmas termiņu, bet trešdien sarunas turpināsies, paziņojušas amatpersonas.

"Pēdējais termiņš Grieķijas programmas pagarināšanai bija nedēļas nogalē. Parlamentāro procedūru dēļ nav iespējams pagarināt programmu tālāk par šodienu," pēc Eirozonas finanšu ministru telefonkonferences tviterī paziņoja Slovākijas finanšu ministrs ministrs Peters Kazimirs.

Arī Somijas finanšu ministrs Alekss Stubs sacīja, ka pagarināšana nav iespējama, un norādīja, ka lūgums pēc jaunas vienošanās ar Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM) tiks kārtots, ievērojot normālās procedūras.

Jau vēstīts, ka eirozonas finanšu ministru telefonkonference tika noorganizēta, lai apspriestu Grieķijas jauno priekšlikumu noslēgt "divu gadu vienošanos ar ESM, lai pilnībā segtu valsts finansēšanas vajadzības un vienlaicīgu parādsaistību restrukturizāciju".

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs iepriekš otrdien arī pieprasīja valsts pašreizējās glābšanas programmas īstermiņa pagarinājumu, lai izvairītos no "tehniskas maksātnespējas" Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Grieķijai 30. jūnijā bija jāatmaksā SVF 1,5 miljardi eiro.

Avoti Grieķijas valdībā ziņo, ka sarunas šodien beigušās un turpināsies rīt, dodot laiku finanšu ministriem apsvērt Atēnu priekšlikumus.

Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms telekanālam CCN sacīja: "Politiskie apstākļi un politiskā nostāja (..) izskatās, nav mainījusies, un mēs joprojām gaidām referendumu".

Tomēr laikraksts "Times of Malta" ziņoja, ka Grieķija ir piedāvājusi atcelt 5. jūlijā plānoto referendumu par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, ja sarunas ar Eiropas Savienību (ES) atsāksies. Laikraksts atsaucies uz Maltas premjerministru Džozefu Muskatu, kurš to paziņojis parlamentā.

Tomēr Muskata neesot drošs, vai Grieķijas piedāvājums ir pavērsiens vai tikai viltība, lai iegūtu laiku, vēsta "Times of Malta".