Drukāt šo lapu
25.06.2015 22:55

Eirogrupas sanāksme Grieķijas jautājumā beigusies bez vienošanās

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eirozonas finanšu ministru sanāksme ceturtdien beigusies bez vienošanās Grieķijas jautājumā, pavēstījis Somijas finanšu ministrs Aleksandrs Stubs, kamēr avoti vēsta, ka sestdien, domājams, notiks vēl viena sanāksme.

Stubs tviterī paziņojis, ka Grieķija turpinās sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, bet Eirogrupas ministri šodien sarunas pārtrauc. Viņš piebildis, ka ministri pulcēsies atkal vēlāk, taču ne šodien.

Savukārt trīs avoti Eiropas Savienības (ES) ierēdņu aprindās aģentūrai AFP apstiprinājuši, ka Eirogrupas finanšu ministru sanāksme, domājams, notiks sestdien.

Latvijas Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis aģentūrai LETA sacīja, ka eirozonas finanšu ministri ir gatavi tikties ārkārtas sanāksmē, ja Grieķijas puse piedāvās reālus reformu plānus. Tiek sagaidīti reformu plāni pensiju sistēmā un nodokļu sistēmā. Pašlaik Grieķija neapzinās situācijas nopietnību, atzina Finanšu ministrijas pārstāvis.

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien aicināja puses panākt vienošanos brīvdienās, tiekoties sestdien un svētdien.

Pretējā gadījumā būs sarežģīti panākt vienošanos par Atēnu finanšu palīdzības programmu līdz mēneša beigām, Briselē Eiropas Tautas partijas sēdē norādīja kanclere.

Viņa uzsvēra, ka pieņemtais lēmums ir jāapstiprina līdz 30. jūnijam - vispirms Grieķijas parlamentam un tad Bundestāgam.

Līdz ar to beigu termiņš, līdz kuram Atēnām ir jāpanāk konsenss ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), Eiropas Centrālo banku (ECB), un Eiropas Komisiju (EK), ir 28. jūnijs.

Grieķijas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, strupceļā atrodas jau piecus mēnešus, pusēm nespējot vienoties par vairākiem jautājumiem.

Grieķijai 30. jūnijā jāatmaksā SVF 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi ECB, un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas valsts palikšanu eirozonā padarīs par faktiski neiespējamu.